Nyheter

Byråden garanterer for Oslo krisesenter. Men hun er bekymret for resten av landet.

Oslo krisesenter vil få kompensert sitt millionunderskudd som følger av korona. Men byråd for arbeid, inkludering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen (Ap), ber regjeringen komme med en garanti for landets krisesentre framover.

– Jeg støtter Krisesentersekretariatet i at det er grunn til å være bekymret totalt sett, sier byråd Rina Mariann Hansen (Ap) til Dagsavisen.

Les bakgrunn: Millionunderskudd for Oslo krisesenter (+)

Hun har lest Dagsavisens sak onsdag om landets krisesentre som nå frykter for satsingen på vold i nære relasjoner, da det er usikkerhet knytta til hva de vil få kompensert av merkostnadene de har hatt under koronapandemien. Utgifter til renhold og ekstra bemanning på grunn av karanteneregler, har gjort økonomien ved flere sentre presset. Og leder for sekretariatet, Idun Moe Hammersmark sa i går at det var kritisk at krisesentrene ikke er trukket fram i statsbudsjettet.

Vil få kompensert

Leder for Oslo krisesenter, Inger-Lise W. Larsen, fortalte Dagsavisen i går at sentret går nærmere 3 millioner kroner i minus i år. Men Hansen beroliger:

– Vi kompenserer alle koronakostnadene Oslo krisesenter har hatt. Men regjeringen bør merke seg bekymringen til sekretariatet. Det er store variasjoner i hvordan krisesentrene er organisert her til lands, og det bør komme en garanti om at både private og kommunale krisesentertilbud skal med i regnestykket over utgiftene kommunene har hatt, sier Hansen.

Det er sterk usikkerhet i Kommune-Norge om dagen knytta til hva de kan forvente å få kompensert av kostnader fra regegjeringen. Oslo-byrådet har vært krystallklare på at de forventer at alle merkostnader vil kompenseres, og har budsjettert med to milliarder kroner ekstra, som de ikke så snurten av i statsbudsjettet. Regjeringen har imidlertid vist til et ekspertutvalg de har nedsatt, som skal regne ut kompensasjonssummene, og at kommunene kan forvente avklaringer i slutten av måneden.

Flere henvendelser

Rina Mariann Hansen forteller at Oslo ønsker å holde trykket oppe i satsingen på vold i nære relasjoner. Men det er utfordringer knyttet til pandemien.

Frykter "blendahvit" skole i Bjørvika: - Svært uheldig (+)

– Et av problemene har faktisk vært at en del som har trengt krisesenter ikke har visst at det har vært åpent under de strengeste tiltakene. Vi vet også at mange har opplevd grovere vold, økt risiko for vold, og at det kan være vanskeligere å bryte med partnere som er voldelige, hvis man er mer sårbar økonomisk som følger av krisa.

Hansen viser til en rapport som Mira-senteret nylig kom med om sosiale ulikheter i krisetider. Her er det blant funnene at minoritetskvinner i mindre grad har oppsøkt hjelpetilbud fordi de ikke har fått informasjon om at det var åpent tross krisa. Mira-senteret opplevde også en økning i henvendelser om sosial kontroll og vold, i motsetning til de fleste av landets krisesentre.

– Vi er nødt til å sikre at hjelpetilbudene ikke rammes av koronakostnadene. Og jeg vil understreke at det er grunn til å tro at pandemien vil vare en stund, og at kompensasjon av kostnader også neste år blir nødvendig. Dette må regjeringen sørge for, da krisesentrene er regnet som en samfunnskritisk funksjon, sier Hansen.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen