Vippa har skjerpet seg og steget betraktelig i gradene bare på et års eksistens, fastslår Byløvene. ALLE FOTO: MIMSY MØLLER

Vipper oppover

– Om ikke fugl, så begynner det i hvert fall å smake fisk av Vippa.

5

Vippa
Akershusstranda 25

 

Mat: 5

Meny: 5

Miljø: 5

Service: 4

Prisnivå: 4

 

Byløven fryder seg i solveggen med sushibolle og surøl, men ser medfølende på folk som litt panisk leter etter et ledig hjørne. Det er tidlig ettermiddag og Vippa er fylt til trengsel, ute som inne, bortsett fra et område der det er masse ledig plass.

– Og det der er et dårlig tegn, sier Byløven, og nikker mot en tatovert kraftplugg av en T-bonestek med caps og solbriller som vokter over det som framstår som et VIP-område. I sitt andre år er dette havneskuret Vippa, som offisielt går under navnet nummer 40, blitt et treffpunkt for langt flere enn forvillede hipstere som begynte å bable om Køben og San Francisco bare de hørte ordet «foodtruck». Nå er publikum blandet, og stedet har funnet en egen atmosfære av profesjonell ro som gjør det langt triveligere enn det var i den litt krampaktige oppstarten i fjor. Økningen i prisene har gitt en viss utskiftning over hele linja, men man kan jo diskutere om populariteten er bekreftelsen på suksessen eller begynnelsen på slutten.

At utenriksminister Ine M. Eriksen Søreide velger Vippa som sted for å dele Årets internasjonale suksess for 2017 innen norsk musikkeksport, er med på å gi både stedet og prisen en viss gatetroverdighet. I tillegg ser sommerfestene ut til å florere i større eller mindre grad, men når Næringsdepartementet stenger av halve stedet og holder sin sommerfest på Vippa, med vakter og det hele, gjør ikke stedet særlig alternativt lenger. Oppsiden er at det mest intetsigende rælet som hadde parkert i konteinere inne i Vippas store innelokale i fjor har fått reisepass. De beste har fått fornyet tillit, og nykommerne hever standarden betraktelig. Det har igjen fått fart på ryktebørsen. Overalt hviskes det om hvorvidt man har vært her før eller ikke. «Bare vent til du ser det innendørs», «et slikt sted har jeg virkelig savnet i Oslo», og så videre. Vippa har brukt et år på å kjøre seg inn. Maten som bæres ut fra de ulike bodene er enkel, men det Byløvene har forsøkt så langt er smakfullt og godt, innbydende og delikat. Plah i Hegdehaugsveien har opprettet boden Mr. Chow by Plah, og Byløven mener å kunne skimte Plah-sjef Terje Ommundsen selv bak disken. Anbefalingen av en Crispy Pork Salad er i hvert fall en innertier, en sommerlig rett der knasende sprøtt svinekjøtt har fått følge av gode og store vannmelonbiter, sitrongress og rikelig med urter. Mynte og koriander støter mot chilien uten at det blir annet enn behagelig sterkt, noe som igjen framhever det friske og sommerlige. Det er en lett rett som er som skapt for varmen som ligger over Oslo akkurat nå.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Albatross drevet av firmaet Kokkcoop er en annen nykommer, en etterlengtet ren fiskebod som serverer fish and chips og reker, drevet av blant andre Ivar Eidem. Han har stått bak grytene på en rekke steder i Oslo og sørger for fritert føde for Vippa-publikummet. Av dem som fortsatt står igjen fra i fjor er den syriske boden Aleppo Bahebek som drives av flyktninger. De serverer byens beste shawarma (ikke et ord om kebab...). Wok-stedet Tunco med hovedrestaurant på St. Hanshaugen er selvsagt på plass, og her er også andre typer asiatiske boder, et tacosted og solide indiske Der pepper’n gror. Noe skal man ha for de litt mer kjølige dagene også. Som regel finner man ut at en rett kan være for lite. To er imidlertid i overkant, så er man to og deler tre, kommer man godt i mål. Prisen derimot, har økt betraktelig. Det som for et år siden kostet rundt 100-lappen, må du ut med opp mot 150 for i år. Ølprisene er mer sympatiske, 86 kroner for en halvliter Svalbard er ok Oslo-pris, designerølen koster selvsagt deretter. «Husets» vin er østerrikske Meinklang i alle farger, et supert allroundvalg til 95 kroner glasset.

 

Maten er en ting, men det som gjør Vippa mye mer innbydende i sommer er atmosfæren. En ting er at det er lanseringsfester, markeder, smaking og andre arrangementer omtrent hver eneste dag, men stedet fungerer også som et samlingssted enten det er ettermiddagspilsen som gjelder eller et kort måltid og et møte i løpet av dagen eller kvelden. Det kan bli en riktig så god sommer på Vippa, men prisene bør helst ikke stige i takt med stemningen.