Byløvene

Sesongmat på gammelt torg

Den har holdt stand på Christiania torv i mange år og pleier å innfri. Byløvene tok utfordringen og la turen til Hansken.

Dagsavisen anmelder

Brasserie Hansken

Mat         5

Meny       5

Miljø        5

Service    5

Prisnivå   4

Spisestedet på det gamle torget er et populært lunsjsted, spesielt for forretningsfolk. Lokalet er hyggelig og luftig, med en stor bardisk, et par trappetrinn opp til «hylla» eller «hemsen» og et eget chambre separé. Hansken er både folkelig og elegant og har flere hyggelige, mer usjenerte spisekroker. Byløvene blir tatt vel imot av en blid servitør som viser vei til et vindusbord.

Menyen er på plass før de vet ordet av det, og rett etterpå studeres kartet mens Byløvene nyter et glass hvitvin. En oppmerksom og kunnskapsrik servitør gir gode opplysninger om rettene. Spisekartet avslører norsk mat med kontinentalt preg. Et stort utvalg lunsj- og middagsretter og fem hovedretter inkludert sesongens meny.

- Det er mye å velge i, men jeg tar en lettvint løsning som ser spennende ut, sier Løvinnen som har blinket seg ut en treretters fra sesongens meny til 495 kroner. Den består av stekt sjøtunge med blomkålkrem og kapers til forrett, vaktel fra Sandsvær med steinsopp og persillerot til hovedrett og mandelclafoutis med vaniljeis og friske bringebær til dessert. Forrett og dessert har to valg, henholdsvis gnocchi med artisjokker, pata negra og salvie, og et utvalg oster. Sesongens treretter har vinpakke til 315 kroner, fireretter til 595 har vinpakke til 420 kroner. Løvinnen dropper vinpakken for å dele rødvin med bordkavaleren. For den som lurer; clafoutis er en kakeform som etter sigende er like enkel å lage som ei pannekakerøre.

Løven har sett en favoritt blant de ordinære forrettene; norsk kongekrabbe med jordskokk-krem og vannkarse. Han klarer bare ikke å stå imot selv om fornøyelsen koster 190 kroner. Blant forrettene er også andelever og trøffelrisotto. Stekt villtorskrygg (det høres sprekt ut med spinnvill torsk) og hjort «bourguignon» velges bort til fordel for brasert kalvekjake med sprøstekt kalvebrissel, morkler og pommes pure til 265 kroner. Vinmenyen har mye å velge i, spesielt italienske og franske viner, og servitøren kommer med gode forslag. Valget faller på en fransk slottsvin, en rød Dom. de Pellehaut Harmonie. Og den viser seg å skape akkurat det, harmoni, ved bordet. Hvitvinen Byløvene nippet til kommer fra samme vingård.

Et raskt blikk ut på Christiania torv med skulpturen «Christian IVs hanske» (laget av billedhogger Wenche Gulbransen) og den pussige rundkjøringen, og vips er servitøren tilbake med en liten før-forretten-smak. Fritert torsketunge med trøffelmajones. Godt brød og smør er for lengst på plass. Torsketunga smelter i munnen og smaker nydelig. Trøffelmajonesen er et fortreffelig smaksfølge. Dette lover godt for fortsettelsen.

Det er mye å hvile blikket på i restauranten, skulpturer, bilder og interiør. Studiet blir kort for forrettene kommer før de to får sett seg om. Kongekrabben innfrir forventningene.

- Jordskokk-krem og vannkarse gir det lille ekstra, men 190 kroner er ganske drøyt for en forrett, sier Løven.

Den stekte sjøtunga er veltillaget og blomkålkrem og kapers høyner denne forretten. Byløvene lener seg fornøyd tilbake mens de venter på hovedrettene. Servitøren er jevnlig bortom for å høre om de to har alt de skal og fyller opp vannglassene.

Det har etter hvert kommet mange gjester i restauranten, uten at det går ut over servicen. Hovedrettene lar heller ikke vente på seg.

- Meget godt, sier Løvinnen etter å ha satt gaffelen i det lille vaktellåret. Vaktelen serveres med steinsopp og persillerot i en god kombinasjon. Fuglen kommer fra Vaktelgården Sandsvær som produserer vaktelegg og kjøtt. Hjemmesidene forteller at avlsdyrene stammer direkte fra ledende oppdrettere i Frankrike. De får spesiallaget fôr etter egen oppskrift, uten kunstige tilsetninger. Resultatet er velsmakende.

En litt rar stemning har senket seg på den andre siden av bordet. Bordkavaleren er stille på den ikke helt gode måten. Pommes pureen (potetpuré), morklene og kalvekjaken smaker godt. Det sprøstekte kalvebrisselet har dessverre fått for mange dryss fra saltbøssa.

- Sist vi var her var også kokken svært raus med saltet, minnes Løvinnen og Løven nikker gjenkjennende. Dette er likevel det eneste minuset ved rettene, for dessertene innfrir forventningen. Delikat og lekkert anrettet kommer sorbeen med innslag fra økologiske sitroner fra Sicilia, sitrus «salat» og madeleines (berømte franske småkaker). Mandelclafoutis med vaniljeis og friske bringebær smaker også bra. Dessertene nytes med et glass rød Grand Marnier ved siden av. Regningen ender på drøyt 1.800 kroner, og med mindre salt ville terningen nådd nye høyder.