Oishi Thai Cuisine på Sinsen har en meny som får smaksløkene til å krølle seg. FOTO: MIMSY MØLLER

Østkantens mystikk

Ved Trondheimsveiens østre veiskulder har det foldet seg ut en blomst av et sushi- og thaisted.

 

4

OISHI THAI CUISINE

Trondheimsveien 139, Oslo

Tlf. 45 20 45 31

Mat              5
Meny           4
Miljø             3
Service        5
Prisnivå       4
 

Der Trondheimsveien strekker seg gjennom den utskjelte, firkantede rundkjøringen på Carl Berners plass og videre opp mot Sinsenkrysset, med Sinsen og Rosenhoff hengende på hver sin hoftekant, har det dukket opp en nyvinning med en meny som får smaksløkene til å krølle seg. Oishi betyr deilig, utsøkt på japansk. Menyen antyder at navnet passer.

Den anonyme murbygningen ligger i nedkant av Sinsenbyen, bydelen som ble til i et gigantisk byggeprosjekt midt på 1930-tallet. Søndre Sinsen gård med sin storslåtte vinterhage og utsikt over Oslofjorden ble revet, og opp skjøt moderne leiligheter til 10.000 mennesker. Sinsenbyen var kjent for sine spise-, danse- og skjenkesteder. I dag er det takeaway-stedene som dominerer. Med Oishi har det kommet et etterlengtet sted å sitte ned.

Familieforetaket ligger et knapt steinkast fra Rosenhoff trikke- og busstopp. Nyoppstartet igjen etter en uheldig start i januar, da ventilasjonsanlegget totalhavarerte like etter åpningen. Lokalet huset tidligere en tradisjonell kinarestaurant. Det er blitt pusset opp i svart, rødt og hvitt, med hint av Sørøst-Asia. To-tre bord er opptatt, og det kommer flere innom for å hente takeaway, men det skal litt til for å fylle det store rommet. En lettvegg kunne med fordel ha blitt satt opp for å gjøre lokalet mer intimt. Byløvene liker imidlertid å ha uhindret innsyn til sushikokkene som arbeider bak en disk med fiskefileter. Store vinduer slipper lyset inn, og vår usedvanlig blide og hyggelige servitør tilbyr oss et vindusbord.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Fra høyttalerne glir det ut coverlåter i easy listening-versjon. Fra menyen som raskt kommer på bordet, bestemmer Løven seg for Oishi 2, som frister med sashimi, sushi, tempurasalat og biffmaki. Dette er en av tre dining-menyer som inneholder tre retter med varianter av rå fisk, priset fra 250 til 350 kroner per meny. Etter å ha bladd seg gjennom menyheftet med sushier, sashimier, makier, forretter og 16 thairetter, velger Løvinnen seg makien Pyramiden til forrett, til drøyt hundrelappen. Dette er husets spesialitet, med asparges, sprøtt, frityrstekt tempuramel og kveiteskiver med wasabimajones og søt teriyakisaus, forteller den stadig like overstrømmende servitøren. Løvinnen ønsker en thairett til hovedrett. Etter å ha konferert med servitøren, som peker ut sine fem favoritter, faller valget på kylling i grønn karri, kaeng kiew wan gai, til 139 kroner. På ølfronten står valget mellom Kirin og Singha. Av vin selges det glass bare av en Riesling og en Barbera, mens utvalget er litt større på flaske. Men det holder for oss, vi har lyst på Kirin.

Løvinnen blir ekstatisk når de åtte pene pyramidene kommer på bordet. De er hvite og brune, ser nesten ut som marmor og er dandert i to rekker med wasabimajones rundt og en liten, grønn krusedull av wasabi og tynne skiver syltet ingefær ved siden av. Løvinnen blir salig når den søte smaken med en spiss av wasabi åpenbarer seg. Dette kunne vi ha fått servert på byens dyrere sushisteder. Løven har fått sashimi av kveite og laks med en deilig, velbalansert ponzusaus. Han kan ikke få nok av sausen og skulle ønske han hadde mer å dyppe når sashimien er spist opp. Servitøren glir inn, sjekker at maten smakte og forsvinner med de skrapede tallerkenene. Og har umerkelig fylt opp glassene.

Løvens neste to retter kommer sympatisk i samme servering, siden løvinnen bare har hovedretten igjen. Løvens sushi holder god kvalitet, og tempurasalaten er himmelsk: Biter av frityrstekt scampi ligger på en grønn blomst av avokado- og agurkskiver, iblandet chilimajones og toppet med et rede av finsnittet reddik og knalloransje rogn. Miksen av mykt og sprøtt er deilig, og frityrbitene er syndig gode. Løven gaper over sin første biffmaki – oksekjøtt, agurk og jalapenos – og får et misfornøyd ansiktsuttrykk:

– Den er seig, sier han.

Bit nummer to er god, men så kommer det en seig bit til, før de siste er som de skal være. Smaken er heller ikke så spennende i lengden, det hadde holdt med færre biter.

Løvinnen smatter seg gjennom sin kyllingcurry med grønne bønner, bambusskudd, rød og grønn paprika samt ris i en egen skål. Den er søt, passe sterk og avrundet med kokosmelk.

Er det plass til dessert? Ja, her er det så behagelig å være at løvene ikke klarer å løsrive seg, til tross for store porsjoner. Løvinnen velger seg frisk kokos- og mangosorbé etter alt det fete. Servitøren forteller beklagende at de ikke har kokossorbé i dag, men de har jordbær, og det funker for løvinnen, selv om kombinasjonen kokos og mango ville ha vært spenstigere. Løven velger en tradisjonell sjokoladefondant med vaniljeis og topper måltidet med en kopp kaffe. Han får sin egen, voksne presskanne – til takknemlige 28 kroner.

– Jeg skal hente litt vann til dere, sier servitøren.

– Hun er tankeleser, hvisker løven imponert, som akkurat var blitt tørr i munnen.

Sjokoladefondanten er perfekt flytende inni. Løvinnens mangosorbé er nydelig og myk, men jordbærsorbeen har en litt skarp bismak og noen små, harde isklumper i seg. Når desserten er forsvunnet, er også servitøren borte. Men Byløvene får enkelt tak i den andre servitøren, som fullstendig overstrømmende nærmest bukker oss ut av restauranten når regningen er betalt. Og regningen, den kom på 927 kroner. Ikke ille for en dining meny, en maki, en thairett, to desserter, tre øl og en kaffe.

Oishi vet hva de driver med, men vil de klare å fylle opp sitt store lokale? Vi heier.

LES MER OM MAT OG DRIKKE PÅ DAGSAVISEN