Byløvene

Torggatas «annen etage»

Ikke la deg lure av navnet Taste Of China, som mest av alt skaper assosiasjoner til hundrevis av smakløse turistfeller. Oslo-utgaven er langt fra smakløs.

Dagsavisen anmelder

5

Taste Of China

Torggata 18

Tlf 22 11 18 88

Mat                    5

Meny                  5

Miljø                   4

Service               4

Prisnivå              5

– Her har de byens beste dim sum. Punktum.

Byløvene har vært her før, og blir ikke skuffet denne ettermiddagen heller. Det er travelt i restauranten, som ikke akkurat kan sies å være en fryd for øyet. Her er burgunderrøde vegger, grønn filt på bordene og plastikk på veggene, og det hele har noe loslitt over seg som om oppussing ikke har stått på menyen siden stedet åpnet for Buddha vet hvor mange år siden. Rettere sagt i 2003, men med 1980-tallet som fortsatt retningsgivende. Siden er Taste Of China blitt en liten institusjon, og det er ikke for ingenting at det er hit kinesiske studenter i Oslo går for å spise, og det er hit asiatiske storfamilier kommer på søndagene og flokker seg rundt de største runde bordene som har en dreieskive i midten slik at de mange rettene enkelt kan snurres rundt og deles på alle. Det er også hit pris- og smaksbevisste nordmenn med sans for dumplings, dim sum og pekingand går, nærmest med et smil om munnen i visshet om at de alltid går mette og fornøyde ut, og at stedet er en gjemt perle i Oslos kanskje travleste sentrumsgate.

Taste Of China ligger anonymt til i andre etasje på en av de lave gårdene i Torggata vis-à-vis Sentrum Scene. Mens resten av Torggata blir miljøgate og hipper seg opp med smarte burgere, kvalitetspizza, ekte mexicansk taco og annen «ung» mat inspirert av verdenskartet og gatetrenden, er Taste Of China det nærmeste man kommer virkelig gatemat. En velfylt meny byr på et stort utvalg småretter, men også nudelretter, supper og større grønnsaks- og kjøttretter. Servitørene er hyggelige og effektive, men gjør ikke mer enn høyst nødvendig. Det er også noe av stedets diskré og ubestemmelige sjarm. Menyen kommer med en liten bestillingslapp og penn, og så er det bare å notere numrene på de forskjellige rettene, valgt ut fra ingrediensene eller rett og slett bildene i dim sum-menyen. Det blir gjerne mange numre, og det er lett å glemme at den store menyen, den uten gulnede bilder men med et enormt antall retter, rommer blant annet Peking Duck, som er et must uansett hvor mange dumplings man har spist i forkant.

Dumplings er kort og godt små munnfuller av himmelsk god mat. Det er mel- eller risboller eller små «pakker» – med løvtynne deigblad – fylt med alt fra kjøtt til reker, grønnsaker, krabbe og god kraft, det hele dampet i de spesielle beholderne som settes glovarme på bordet. Konseptet er enkelt. Bestill et utvalg forskjellige, og siden de kommer i antall på tre eller fire er det bare å hogge innpå av dem man liker. Taste Of Chinas kantonesiske kjøkken har ord på seg for å være noe nær genuint, og dim sum-en er verdt å gå en omvei for. Scampi innbakt i rispasta, svinekjøttdeig som gjør at du nærmest roper på mer, friterte dumplings som nesten er karamelliserte der de ligger og damper når lokket løftes av. Du ser det på gjestene ved bordene rundt deg at Taste Of China framkaller smilene. Svinekjøttbollene Xiu Mai er et must. Dampet rispasta med fyll av scampi og bambusskudd likeså, for ikke snakke om dampede spareribs, friterte wontons, rismelruller med kjøtt etter egen smak og eget valg og mye annet, som vårruller og marinerte kyllingføtter for den som liker å gå utenfor stien. Er man vegetarianer er Taste Of China selvsagt et sted der det både finnes rene vegetarretter i den store menyen med mer vanlige kinesiske retter, og dumplings kan gjerne fylles med spinat, tofu og grønnsaker. Prisene er sympatiske, og dim sum-rettene – som altså inneholder tre eller fire «boller» eller «pakker» – ligger på rundt 60–70 kroner pers stykk.

Taste Of China har et vinkart som er enkelt, men tilpasset de asiatiske smakene. Tørre Rieslinger går fint til det meste, men Byløvenes valg denne dagen faller på Prosecco som drikke, rett og slett fordi de tørre, litt syrlige og likevel sødmefylte boblene balanserer de sursøte smakene på en bedre måte enn mye annen vin gjør. Men stedets kinesiske øl på flaske er også nedkjølt perfekt og anbefales virkelig til anden om man velger å gå for stedets endelige klassiker – Peking and. En halv grillet and koster 458, og kommer da med det klassiske tilbehøret med tynne tynne «pannekaker», strimler av purreløk og så kjøttet, grillet og smakfullt saftig andekjøtt som man så selv ruller inn sammen med husets sterke hoisinsaus som mange forgjeves har forsøkt å få oppskriften på.

Stedet løfter selv fram det faktum at de lager mat som er så genuin som mulig en hel verden unna Kina, og vi gir dem gjerne rett. Friske råvarer, mye saft og farge, men også en gjennomgående god stemning mellom de enkle bordene gjør Taste Of China til et must. Enten du tar en kjapp lunsj, en middag på vei inn i kvelden eller en søndagsmiddag med familie og gode venner.