Byløvene

Nan, nan i Brugata

Det var ut med pizzaen 
og inn med tandoori og indisk mat da Den Røde Mølle fikk nye eiere. 
Resultatet er smakfulle retter i hyggelige 
omgivelser.

Dagsavisen anmelder

lal qila TANDOORI (Den røde mølle)

Den Røde Mølle var en av Oslos første pizzarestauranter da den åpnet dørene i 1970-årene i et lite toetasjes hus fra 1700-tallet. Her har det vært bevertningssted siden 1850-årene og fram til rundt 1920 ble stedet kalt «rottefella» på folkemunne. Bygningen har også huset et garveri, en tobakksforretning og vært kjøpmannsbolig. Og i mange år var det som nevnt pizzeria i det lille røde huset med møllehjul på fasaden. Byløvene er nysgjerrige på hva den nye eieren byr på og legger turen til huset i den livlige Brugata på Grønland.

- Et hyggelig lokale, her har det skjedd forandringer selv om de ikke store, sier Løvinnen idet paret entrer lokalet og tas imot av en smilende og vennlig servitør. Rødmalte mursteinsvegger, røffe bjelker, bilder på veggene og små prismelysekroner i taket sørger for fin stemning og en stor bardisk i enden av lokalet ved kjøkkenet. Det mystiske navnet, Lal Qila, betyr det røde fort eller slott. Et navn som gir løfter om indisk mat. Restauranten er en del av Den Røde Mølle Mat & Vinhus. Servitøren rister på hodet når Byløvene lurer på om det fortsatt er mulig å bestille pizza i restauranten. Nå er det indisk som gjelder. I likhet med flere andre spisesteder har restauranten sendt blikket i retning Asia ved skifte av kjøkken.

Menyen er så pass rikholdig at det trengs noe å drikke til mens den studeres. Servitøren er straks på pletten med to glass tørr hvitvin til sympatiske 58 kroner stykket. Prisene er vennlige, en hel vin koster fra 250 til 350 kroner. Rettene kommer også godt ut av det prismessig. De fleste hovedrettene koster rett under 200 kroner, mens forrettene ligger under hundrelappen.

Løvinnen velger å stå over forrett for å ha plass til en indisk dessert. Det er ti forretter å velge i og Løven velger hvitløksmarinerte scampi. Menyen omfatter det meste av det som forventes på en indisk restaurant. Tandooriretter med kylling, lam og scampi, fire vegetar- eller grønnsaksretter. Rett og slett indiske klassikere. Til hovedrett velger byløvene tandooriretter, hvitløkscampi til den ene og mixed grill til den andre. Etter diskusjon med og råd fra servitøren, velger de to en rød Tommasi Valpolicella i det øvre prisleiet. Den koster 350 kroner og skal passe godt til begge rettene. Og selvsagt ønskes nanbrød med hvitløk i tillegg til risen.

Det tar ikke lang tid før forretten kommer. Bordkavaleren smaker fornøyd.

- Deilig krydrede scampi, du er nødt til å smake, oppfordrer han. Det gjør Løvinnen og må bare si seg enig. Scampiene er riktig spicy og varmende hotte. Begge er fornøyd. Dette lover godt. Da Byløvene kom var det ikke mange i lokalet, men det tar ikke lang tid før det er nesten fullt og servitøren får hendene fulle. Tandoori og indisk mat i stedet for pizza har tydeligvis ikke skremt publikum. Og selv om servitøren har fått det travelt er hun stadig like oppmerksom overfor Byløvene.

Plutselig blir det fart i sakene. Det ryddes plass på bordet for fat med rykende ris og saus. Så følger de dampende hovedrettene og til slutt svinger servitøren inn med nanbrødet. Kloke av skade nøyer de seg med ett på deling til å begynne med, trengs det mer er det bare å bestille.

Stillheten senker seg ved bordet og begge konsentrerer seg om maten. Som er varm og velsmakende. Tandoori garlic scampi ligger tett i tett på et fat der de omkranser stekte grønnsaker.

- Dette er smakfullt, sier Løvinnen etter å ha forsynt seg med ris og en krydret saus. Men hun kunne ha tenkt seg litt skarpere krydring. Det er bordkavaleren enig i, og kommer på at servitøren ikke spurte om de ønsket medium eller sterk mat. Paret tenkte heller ikke over dette da de bestilte rettene.

- De har kanskje lagt seg på en middels vei for norske ganer, sier han. Men han er meget godt fornøyd med kjøttet i den mixede tandoorigrillen. Møre fine kjøttstykker som smelter i munnen. Nanbrødet smaker godt av hvitløk og er luftig og fint. En godbit og i tillegg ekstraredskap til å fange opp sausen. Og det holder med det ene.

Mette og vel forlikte er Byløvene klare for dessert. Mixed icecream & fresh fruits for den ene, mens den andre ønsker seg noe fra det indiske kjøkken. Valget faller på gulab jamun, en klassisk dessert. Retten består av deigballer fritert i aromatisk sukkersirup. Hovedingrediensen er innkokt, kremet melk. På Lal Qila serveres retten med en iskremkule omkranset av de friterte «kakene». En søt og god dessert som får følge med små glass med likør. Ingen upris her heller, 58 kroner per glass. Byløvene er godt fornøyde og ser ikke bort fra en gjenvisitt.