Svevestøv, ikke minst fra biltrafikken, tar livet av 59.500 tyskere og like mange italienere hvert år. FOTO: HILDE UNOSEN

Dårlig luft tar en halv million liv

Luftforurensning fører årlig til 524.000 for tidlige dødsfall i Norge og 39 andre europeiske land.

Dette går fram av en ny rapport fra EEA, Det europeiske miljøbyrået. I rapporten har EEA sett på de helsemessige konsekvensene av utslipp av svevestøv, nitrogendioksid og ozon i 2012.

Flest i Italia

Her går det fram at svevestøv forårsaket 1.700 for tidlige dødsfall i Norge det året. Nitrogendioksid førte til 200 for tidlige dødsfall og ozon til at 70 personer døde tidligere enn de ellers ville ha gjort.

LES OGSÅ: Dødelig luft i Oslo

I andre mer folkerike land er antallet for tidlige dødsfall vesentlig høyere på grunn av slik luftforurensning. Svevestøv, ikke minst fra biltrafikken, tar livet av 59.500 tyskere og like mange italienere hvert år. Portugal havner på tredjeplass på denne triste oversikten med 44.600 for tidlige dødsfall. Norge er nummer 29.

Italia havner også på den lite attråverdige førsteplassen når det gjelder for tidlige dødsfall på grunn av utslipp av nitrogendioksid. 21.600 for tidlige dødsfall der, knyttes til slike utslipp, som i stor grad kommer fra dieselbiler. På andreplass følger Storbritannia med 14.100 for tidlige dødsfall og på tredjeplass Tyskland med 10.400 slike dødsfall. Norge er på 20. plass.

Listen over for tidlige dødsfall på grunn av utslipp av ozon, toppes nok en gang av Italia med 3.300. På andreplass følger Tyskland med 2.100 og på tredjeplass Spania med 1.800. Norge er på 28. plass.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kreftfare

Etter at Norge i oktober ble dømt i EFTA-domstolen for brudd på EUs luftkvalitetsdirektiv, har regjeringen varslet ulike tiltak som kan bidra til å få ned luftforurensningen. Men som Dagsavisen har skrevet, kan det drøye før kommunene får de virkemidlene de trenger.

«Luftforurensning er den største miljømessige helserisikoen i Europa. Den forkorter folks liv og bidrar til alvorlige sykdommer slik som hjertesykdommer, luftveisproblemer og kreft», konstaterer EEA i den nye rapporten.