Nyheter

Dårlig sikkerhet

Oslo brann- og redningsetat (OBRE) har sjekket brannsikkerheten i 345 av Oslos serveringssteder. Resultatet var nedslående. En av tre som har frityr har store mangler.

Nylig åpnet Illegal Burger på Olaf Ryes Plass etter brann i september i fjor, og i juni brant det i en kebabsjappe i Torggata.Uten at frityr er påpekt som brannårsak for disse to stedene.

Frityr

Felles for mange av disse serveringsstedene som er sjekket, er at de lager mat med frityr.

Får frityroljen for høy temperatur, kan den selvantenne,

Vann er ikke egnet til å slukke slike branner.

OBRE har nylig sjekket brannrisikoen på 345 serveringssteder i Oslo sentrum, som er registrert hos OBRE.

– Av stedene vi sjekket var det 212 steder som ikke brukte frityr i matlagingen. Av dem som brukte det var det 20 som ikke hadde slokkeutstyr i det hele tatt, og 24 som kun hadde manuelt slokkeutstyr tilgjengelig. 89 hadde automatisk slokkeutstyr etter forskriftene, sier branningeniør, Astrid Rydholt i OBRE til Dagsavisen.

– At en tredjedel av frityrrestaurantene ikke hadde tilstrekkelig slokkeutstyr er alarmerende, sier hun.

– Kravene fra forsikringsselskapene er at alle som lager mat med frityr skal ha automatisk slokkeutstyr, sier hun.

Branningeniøren påpeker at det ikke er farlig med serveringssteder i leilighetsbygg, så lenge alle brannforskriftene er fulgt.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Mangler

– Hva slags feil er det dere finner?

– Mange har ikke tilstrekkelig brannvarsling, egnet slokkeutstyr til frityr, noe som er påkrevd. Det kan være rot i rømningsveier, og dårlig skilting av rømningsveier, sier hun.

Mange av disse serveringsstedene ligger i gamle bygårder, som er bygget på et tid med helt andre brannforskrifter enn i dag.

Tall fra Oslo kommune viser at det er hele 3.500 gamle bygårder i Oslo kan ha for dårlig brannsikkerhet.

Og med mange leiligheter i samme gård kan det være farlig om ikke brannvarslingsanlegget er bra nok, eller ute av funksjon.

– Det er styret/eier av gården som har ansvaret for at forskriftene blir fulgt, og at risikoen for brann elimineres, sier hun.

– Det er nok ikke alle styremedlemmer i borettslag som vet hvilket ansvar de har, slik at de kan sette inn de rette tiltakene, skyter informasjonssjef i OBRE, Lars Magne Hovtun inn.

De ønsker at styret/eier i de enkelte gårdene undersøker hva slags risiko de har, og ta det opp med dem som er leietakere.

– Jeg er usikker på om alle i styret vet hvem hvilket ansvar de har. Vår bønn er at alle går ut og sjekker at brannvarslingsanlegget virker, at rømningsveiene er merket og klare, og at de som har frityr har automatisk brannslokkingsutstyr, sier Astrid Rydholt.

Mer fra Dagsavisen