Nyheter

De gledet seg til studietiden. Så satte korona en stopper for det sosiale livet

Studenttilværelsen ble annerledes enn flere hadde sett for seg. Nå krever unge at regjeringen tar ansvar for psykiske helsetjenester.

Benedikte Wahlquist (28) tar master i atferdsvitenskap ved OsloMet. Det hun hadde gledet seg mest til ved å studere igjen var å møte nye mennesker. Realiteten hun møtte ble en helt annen. Digital undervisning og manglende sosiale møteplasser har fått henne til å revurdere studiet sitt opptil flere ganger.

Les også: Skjerpede virusregler for unge i Oslo-idretten – toppidretten skjermes

Føler seg ensom

– Jeg fikk døra i fleisen. Det er forferdelig å være student nå. Jeg føler meg ensom, sier 28-åringen.

Oslo-studenten anser seg selv som en utadvendt person, og hadde aldri trodd at hun kom til å slite så mye som hun gjør. Hindrene som er satt opp, gjør det vanskelig å knytte relasjoner til medstudenter, mener hun.

Wahlquist legger vekt på at ensomhet ikke bare handler om å ikke ha noen å være med, men at det henger sammen med en større helhet.

– Det hjelper lite å ha gode ressurser privat, når man ikke har noen å samarbeide med på skolen. Diskusjoner og andre perspektiver er viktig. Å føle at man ikke har noen man kan spørre, styrker ensomheten, forklarer studenten.

Les også: Oslo innfører rødt nivå på ungdomsskoler

###

Benedikte Wahlquist (28) føler seg ensom. Foto: Marthe Knutsen

Tok ansvar

På et tidspunkt bestemte hun seg for å ta ansvar. Wahlquist publiserte et Facebook-innlegg i studiegruppen, hvor hun etterlyste noen å samarbeide med.

– Jeg mottok utrolig mange gode tilbakemeldinger. Likevel skjedde lite i etterkant, og jeg opplever at terskelen for å nå ut er høy, sier studenten.

Wahlquist tror årsaken er at flere medstudenter aldri har møttes før. Nå ønsker hun at skolen tar ansvar for studentene.

– Det er jo sånn vi mennesker fungerer, vi trenger ofte noen som legger litt til rette. Læringen vår henger sammen med trivselen, sier hun.

Ønsker mer støtte til psykisk helse

Likevel legger ikke Wahlquist skylden på regjeringens tiltak, men hun mener det legges for lite vekt på psykisk helse under koronakrisen.

– Unge har allerede mye å tenke på. Den ene arenaen man har for å lette på trykket, har blitt tatt i fra oss. Derfor burde det gis mer støtte til at studenter kan ha noen å snakke med, sier Wahlquist.

Les også: Koronavaksine klar til jul? Slik står racet nå, og dette må til for å lykkes

Alene med sine egne tanker

Mye tyder på at Wahlquist ikke er alene. Psykologistudenten Nikita Siré Boger har familie i risikogruppen, og holder seg for det meste innenfor hybelens fire vegger.

– Det føles som om jeg sitter i et vakuum; alene i et rom med sine egne tanker, forteller hun.

###

Nikita Siré Boger (21) opplever studenttilværelsen som ensidig. Foto: Privat

Studentforeningene er lagt på is og som førsteårsstudent føler Boger seg nedstemt.

– Hverdagen er monoton og kan føles veldig meningsløs. Jeg oppfordrer andre som føler det samme til å ta vare på seg selv. Gjør ting som gjør deg glad, sier 21-åringen.

Les også: Lærerleder slår alarm om situasjonen i skolene: – Mange er på felgen

Psykologer opplever stor pågang

Studentpsykologen Kitty Byng har opplevd økt pågang etter sommeren. Årsaken tror hun ligger i at unge treffer hverandre sjeldnere.

– Det å ha ansikt til ansikt-interaksjon er veldig viktig. Sosial distansering gjør oss mer apatiske og triste, sier psykologen.

Hun forklarer at starten av pandemien var mer preget av at folk var motiverte for dugnad.

– Men etter så lang tid uten sosial kontakt, ser man at flere opplever en slags utmattelse, sier Byng til Dagsavisen.

Les også: Frykter korona-sanksjoner vil stjele politiets ressurser til å jobbe med volds- og overgrepssaker

Mer fra Dagsavisen