Anmeldelse av Skaal Matbar: Et godt forsøk

Ingen meny på nett, ingen å ringe, ingen reservasjon. Det hindrer ikke folk i å strømme til og gi Skaal Matbar oppstartsvansker.

4

Skaal Matbar

Olaf Ryes plass 12

Mat: 4

Meny: 5

Miljø: 4

Service: 3

Prisnivå: 4

Klokken er 19.00, dagen er onsdag. Vegg-i-vegg med neonlysene fra Parkteatret ligger det langt mer anonyme lokalet til nyåpnende Skaal Matbar. Mange har prøvd lykken her tidligere, men ingen med nevneverdig suksess.

De fleste bordene er fylt opp. Vi blir plassert nærmest utgangen, svært tett på nabobordet. Hadde ikke lydnivået vært såpass høyt, ville det muligens ha føltes i overkant intimt. Men her har man åpenbart sørget for å presse inn så mange bord som mulig i det relativt beskjedne og mørke lokalet. 

To glass, vann og meny kommer kjapt på bordet. Siden Skaal har valgt ikke å publisere menyen på egen nettside, er dette første gang vi ser den. 

Hyde: «En giftig tunge splitter selskapet. Men det var godt å være tilbake»

Skaal-fries og pisket crème fraîche med sitron.

Fem snacks (fra 38 kroner per østers til 105 kroner for anderillette), tre grønnsaksretter (alle 130 kroner), fem hovedretter (fra 145 kroner for tagliatelle til 185 kroner for pytt i panne) og tre desserter (fra 90 til 100 kroner). Ikke for mye til at det blir overveldende, ikke for få til at man ikke har noe å velge blant. Råvarene er tilsynelatende også helt på høyde med hva man må kunne vente av en moderne restaurant i 2020.

Vi er to personer denne kvelden, og velger å gå for fries og anderilette som snacks, etterfulgt av jordskokk, skate, torsk, tynnribbe og oksekjake. Alt på deling, servert i – ja, nettopp – skåler. 

– Ett glass til snacksen, ett til fisken og ett til kjøttet, er bestillingen til servitøren, før vi spør om en anbefaling.

– Det er helt opp til dere, svarer hun raskt, tydeligvis uten en klar formening om hva vi bør velge. 

Vi ender med en musserende variant fra Østerrike. En god match, konkluderer vi til slutt. 

Første rett: Skaal-fries og pisket crème fraîche med sitron. Er dette Oslos lengste fries? Uansett, dette er et fullgodt alternativ til brød og smør. Denne kunne vi utvilsomt ha spist flere av.

I stedet går vi over på anderilletten. Ingen av oss blir superimponert her, men absolutt godkjent. Et ekstra pluss for å servere noe man ikke ser altfor ofte ute i Oslos restaurantflora.

Skål nummer 3: Jordskokk, beurre blanc, trøffel-crème fraîche og parmesan. Vi sliter med å finne fram til trøffelsmaken, og hadde det ikke stått som en ingrediens i menyen, hadde vi heller ikke savnet det. For dette er i utgangspunktet en god rett.

Les også: «Gjengen bak Vaaghals har skapt en konkurrent til seg selv»

Jordskokk, beurre blanc, trøffel-crème fraîche og parmesan.

Vi har ikke mer enn så vidt rukket å sippe til en oransjevin med 11 dagers skallkontakt, før vi plutselig sitter der med de resterende fire hovedrettene samtidig. 

Det kan være vanskelig å finne en god balanse mellom hurtige serveringer og tid til å fordøye, slappe av og nyte. På Skaal sitter vi mer og mer med følelsen av å være overlatt til oss selv, der håpet er at bordet kan flippes enda en gang innen kvelden er omme. 

Når det er sagt, er vi mer enn fornøyd etter å ha fått steamet skate på bordet. Akkompagnert av curry, cashewnøtter og rød gulrot er dette kveldens soleklare høydepunkt.

Verken torsk med hollandés og svartkål eller tynnribbe med søtpotet klarer å nå opp til nivået på foregående rett. Oksekjaken løfter stemningen ett hakk igjen, men vi kommer ikke unna at disse fire rettene kom for tett etter vår smak. Så tett at vi ikke rakk å bli servert vin nummer tre vi hadde bedt om innledningsvis.

En hvit melkeis med hasselnøtt sørger for at avslutningen foregår i et roligere tempo. En prislapp på i underkant av 1800 kroner er ikke avskrekkende, men heller ikke lavere enn den bør være. 

Hvit melkeis med hasselnøtt.

Skaal er et mer enn velkomment tilskudd til hjertet av Grünerløkka. Vi mistenker at man har blitt overveldet av en så stor pågang som det har vært innledningsvis. Det merkes.

Vi håper Skaal får orden på servicen, det kan løfte dette til en ny publikumsfavoritt.

Les også: Her er noen av Oslos beste restauranter i 2019 (+)