Byløvene

Sjømat mellom skurene

Sola har gjemt seg bak en sky, det tuter muntert fra gamle D/S Børøysund som skal ut på tur. Byløvene har utsikt til det hele fra restaurant Royal Marine på Akershuskaia der sjømaten frister.

Dagsavisen anmelder

Royal Marine Grill & Seafood ­Restaurant

Etter et heftig skybrudd som sender Byløvene i dekning blant cruiseturistene ved Akershus festning, tar de to sjansen og skynder seg noen skur videre. Til Royal Marine Grill & Seafood Restaurant mellom skurene 28 og 29. De er heldig og finner et ledig bord under en av de store parasollene. Royal Marine er et av de nyere serveringsstedene langs kaia. Uteserveringen ligger på solsida mellom Pappa-buene og restaurant Solsiden. Den styres av Stunt Squad, et cateringfirma startet av fargerike Mona Halvorsen. (Hun med rosalilla hår og ring i nesa.) Firmaet sørget for maten under Eurovision Song Contest på Fornebu og Nobelkonserten.

En munter servitør sørger for noe leskende i glasset og er raskt på plass med menyen. Småretter, snacks, sjømat, grillmat og vegetarretter er blant tilbudene. Det er utsikt til verneverdige båter for restaurantens nærmeste nabo er Oslo Maritime Kulturvernsenter. Stedet kan også skilte med Norges eldste telefonkiosk. En munter hodeskalle med pipe og matroslue troner på Royal Marines logo. Blant hovedrettene er kald sommertallerken med røykelaks, fenalår, spekeskinke og potetsalat og annet tilbehør. Klassiske blåskjell og kremet sjømatsuppe er også blant fristelsene.

- Grillet kveite til meg, sier Løvinnen som vil prøve noe nytt. Hun har tidligere testet klassikeren fish&ships, panerte og friterte torskefileter som serveres med pommes frites, blandet salat og remulade. Og et lite glass malteddik med oppfordring til å smake seg forsiktig fram. Ikke alle faller for malteddiken, opplyste servitøren den gang. Kveita er en urtemarinert og grillet kveitekotelett. Til forrett velges rekechips harakiri som serveres med dip laget av reker, urter og sjøgressalat. Et blikk rundt på nabobordene avslører at fish&chips er en absolutt favoritt. Løven velger friterte scampi med kokosdryss og sweet chili sauce til forrett. Valget av hovedrett vakler mellom biffsandwich, en 120 grams entrecôte på grillet brød med diablasaus, aioli, tomat og løk, og moules frites, blåskjell dampet med urter, hvitvin og fløte som har følge med pommes frites og aioli. Blåskjellene går seirende ut av kampen. Spesielt etter at servitøren lovte å redusere litt på fløten. Ikke noe problem. En Pfaffenheim Riesling til 372 kroner skal slukke tørsten under hovedrettene.

Det er et yrende liv langs kaia forbi uteserveringen. En cruisebåt ligger klar for avgang så turistene flokker forbi. Stena Line er på vei inn, og forrettene er på vei til bordet. Scampiene er sprø og velsmakende og rekechipsen smelter i munnen. Dippen av reker, urter og sjøgressalat er litt forsiktig i smaken. Byløvene nyter utsikten, folkelivet og kjølig hvitvin i glassene. Det tar litt tid før hovedrettene kommer, men det gjør ingenting. Plutselig legger D/S Børøysund fra kai med mange gjester på dekk. Et stykke utenfor Dyna fyr stevner cruiseskipet mot nye havner. Og innimellom kommer de blide servitørene bortom for å sjekke at løvene har det de trenger.

En stor porsjon blåskjell ankommer sammen med pommes frites og aioli. Her serveres potetene som i Nederland og Belgia, med hvitløksmajones. Løven blir gledelig overrasket da en bolle til avfall kommer på den ene siden av tallerkenen og en skyllebolle på den andre siden.

- Det fikk jeg ikke sist jeg spiste blåskjell på Aker Brygge, sier han og nikker fornøyd etter en par munnfuller. Den grillede kveita serveres med kløftepoteter, blandet salat, rømmedressing og sitron. Smaken er bra, men fisken er litt tørr. Måltidet rundes av med en frisk og deilig vaniljemousse med skogsbær. Retter til under 200-lappen og hyggelig og god service gjør sitt til at det er ikke siste gang de to benker seg her på kaia.