Helg

Førstedamen

Hun omtales som verdens beste skuespiller. Selv mener Meryl Streep at betegnelsen er mest til bry, og hun vil slett ikke ha det på seg at Margaret Thatcher er den beste rollen hun har prestert.

Dagsavisen anmelder

LONDON (Dagsavisen): - Det vet jeg ikke. Jeg vet bare at det er uvanlig å finne den typen roller. Kanskje er det jeg selv som har åpnet døren for denne muligheten gjennom noen av de tidligere filmene jeg har vært med i, sier hun.

Dagsavisen møter den nybakte Golden Globe-vinneren og Oscar-nominerte Meryl Streep på The Soho Hotel i London. Den alltid sjarmerende og pratsomme skuespilleren er i Thatchers tidligere metropol for å snakke om nettopp «Jernkvinnen», filmen om Englands tidligere statsminister. Filmen er regissert av «Mamma Mia»-instruktør Phyllida Lloyd, og Streep skildrer den tidligere statsministeren både i velmaktsdagene og nå i alderdommen, som en dement og tilbakesatt 80-åring. Selvsagt fikk Streep sin syttende Oscar-nominering, og jeg spør henne om hun blir skuffet om en rolle ikke automatisk utløser en nominasjon til verdens mest prestisjetunge filmpris. Hun ler hjertelig.

- Kjære deg, det har skjedd mange ganger. Det er morsomt å bli nominert, særlig siden det er kollegene mine som forestår nominasjonene. Men jeg har også noen som jeg har krøllet sammen og puttet i lommen ettersom jeg ikke har vunnet. Jeg er ikke særlig glad i dette at gode filmer absolutt må få priser for å kunne lykkes, og at man derfor klemmer ut alle i løpet av de tre siste ukene av året for å rekke Oscar-mulighetene. Da finnes det jo ikke noe annet å se resten av året. Disse filmene tar tre-fire år å lage, og så skal de reduseres til noen tall i en sportslignende tabell, sånn «hvordan gikk det? Kom du på tredjeplass?» Det er virkelig irriterende.

Rollen som Margaret Thatcher er enda en av de hvor Streep spiller personer fra det virkelige liv. Hun mener at det i prinsippet ikke er noen forskjell på å spille en virkelig eller en fiktiv person.

- Det føles som regel likt. Det handler om å bygge en person som skal føle og erfare det man selv føler og erfarer. Det eneste er at når jeg spiller en virkelig person, må jeg legge mer vekt på hvordan de beveger seg og hvordan de snakker. I «Jernkvinnen» kunne jeg både se og høre den unge Thatcher i en rekke opptak, men det finnes ingen ting av henne som gammel. Så den delen av henne måtte jeg skape helt selv. Og det å bevege seg som en 86-åring var ikke lett. Ved arbeidsdagens slutt var det fantastisk å kunne få være 62 år igjen. Filmen om Margaret Thatcher er blitt flittig debattert, ikke minst i England, der den angripes fra både høyre- og venstresiden. Men for sin egen del ser ikke Streep rollen som spesielt viktig i den store sammenhengen.

- Alle kvinnene jeg har hatt privilegiet av å gi kropp og sjel til, har vært like viktige. De rollene jeg oppsøker har det til felles at de er godt skrevet, og at jeg tror jeg får mye moro ut av å spille både dem og i filmen generelt. Det handler også om å jobbe sammen med mennesker jeg ikke nødvendigvis kjenner fra før, men mennesker som jeg tror jeg vil ha det gøy sammen med. Hadde jeg ikke hatt den muligheten, tror jeg familien min ville gått på veggen, sier hun. - Jobben min er maten på bordet.

Det strides om hvorvidt det bildet Streep skaper av Thatcher er et riktig bilde. «Jernkvinnen» var omstridt som statsminister, og er det på mange vis ennå.

- Det mest kontroversielle med filmen er at den forsøker å vise Thatcher fra en menneskelig vinkel. Det er fortsatt mange som ser henne som noe annet. Motstanderne ser henne som en djevel, mens tilhengerne hennes ser henne som noe bortimot guddommelig.

Regissør Phyllida Lloyd forteller at de hadde mange møter forut for innspillingen for å definere Streeps tolkning, men at det selvsagt var opp til Streep selv å bestemme i hvilken retning hun skulle gå.

- På YouTube ligger det et klipp fra hennes aller siste tale i parlamentet, da hun så seg tilbake og forsvarte det hun hadde gjort. Jeg brukte den talen som underlag for tolkningen av Thatcher, og jobbet blant annet med å legge stemmen i et lavere leie, sier Streep, og legger til at de hadde en tøff start på innspillingen.

- Allerede på den andre innspillingsdagen skulle vi filme en scene der hun taler til parlamentet. Jeg kunne myrdet regissøren! Det å tvinges til å spille en så stor scene allerede i begynnelsen!

Streep legger til at det likevel gjorde at hun lett kunne sette seg inn i hvordan Thatcher må ha følt seg da hun som en av svært få kvinner trådte inn i det mannsdominerte parlamentet.

- Da jeg begynte på college på 1960-tallet, fantes det mange som mente at atmosfæren ble ødelagt idet kvinner fikk adgang til å søke høyere utdannelse. De avskydde at vi var der. Kvinner burde ikke få lov til å gå på college, og mennene visste virkelig hvordan de skulle fortelle dem hva de mente. Nå er det heldigvis annerledes. Det var ikke langt unna at vi fikk en kvinnelig president ved forrige korsvei, og det er fortsatt noe som jeg tror vil skje en dag. Med flere mektige kvinner i topposisjonene vil vi se endringer også på et internasjonalt plan.

Det er en kjensgjerning at det er vanskelig for kvinner over 50 år å få de virkelig gode rollene på film. Meryl Streep er et unntak. Men selv hun sier at hun føler seg usikker.

- Jeg tar ingenting for gitt. I likhet med kollegene mine i samme alder som meg er jeg alltid urolig for at jeg ikke skal få en ny rolle. Og jeg blir like glad og overrasket hver gang jeg får et tilbud. Spesielt i min alder. Jeg har sett altfor mange dyktige kolleger i 40-45-årsalderen som har fått erfare at karrieren plutselig er over. Mange på min alder leter aktivt etter roller selv, men jeg har aldri villet gjøre det. Jeg er ikke blant dem som løper og kjøper filmrettighetene når Nicholas Meyer kommer med en ny roman. Og jeg har i motsetning til mange andre skuespillere aldri startet et eget produksjonsselskap. Da jeg var yngre kunne jeg nok gjort det, hvis det ikke var for at jeg ville oppdra barn samtidig som jeg jobbet. Jeg har aldri hatt mer enn en assistent, det har vært nok. Så jeg lar rollene komme til meg, og ikke omvendt, sier Streep, som varsler at hennes neste film blir «noe» med Tommy Lee Jones, i en film som hun lattermildt beskriver som en sexkomedie…