Mye dialog mellom kaptein Christian Grindheim og trenerne Ronny Deila og Morten Tandberg på fredagens VIF-trening.

Deilas nye ordre: Mer bråk

Det gjaller på Valle. Pasningene slås hardt og det ropes og skrikes. Det er bevisst. Vålerenga kan ennå vinne en tittel i år. Men Rosenborg er første hinder.

VALLE (Dagsavisen): Mens trønderne var opptatt av hvilke lag de ville få i Europaligaens gruppespill fredag, var det høy intensitet på Vålerengas treningsfelt.

Spillerne føk inn i dueller, det ble skreket over hele banen. Selv har vi aldri skjønt at Christian Grindheim har hatt en så sterk røst.

Bedre kommunikasjon

– Ja, de har fått beskjed. Kommunikasjon på banen er veldig viktig. Og det påvirker også intensiteten, sier trener Ronny Deila til Dagsavisen etter ukas kanskje hardeste økt på Valle.

Spillerne har fått kritikk for at de er for stille. Mer galskap må ut.

- Det er ikke bare hos oss. Det har falt litt ut av fotballen de siste åra. Men prat og rop er viktig. Det påvirker. Og den skal helst være positiv, sier Ronny Deila, som opplevde mye mer leven på treningene i Skottland enn i Norge. Men det har kanskje noe med mennesketypene å gøre.

Derfor var det ingen som vågde å holde kjeft på fredagens første intense økt på Valle. På avstand hørtes det ut som om reven hadde sluppet inn i hønsegården. Men det var altså bare 25 VIF-spillere som prøvde å gire hverandre opp.

Søndag reiser gjengen for å møte store deler av landets fotballhelter akkurat nå, Rosenborg i kvartfinale i cupen.

Gunstig med RBK nå

Og han tror tidspunktet er gunstig for VIF.

– Det er opplagt at det er mange slitne bein der etter den prestasjonen de klarte mot Ajax. Det er bare å gratulere. Men vi får utnytte den muligheten så godt vi kan. Og det må vi gjøre med det jeg har fokusert på i hele år. Høy intensitet i alle ledd, sier han.

Deila tilhører ikke dem som beklager at Rosenborg gikk videre. Tvert imot. Han er glad for at Norge har et klubblag som kan være med i Europa. Han håper det bidrar til å løfte kvaliteten også i andre klubber, som i Vålerenga.

Rykker fra økonomisk

Men i fokuset på eget lag handler det om å utnytte de mulighetene som finnes. Og han vet at Vålerenga leverte en av årets beste kamper i møtet med Rosenborg på Ullevaal i vår (1-1).

At Europaliga igjen betyr at den økonomiske avstanden øker, får han ikke gjort noe med.

Rosenborg hentet Samuel Adegbenro rett før overgangsvinduet stengte og han ble altså helt avgjørende for Rosenborgs avansement. Tilfeldig?

– De vet hva de gjør. Og når man kjøper en spiller for 15 millioner er man ganske sikker på å få kvalitet igjen, sier Deila.

De fikk igjen i overkant. Men at innbytteren skulle score tre ganger mot Ajax uten å starte i noen av kampene, var kanskje i overkant.

Kjelsrud som spiss

Vålerenga har ikke tilsvarende å by på. I den startelleveren som ble drillet fredag var Henrik Kjelsrud Johansen spiss.

Dessuten får antakelig Samúel Kári Fridjónsson sjansen fra start. Nykommeren Fitim Azemi hadde sin første fulle trening først i går. Så han var en av de mange med guke vester, de som i utgangspunktet ikke starter mot Rosenborg.

Må endre noe

RBK-trener Kåre Ingebrigtsen karakteriserte torsdagskvelden som den største i hans fotballkarriere. Fredag handlet det om trekningen av gruppespillet, der Rosenborg trakk Zenit St. Petersburg, Vardar Skopje og Real Sociedad. Sistnevnte er første motstander 14. september.

Først søndag har han startelleveren klar mot Vålerenga. Så er det to ukers pause på grunn av landskamper.

Ingebrigtsen ble første RBK-trener som har tatt «The double to år på rad. Nå kan han ta tre. De må bare slå ut Vålerenga først.

FAKTA

Helgens kvartfinaler i cupen:

LØRDAG: Mjøndalen - Sarpsborg 16.00, Lillestrøm - Stabæk 18.30

SØNDAG: Molde - Kristiansund 17.45, Rosenborg - Vålerenga 20.15