Lun atmosfære hos Tao på Aker brygge. FOTO: JOACIM JØRGENSEN

Klassisk kinamat

Den nye asiatiske restauranten holder hus i lokaler der flere har prøvd seg tidligere. Byløvene la veien om Aker brygge for å unne seg en smak av Østens kjøkken.

Tao Restaurant ligger mellom Café Sorgenfri og Beach Club og det er enda flere steder å velge i langs Bryggetorget. «Contemporary Chinese cuisine» står det på et skilt ved inngangen til stedet som lokker med moderne kinesiske retter. Byløvene trer nysgjerrig inn i lokalet der de blir tatt blidt imot av en vennlig servitør. Lokalet er lite og hyggelig, holdt i duse og varme toner. Paret får et bord med utsikt ved vinduet.

 

Restauranten bærer det kinesiske ordet for vei, og ifølge hjemmesiden tilsvarer det filosofiske begrepet «veien». Her serveres kinesisk mat med lange tradisjoner på en ny måte. Men Byløvene drar raskt kjensel på en rekke gamle kjenninger som ble servert da restauranttilbudet i hovedstaden var mye mindre eksotisk enn i dag. Blant annet den gamle favoritten innbakt svinekjøtt i sursøt chilisaus. Spisekartet får selskap av et glass Antonio Soave til 80 kroner.

 

Menyen omfatter fem forretter, to supper, fire skalldyrretter og ni kjøttretter. Og selvsagt nudler og stekt ris. Kokkens anbefaling er en fem- og en seksretter til henholdsvis 398 og 498 kroner per person. Andefilet à la Østen og sprøstekt svinefilet er blant rettene.

- Fem retter blir i overkant. Jeg velger fra menyen, sier bordkavaleren og forhører seg litt med servitøren. Valget faller på mango scampi til forrett og en klassisk sichuanrett, GongBao kylling. Løvinnen velger shao mai, dampkokt dumpling til forrett og Shanghai and til hovedrett. Sistnevnte er kjøkkensjefens anbefaling.

 

Når det blir varmere i været kan Tao Restaurant by på dobbelt så mange sitteplasser ute enn inne. Foreløpig nøyer løvene seg med å sitte inne. Det er få gjester i lokalet og det tar ikke lang tid før forrettene kommer. Dampende varme og fristende. De frityrstekte mango scampiene er panert med sesamfrø og serveres med mangosaus. En god kombinasjon. Shao Mai, de dampkokte dumplingene med tynt skinn av hvetepasta, er fylt med hakkede kongereker og svinekjøtt. Løvinnen svinger spisepinnene og kjenner at dumplingene er varme og velsmakende. De serveres i en liten bambuseske med lokk.

 

Forrettene er vel fortært, nå gjenstår hovedrettene. Det tar heller ikke altfor lang tid før de lander på bordet. GongBao kylling er en klassisk sichuanrett der kylling wokes sammen med frisk squash og sopp. Det hele toppes med cashewnøtter, og menyen lover at den er godt krydret med sichuanpepper og tørr chili. Bordkavaleren kjenner den igjen fra før, den er fortsatt mer klassisk enn moderne. Kyllingen er smakfull. En liten detalj har gått hus forbi, han har ikke lagt merke til at det står spicy med rød skrift i menyen.

- Hva er dette, stønner han. Det er nesten så ilden står ut av munnen. Han har tatt en bit hot pepper. Kelneren kommer ilende til og beklager at han glemte å advare mot den svært sterke ingrediensen. De skal gi smak til retten, men ikke tygges. Han forsvinner og kommer straks tilbake med et glass melk til brannslukning. Og det hjelper. Løvinnens Shanghai and er også en gammel kjenning fra Østens kjøkken. Stekte, store biter av andebryst servert med grønnsaker og anissaus. Det smaker godt, men kjøttet kunne vært litt mørere. Til gjengjeld er den lille anda fyldig, men ikke for feit. Huset rødvin er godt følge til rettene.

 

Paret er klare for dessert. Løven er helt klar. Han skal ha stinkbomben som han har hørt så mye om. Innbakt kokosmelk med durian og passionsfruktsaus med iskrem og sesongens frukter fra Østen. Durian er kjent som enn liten stinkbombe.

- Den smaker heldigvis ikke som angivelig lukter, sier Løven etter første forsiktige bit. Durian er en omdiskutert tropisk frukt som er populær blant asiater, men mer omstridt utenfor kontinentet. På grunn av den meget spesielle lukta kalles den for en stinkfrukt. Durian har ikke stor utbredelse i Europa. Den er oval, ganske stor og dekket av spisse pigger. Smaken er mild, helt grei uten å være overraskende.

Løvinnen har tatt et enklere dessertvalg, pannekake på Østens vis. Den serveres med fersk mango, iskrem og Østens frukter. En god dessert, smakfull og ikke for søt. Regningen lander på rundt 900 kroner.