Byløvene

Variabel asiatisk på terrassen

I andre etasje på Vika-terrassen holdt velkjente Cheese Inn til i sin tid. Nå er lokalet fylt av dufter fra det asiatiske kjøkken.

Dagsavisen anmelder

Four Seasons

Mat           2

Meny         4

Miljø          4

Pris           3

Service      4

Stedet ligger godt til i forhold til en matbit før eller etter kino- eller konsertbesøk. Byløvene var godt fornøyd da de var innom for noen år siden og håper maten fortsatt holder høy standard. En vennlig servitør tar imot, men opplyser om at de får begrenset tid fordi bordene er bortbestilt.

- Det går fint, vi trenger ikke hele kvelden, sier Løven og de to får et bord med utsikt til Vika og det tidligere Storebrand-bygget. Lokalet er langstrakt med hyggelig interiør, og når været er godt kan maten inntas ute på terrassen. To glass husets hvitvin kommer sammen med spisekartet. Four Seasons kombinerer smakene fra det japanske, vietnamesiske, kinesiske og thailandske kjøkken. De fleste klassikerne er representert. - Det er vanskelig å velge når det er så mye, sier Løvinnen mens blikket glir over ti forretter. Tigerscampi og stekte nudler og tom yum suppe er blant tilbudene, men hun velger Dim Sum Basket med tre typer dumpling-kombinasjoner. Det er små dampede pakker med finhakket kjøtt og grønnsaker i flortynn deig. Løven bestemmer seg for ferske vårruller etter anbefaling fra servitøren. Og de serveres med hjemmelaget saus. Forrettene koster fra 88 til 125 kroner. Stedet har også en lunsjmeny. Prisen for lunsj ligger mellom 135 og 158 kroner.

Blant hovedrettene er crispy duck som serveres med pannekaker og grønnsaker. Det er også et stort utvalg sushi, maki og sashimi. Løven har lyst på sjømat og lar seg friste av sjømattallerken med hummer, kamskjell, kongereker, grønnskjell og dagens fisk servert med utvalgte grønnsaker i chilitomatsaus. Borddamen velger hot chili pot for å få en smak av litt av hvert, som scampi, indrefilet, kylling og lammefilet som serveres med grønnsaker i østerssaus med chili og hvitløk. Til rettene velges husets rødvin, en Malbec til 450 kroner. Det er den rimeligste vinen på kartet. Hovedrettene koster fra 218 til 259 kroner. Lokalet blir fort fullt, men Byløvene blir ikke glemt. Forrettene ankommer, innbydende dandert. Dumplingene, dim sum, har følge med en sterk chilisaus. Begrepet dim sum er et kantonesisk utsagn som kan oversettes med det som «rører ved hjertet». Akkurat det siste er Løvinnen litt i tvil om, men de fire dumplingene smaker helt greit. De skarpe sausene ved siden av setter en spiss på det hele. Men på den andre siden av bordet har noe inntruffet.

Bordkavaleren er blitt taus. De ferske vårrullene er ikke lette å hanskes med. Vårrullene har en pastalignende tynn deig som pakker inn fyllet av kjøtt, fisk eller grønnsaker. Som regel frityrstekes de, men de ferske er ikke stekt.

- Jeg klarer ikke å skjære gjennom ytterlaget, det er helt seigt, sier Løven og utfordrer borddamen til å prøve. Hun lykkes heller ikke.

Etter en variert spiseopplevelse med forrettene er paret spent på fortsettelsen. Løven er lett skeptisk, men så hører han at gjestene ved nabobordet uttaler seg begeistret om hovedretten de nettopp har inntatt. Begge roser maten. Byløvene trenger ikke anstrenge seg for å høre hva de sier for nabobordet står svært tett ved.

De rekker å smake på rødvinen og kikke på den urbane utsikten før hovedrettene kommer. De ser delikate ut og er varme, noe som ikke alltid forekommer på norske restauranter. Løvinnens hovedrett med scampi og kjøtt smaker godt. Passe krydret, mørt fint kjøtt og smakfulle scampi.

- Dette var godt, sier Løvinnen etter å ha smakt på lammefilet og kylling. Hun er fornøyd. Det er ikke bordkavaleren. Han hadde spesielt høye forventninger til hummeren. Den innfrir ikke.

Det som skulle være den store fristelsen, hummeren, er seig og tørr, trolig kokt, fryst, tinet og varmet. Kamskjell og kongereker er helt greie. Det er ikke grønnskjellene. De er seige. Han tror først det er blåskjell, for de to skjellvariantene har svært lik smak. Uansett er de lite fristende. Grønnskjell brukes mye i forretter og er et typisk sommermåltid heter det ifølge skalldyrkjennere. Kanskje disse var litt utenfor sesongen, og skalldyr som ikke er helt ferske er ikke å spøke med.Løven er uheldig i dag. Verken forretten eller hovedretten innfridde. Han vil trøste seg med dessert.

Løven velger en sjokoladefondant, og bestiller et glass amaretto til. Amaretto er en italiensk likør laget på aprikoskjerner.

- Den omtales ofte som mandellikør, men det fins ikke mandler i den. Men den smaker likevel litt av mandel, sier Løven, som er godt fornøyd med desserten. Løvinnens sorbé og et glass sambucca (uten de tre kaffebønnene) smaker også bra. Men de mislykkede rettene til Løven gjør at maten rykker ned et par kast på terningen og ender på to.