Byløvene

Matporno på Oslo-øst

En pornosjappe gikk ut, og et ypperlig spisested kom inn. Det er på alle måter et godt skifte.

Dagsavisen anmelder

5

Hot Shop
Københavngata 18
Tlf.: 466 73 718

Mat        5
Meny     5
Miljø      5
Service  6
Prisnivå 5

– Dette ser da riktig innbydende ut, sier byløven mildt overrasket.

Vi står på hjørnet av Dælenenggata og Københavngata, ved Dælenenga øst i byen. Foran en inngangsdør med navnet «Hot Shop» påklistret. Navnet er det eneste som henger igjen etter sjappa som lå på hjørnet her før, opp av ruinene av gamle «Hot Shop» er det blitt reist et spisested, med en av byens fremste kokker som sjef på kjøkkenet.

Hot Shop er åpnet av to samboere med bakgrunn fra kjente restauranter som Fauna og Smalhans. Kokk Jo Bøe Klakegg drev i sin tid Michelin-restauranten Fauna sammen med Björn Svensson, før de stengte dørene for drøyt to år siden. Samboer Siri Haslund har blant annet bakgrunn fra Smalhans. Det er derfor ikke uten en viss spenning byløvene kommer til Hot Shop denne kvelden.

Menyen er enkel å forholde seg til. I likhet med flere andre restauranter i samme sjikt er du prisgitt en fast meny, som på Hot Shop består av en seksretter, det eneste valget du har er muligheten til å snike inn i et ostefat for et tillegg på 150 kroner. Samt tilbud om et glass champagne før festen starter.

Det første byløvene får servert denne kvelden er nepe, som ligger i en blåskjellkraft, og kommer med fermentert sennep og en smak av løpstikke. Det er en rett som lover godt for resten av måltidet.

Byløvene har valgt å satse på stedets vinmeny, som består av seks glass, ett til hver av rettene. Først ute er en biodynamisk vin fra Trentino nord i Italia, produsert på druen manzoni bianco. Vi skal ikke ta alle detaljene her, poenget er at ikke bare er dette en god vin til første rett, det er gjort en riktig fin jobb med vinene gjennom hele måltidet.

Etter første rett kommer det på ruslende bånd, i et behagelig tempo. Først karamellisert artisjokkhjerte, servert med endive og ramsløkkapers. Så kamskjell i en vidunderlig estragonsaus, servert med fermentert redikk.

– Dette er en oppsiktsvekkende god rett, utbryter byløven.

Så følger en pause med stedets surdeigsbrød og smør, før vi skal gyve løs på nok et høydepunkt.

– Nå snakker vi, mumler byløven mellom to munnfuller av uer vendt i persille, servert sammen med en smak av pepperrot, brønnkarse og fenikkel.

Dette etterfølges av kveldens hovedrett, som serveres av Klakegg selv. Vi snakker rosastekt reinsdyrsadel, servert med potetmos, en saus med steinsoppolje, einebær og tyttebær, samt rosenkål som smaker fortreffelig, og vår dyktige servitør kan fortelle er laget med sukkertang.

Måltidet rundes av med en sjokoladekrem med plommesaus, som serveres med en is som vår servitør kan fortelle at er laget på rømmekolle. Isen er overraskende frisk, og fungerer svært godt i møte med den dype smaken av sjokolade. Det er et fint punktum for et gjennomgående strålende måltid, men for byløvene blir det likevel måltidets kjedeligste rett.

Lokalet er dempet, relativt minimalistisk, men samtidig innbydende. De har klokelig nok holdt seg unna hvite duker, stedet er passe uformelt. Det er likevel ikke nok til å bli en klassisk bydelsrestaurant, til det har de lagt seg på et for høyt prisnivå. Legg til at det altså ikke er mulig å kjøpe annet enn full pakke.

Det er bare å håpe at de lykkes, for dette er et godt spisested, måltidet er et av de bedre byløvene har fått dette året, servert med en upåklagelig service. De viser dessuten fleksibilitet når de i møte med en byløve som synes full vinpakke høres litt mye ut, straks tilbyr seg å servere halve glass til halve prisen.

Prisen for stedets seksretter ligger på 795 kroner, og vinmenyen ligger på 695 kroner. Med full pakke for to personer ender du med andre ord på 3000 kroner. Selv om det er for høyt til å kunne bli en bydelsrestaurant, er det omtrent der andre steder i samme sjikt ligger, og sannsynligvis må ligge for at butikken skal gå rundt.