Nyheter

Christianias første hotell

Før 1807 måtte Christiania-turistene ta inn hos familie og bekjente, leie rom hos private eller ta til takke med enkel innkvartering i bondehandlere eller simple gjestgiverier.

Bilde 1 av 6

Se flere bilder fra Oslos første hoteller i bildeserien over!

Tyskeren Johan Henrich David Carstens innreda hotell i Rådhusgata 26, på hjørnet av Kongens gate, i 1807. Det regnes som Christianias første hotell, selv om etablissementet noen steder betegnes som «logihus». Utlendinger som var godt vant, var ikke overvelda over standarden. En tysk forfatter kjent under pseudonymet Willibald Alexis, fant i 1828 rommene mindre elegante enn hos gjestgiveriet «Madame Werners» på hjørnet av Kirkegata og Prinsens gate. Men når det gjaldt stemninga var han ifølge boka «Gamle Christiania-billeder» (1893) sikker på at den vanskelig kunne bli mer fornøyelig og gemyttlig enn hos Carstens.

LES OGSÅ: Christianias adventister var opptatt av sunne sjeler

Av Carstens sjøl tegna Alexis dette bildet: «Værten var en Levning fra en bedre Tid. Han hørte til den næsten forsvundne gemytlige Rase af tyske Gjæstgivere med store Maver og godt Humør, ærbødige og snakkesalige. En vraltende Figur med rødt Ansigt, en Skjelm bag Øret, uudtømmeligt Lune før, ved og efter Bordet og dobbelt forekommende mod alle, som gik med paa hans Spas.»

Carstens førte ifølge Alexis også en tvilsom prispolitikk «idet Englændere og Folk som heller befalede over ham end hørte paa ham, maatte betale langt mere end de andre Gjæster.»

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

I 1828 møtte Carstens også skikkelig konkurranse. Fasjonable Hotel du Nord åpna i Dronningens gate 13, og flere fulgte etter. I 1838 kom Hotel Scandinavie på hjørnet av Karl Johan og Dronningens gate, i 1853 sagnomsuste Victoria Hotel i Rådhusgata 8. Sistnevnte var populær blant berømtheter fra inn- og utland og ble i 1888 kåra som det beste hotellet i Europa av leserne av det engelske tidsskriftet St. Stephen’s Review.

Grand Hotel åpna i 1874, Continental først i 1901 og Kosmopolitt i Handelsbygningen i 1919. I tillegg oppsto en rekke «privathoteller», spesielt langs Karl Johan og rundt Jernbanetorget. Mange var drevet av kvinner, for ikke å si søstre, blant andre Søstrene Larsens privathotell, Søstrene Knudsens, Søstrene Waalens, Søstrene Byes og Søstrene Blochums.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Mer fra Dagsavisen