Byløvene

Rått og godt i kjelleren

På jakt etter en god pizza uten å stå i kø på hippe løkkasteder? Da kan du trygt gå under jorda midt på Karl Johan.

Dagsavisen anmelder

5

Pizza Crudo

Paleet, Karl Johans gate 39

Tlf.: 23 89 87 26

Mat              5
Meny           4
Miljø             4
Service        4
Prisnivå       5

– Det er rart hvordan kjøpesentrene plutselig har svingt seg opp med noen av de mest attraktive restaurantene. Lenge siden du måtte rydde bort plastbestikket selv.

Byløvene har nettopp fått en tung keramikktallerken med saftige bruschettas og italienske skinker på bordet. Etterpå venter pizzaene fra steinovnen signert en EM-gullvinner i pizzafaget, Elio Corso fra Bologna. Han kom til Crudo i 2014, og EM-tittelen er bare én av flere han har vunnet siden den gang. Det er med andre ord lov å ha forventninger, og det var med nød og neppe vi fikk plass før det åpenbarte seg et ledig bord midt i stimen av familier, par og folk som enten så ut som de slappet av etter jobben, var på vei til en forestilling eller rett og slett bare hadde lyst på pizza. At man i en kjeller i Oslo skulle finne både sydende liv og en illusjon av å være et helt annet sted, hadde vi knapt ventet. Nå ligger riktignok ikke denne pizzarestauranten i hvilken som helst kjeller, men i den til Paleet på Karl Johan, som i likhet med andre steder som eksempelvis Steen & Strøm, har oppgradert mattilbudet tilpasset nordmenns nye kafévaner, lunsjpreferanser eller jakten på det gode måltidet helt inn i kveldstimene før stengetid klokka 22.00.

Etter oppussingen for en tid tilbake ble hele underetasjen en arkade av spisesteder, et åpent konsept der de ulike restaurantene nesten umerkelig glir over i hverandre uten at særpreget til de enkelte forvitrer. Og her nede er det noe for enhver smak. Da stedet åpnet testet Byløvene den japanske restauranten Sabaki, konkluderte med at de leverte «gull fra Solens rike» og ga maten full score. Hos El Gordo kan du bestille tapas, og på Public frister de med øl og mat fra gastropub-trenden. Vet du ikke helt hva du har lyst på når du kommer til enden av trappen nede i kjelleren, kan en hovmester vise deg vei. Det er resultatet av at en felles eier (Fursethgruppen) har utstyrt hver av sine «matdestinasjoner» med en profilert kjøkkensjef og et personlig preg.

La gå, Paleet er ikke like folkelig som storsenteret nær deg, men som et tilbud midt i et av de eksklusive kjøpesentrene som nysgjerrige i alle aldre trekkes til, er det overraskende lavterskel og rimelig, kvaliteten tatt i betraktning. Hos Pizza Crudo er den store baren midt i lokalet både landemerke og utkikkspunkt mot de store ovnene som formelig sender damp av nystekte pizzaer mot de hvite flisveggene. Like bortenfor svinges leivene rundt med rasende eleganse før fyllet legges på. Det er ingenting å si på illusjonen. Selvsagt finnes det andre pizzarestauranter og -lokaler som ligger nærmere «Italia» i Oslo, hvor man av mer naturlige rustikke årsaker kan spille på det genuine. Den raske, litt upersonlige men ok informerte servitøren blir et eksempel på et sted som ønsker, og sikkert også måler, de raske skiftene av gjester ved bordene. Men smakene hos Pizza Crudo veier opp for slike ting, og gir deg – for å si det med Dagsavisen – det du trenger på den tida du har.

Byløvene delte bruschetta og skinke fra antipasta-menyen som forrett, men rettene er også helt passende til lunsj om man ikke går for en hel pizza. Også tre pastaretter, blant annet husets Chitarra Carbonara, er alternativer, men det er liten tvil om at det er pizzaen som står i høysetet og som folk kommer for. Servitørens anbefaling er kort og godt «Crudo», signaturpizzaen med blant annet parmaskinke, mascarponeost og valnøtter. En nesten uslåelig kombinasjon og nydelig laget. Også «Speciale» faller i smak, men så skal det sies at Byløvene er svake for alt som smaker av trøffel. Det er selvsagt ikke fersk trøffel som brukes hos Crudo i den osterike blandingen sammen med skinken, der parmesankrem og Grana Padano ligger under et krispy lag av rucola, men trøffelsmaken er intens mild og god, slik kun de beste oljene gir. Uansett er dette svært gode og annerledes pizzavalg om man da ikke går for husets varianter av klassikere som «Capricciosa», «Margherita», «Quattro Formaggi» eller «Quattro Stagioni». For ikke å glemme calzonen, som etter den ene vi så svevende på et brett mellom bordene er på størrelse med en middels robåt. Pizzaene Byløvene tester er perfekt steinovnsstekte med knasende skorper på tynn bunn, fyllet rikelig men velproporsjonert og med smaken i sentrum. Skinkene er kjøttfulle og perfekt tynnskåret. Smaken er solid Italia.

LES OGSÅ: Byløvenes ti på topp i 2015

Drikke hører til. Rødt, hvitt og boblende (prosecco) er demokratisk priset til 90 kroner for et glass og 460 kroner for en flaske uavhengig av farge, mens flere italienske ølsorter lesker ganen. Peroni på tapp til 90 kroner for en halvliter i Oslos dyreste kjøpesenter må kalles et røverkjøp. Pizzaene er heller ikke avskrekkende, og de er definitivt til å bli mett av til en pris mellom 135 til 195 kroner. Crudo betyr noe sånt som rå, og det er nettopp det Pizza Crudo er, et enkelt og rått konsept uten jåleri.