Villa Paradiso inntar Grensen

Oslo har fått en ny bydelsrestaurant, en gammel kjenning søker til sentrum.

5

Villa Paradiso Grensen

Grensen 10

Telefon 908 92 438

Mat               5

Meny            5

Miljø             5

Service         5

Prisnivå        5

Det var få som gråt da turistfellen Mona Lisa, som blant annet ble bøtelagt for råvarejuks, la inn årene etter å ha ligget i en av Grensens finere hjørnegårder som en strandet cruisebåt med flaggene ute. Nå har en annen italiener flyttet inn, og selv om man kan si mye om Villa Paradisos geografiske opprinnelse, er den allerede langt mer italiensk enn det som forsvant.

– Du verden, her er det som å komme inn i en av disse store, klassiske og luftige italienske tavernaene, sa Byløven etter å ha gått opp den brede trappen til annenetasje i det nyetablerte restauranthuset som strekker seg opp over tre etasjer, om man regner med Bar Bellini i første.

Og baren skal man regne med. For den som vet å lete er også Bar Bellini en del av konseptet ved Villa Paradisos opprinnelse, Jan Vardøens overmåte populære pizzarestaurant ved Olaf Ryes plass på Grünerløkka. For et par år siden gikk investeringsselskapet Credo Partners inn på eiersiden og kjøpte 60 prosent av Villa Paradiso-suksessen. Prislappen var ifølge Dagens Næringsliv på 100 millioner kroner. Målet var da å bli en landsdekkende pizzakjede, med alt det innebærer for en liten bydelsbedrift. Med nykommeren midt i Oslo sentrum har de nå i alt fem restauranter, fire av dem i Oslo og en i Fredrikstad. Ingenting tyder på at kjøkkenet har tatt skade av ekspanderingen, snarere er det over alt en understrekning av det napolitanske kjøkkenet og pizzaens opprinnelse, med de store steinovnene som garantist for sprøhet og smak.


Foto: Mimsy Møller

Les også: Singh, Singh, Singh

Filialen i Grensen er likevel større enn noe annet de har gjort, et ambisiøst løft som har mange stoler å fylle til tross for beliggenheten ut mot sidegaten til Egertorget på Karl Johans gate, et steinkast bortenfor den franske perlen Brasseri France, med inngang Øvre Slottsgate. To luftige etasjer der Villa Paradisos farger og estetikk vil være gjenkjennelig for den som har vært på restaurantene på Grünerløkka eller Majorstua, men med mindre «rustikt» dill og med en atmosfære som fort kan gjøre dette til en sentrumsfavoritt for pizzaelskere eller i det hele tatt den som måtte være opptatt av italiensk mat. Her er en rekke andre retter blant annet – diverse kjøttretter, risotto og fisk- og skalldyrsuppe – for den som ikke nødvendigvis går for brødmat, eller man kan kombinere med røslige porsjoner antipasti eller andre forretter.


Foto: Mimsy Møller

Byløvenes valg av en blekksprut- og potetsalat med grønne bønner som knakk i vinden og smakfulle oliven, var en nydelig forrett, med minst åtte armer av første klasse. Dette er egentlig en julerett i Toscana, men perfekt på den norske forsommeren som en appetittvekker foran for eksempel en pizza, som tross alt er Villa Paradisos hovedingrediens. Mange vil gjenkjenne denne delen av menykartet, med Capricciosa, ostevarianten Ai Formaggi, den smakssterke Nduja med salamipølsen av samme navn, eller Parma, en favoritt med parmaskinke og rucola, de fleste til rundt 200 kroner og så stor at med en forrett så kan den også deles. På menyen i Grensen står imidlertid også Porco e Tartufo, en pizza med ferskpølse fra frittgående svartskogsvin smakstilsatt pinjekjerner, trøffel og overstrødd med rucola. Den er litt bløt i midten på grunn av at selve pizzaen er for stor eller rettere sagt tallerkenen er for liten slik at den siger ned og samler all fuktigheten midt på. Men smakene er fantastiske og bunnen vedfyrt og sprø.

Les også: Spytter ut maten på Petter Stordalens nye restaurant

Servitørene og de som tar imot er inkluderende og vennlige, med gode anbefalinger. Vår servitør tryllet fram et velfylt glass Barbera d’Alba La Soprana til 130 kroner, noe hun mente ville passe godt til den valgte pizzaen. Det var ingenting å si på det rådet, tvert imot fullkomment. Maten og drikken snakker uansett for seg på en pizzarestaurant med et velkjent konsept, men den velkomne atmosfæren, de fine rommene og høyden under taket – bokstavelig talt – gjør nykommeren i Grensen til et sted vel verdt å teste ut for de fleste anledninger, eller bare for smakens skyld. Bar Bellini i første etasje er like innbydende om man ikke skal ha det helt store måltidet, men meny har de der også pluss alle de drinkene man forventer på en italiensk bar av ypperste klasse.