Cliff A. Moustache får Oslo bys kulturpris

Dramatiker og teaterregissør Cliff A. Moustache hedres med byens gjeveste kulturpris for sin mangeårige innsats for kulturlivet i Oslo.

Cliff A. Moustache er kunstnerisk leder av Nordic Black Theatre i Oslo. Han grunnla selv teateret i 1992, sammen med Jarl Solberg. Teateret vender seg til scenekunstnere og ungdom med bakgrunn fra den tredje verden.

– Viktig rollefigur

I Oslo kommunes begrunnelse for tildelingen heter det bl.a.:

«Cliff A. Moustache har vært en viktig rollefigur for mange igjennom sitt mangeårige kunstneriske arbeid i Oslo og dessuten satt tydelige spor ved å prege det mangfoldige Oslo vi har sett vokse fram de 30 siste årene. Han er derfor en verdig mottaker av Oslo bys kulturpris for 2018.»

Cliff Moustache skrev ifjor, sammen med Jason Nemor Harden, stykket om Gil Scott-Heron for Nordic Black Theatre.

I fjor satte Nordic Black Theatre også opp «56 Hope Road Revisited» i Operaen. Om Bob Marleys sanger.

– Jeg vil fokusere på Marleys poetisk styrke som dikter. Mange har danset til musikken hans, men ikke alle har hørt ordentlig etter på dybden i lyrikken, sa regissør Cliff Moustache til Dagsavisen om oppsetningen.

Nordic Black Theatre har de senere årene også att opp stykker som «Great As I Am» - en hyllest til bokselegenden Muhammed Ali - og «I am Nina» - om Nina Simone.

Dette skrev Dagsavisens anmelder: God musikk og fantastisk dans. Men skikkelig teater er det ikke.

Også kunstnerpriser

Oslo bys kulturpris tildeles en person eller gruppe som gjennom lengre tid har gjort en særlig fremragende innsats innen kunst, vitenskap eller annet kulturarbeid i byens eller landets kulturliv, opplyser Oslo kommune i en pressemelding.

Prisen består av et diplom og 100.000 kr. Den har vært delt ut siden 1966.

Samtidig deles det ut fem kunstnerpriser. De går for 2018 til radiOrakel, Pride Art, Alexandra Archetti Stølen, Yousef Hadaoui og Leif Gjerland.

Disse prisene tildeles personer som i det siste eller de seneste årene har gjort en fremragende innsats innen Oslos kunstliv. Prisene ble opprettet i 1978 og består av et diplom og 50.000 kr.

I begrunnelsen for tildelingen av kulturprisene, skriver Oslo kommune:

radiOrakel er verdens eldste kvinneradio og har i alle år hatt tilholdssted i Oslo. De har bidratt sterkt til å utdanne kvinner innen radiojournalistikk og lydteknikk.

Pride Art er Oslo Prides arena for kunstformidling. Pride Art er Norges største og viktigste skeive utstilling og er en viktig bidragsyter til å skape rom for alle til å leve sitt eget liv.

Alexandra Archetti Stølen er festivalsjef og har igjennom sitt engasjerte arbeid med festivalen Oslo World gitt byens innbyggere og tilreisende musikkopplevelser i internasjonal klasse år etter år.

Yousef Hadaoui er komiker og forkjemper for samfunnskritisk satire som utfordrer norske medier ved å lage humor om fordommer og religion.

Les Dagsavisens portrett nylig med Yousef Hadaoui: Han er komikeren mot strømmen (Dagsavisen+)

Leif Gjerland er forfatter og historieformidler. Oslo-historikeren har i flere år bidratt sterkt til å videreformidle Oslo-historie og har gitt tusenvis av innbyggere mulighet til å bli kjent med Oslo «på nytt».