Byløvene

Best i verden

Sommeren betyr høysesong for matelskere som legger reiseplanene etter Michelin-guiden, Tripadvisor eller den nye listen over de 50 beste restaurantene i verden. Igjen er Norden fremst blant reisemålene.

Dagsavisen anmelder

Den nynordiske maten er fortsatt hetest i verden, om vi skal dømme etter tronskiftet på den internasjonale listen over verdens beste restauranter. Ikke engang kjøkkensjef René Redzepi ved Noma i København hadde i sin villeste fantasi trodd at han skulle gjenerobre førsteplassen på listen til britiske Restaurant Magazine, etter at han mistet den til de spanske Roca-brødrene i fjor. Kun El Bulli, som ble drevet av kultkokken Adrià Ferran, har tidligere klart å reise seg igjen fra et fall som Rezepi har omtalt som en midtlivskrise. Ferran er for øvrig fortsatt på listen, nå med Barcelona-tapasrestauranten Tickets.

Lister er morsomt lesestoff og populære måleenheter. Blodig alvor blir det først og fremst for den som havner på en liste, eller ikke havner der for den saks skyld. Og for restauranter som tar mål av seg å ha hele verden som kundekrets er slike oppramsinger og kåringer alfa omega, enten de settes sammen av kvalifiserte synsere som Michelin-redaksjonene eller de kåres av publikum på nettguider som eksempelvis Tripadvisor. Stjerner og plasseringer betyr økt omsetning og lange ventelister fra betalingssterke besøkende. Kjøkkensjef Even Ramsvik på Ylajali, som nylig fikk sin første og svært fortjente Michelin-stjerne, sendte nylig ut et nyhetsbrev der han ønsker velkommen tilbake over sommeren. Alt før kjøkkenet tar sommerstengt er for lengst bortbestilt.

Akkurat som Michelin er britiske «The Worlds 50 Best Restaurants» de siste årene blitt en stadig viktigere liste for både bransjen og mathungrige som jakter nye og gode restauranter. Det som gjør nettopp denne listen ettertraktet blant restaurantene selv, er at den kåres fram av lokale storjuryer hvor bransjen selv er tungt representert, og hvor alle kan stemme på tvers av regionene. I dette tilfellet er Norden regnet som en region.

Det er kun Michelin-guiden som klarer å skape like mye støy og etterspørsel etter bord, krakker eller ståplass for den saks skyld, som den langt yngre «50 beste restauranter»-listen. 2014-utgaven av listen ble offentliggjort mandag denne uka, selvsagt over et måltid mat i London, og tendensene er klare. Spania, Frankrike og USA dominerer blant de tradisjonelle landene, særlig førstnevnte, som med San Sebastiáns Mugaritz (6) og Arzak (8) er et eget reisemål i seg selv. Singapore og Sør- og Latin-Amerika kommer sterkt som de nye hete restaurantdestinasjonene i verden, med Lima i Peru, Sao Paolo i Brasil og Mexico City. Men det nordiske holder stand, enn så lenge. For første gang er også en norsk restaurant med på den utvidede listen over de beste restaurantene i verden. Maaemo kom inn med et skrik på «prospekt»-listen, på plass nummer 79 om man teller ned helt til hundre over de restaurantene som ligger an til å komme seg opp på hovedlisten. Det er med andre ord et stykke opp til de beste 50, men bare det å komme med i betraktningen er et tegn på at det norske kjøkkenet begynner å gjøre seg gjeldende også utenfor vår hjemlige sfære.

Maaemo satser på økologisk og kortreist, etter noenlunde samme filosofi som Noma. Samtidig er strømmingene her hjemme og i Norden for øvrig i ferd med å endre seg. De små upretensiøse, sjangerkryssende restaurantene holder skyhøy standard, og tiltrekker seg et stadig større publikum i takt med at det rustikke vinner terreng på bekostning av det luksuriøse. I så måte er svenske Fäviken i en klasse for seg, mens vi i Oslo ser trenden best gjennom steder som Pjoltergeist og japanskinspirerte Izakaya, og i bakhodet fornemmer vi at Ylajali har beholdt noe av dette bohempreget selv om de har nådd Michelin-standard både hva gjelder meny og generell gjennomføring.

Maaemo skapte i sin tid historie da den som første nordiske restaurant gikk rett inn med to stjerner i Michelin-guiden, og har med det like mange stjerner som Noma. For øvrig er det hele fire Skandinaviske restauranter inne på den prestisjefylte topp 50. Foruten Noma, som gjorde det utenkelige da de gjenerobret førsteplassen som de mistet i fjor, er den svenske utkantsrestauranten Fäviken (nr. 19) og Stockholmsrestauranten Franzén (23) inne på lista, mens danske Geranium, som i likhet med Noma har to Michelin-stjerner, klatret tre plasser på listen og ligger nå på nr. 42. Med det er det bare å ønske lykke til i jakten på bord.