Anmeldelse av Café Sara: Østkantens dronning

Sara serverer deg solid pubmat med raushet og kjærlighet til langt på natt.

 

4

Café Sara

Hausmanns gate 29

Tlf: 22034001

Mat                4

Meny             4

Miljø               5

Service          4

Prisnivå         5

– Ja, og to pils.

Klokka er elleve. På formiddagen. En helt vanlig hverdag i september. Halvlitere med pils til lunsj er ikke hverdagskost for byløvene, men noen ganger gjør vi et unntak. Og et besøk på Café Sara innbyr til et slikt unntak. Det hører hjemme sammen med klassikerne vi snart skal få foran oss på bordet. Iskenderkebab og Pizza Khan.

Sara er en institusjon på Oslos østkant. En legende. Etter sigende oppkalt etter en jente den første eieren var småforelsket i.

I snart tretti år har hun tronet som en østkantens dronning på hjørnet av Torggata og Hausmannsgata. Som et siste stoppested før Grünerløkka. Et vannhull. En varmestue. Og et spisested for byens østkantfolk.

– Det er som tida har stått stille her, slår byløven fast.

Fra plassen sin på hjørnet har Sara vært vitne til hvordan Torggata har gått fra å være en litt sliten gjennomfartsåre til og fra sentrum, kjent for noen av byens beste kebabsjapper, til å bli pusset opp og inntatt av hipstere som har trukket inn mot sentrum fra Grünerløkka.

Les flere restaurant-anmeldelser fra Dagsavisen byløver her!

Sara har holdt stand gjennom endringene. Stedet har riktignok fått seg noen strøk maling, men dette har vært ren sminke, eierne har klokelig nok sørget for å holde stedet slik det alltid har vært. Hvorfor endre noe som fungerer?

De har bevart brystpanel og strietapet. Det er høyt under taket, halvbrunt og uhøytidelig, med merker etter tusener av halvlitersglass på bord og bardisk.

Siden starten er riktignok stedet utvidet med en romslig og hyggelig bakgård, ellers er ting stort sett som de alltid har vært.

Det gjelder også maten. Menyen peker i alle retninger, vi snakker burgere, pizza, salater, meksikanske retter, grillretter, biff, omeletter, fylte vinblad og stekt laks. For å nevne noe fra en omfattende meny der flere av rettene har et snev av Tyrkia ved seg.

Om noe kan sies å være en signaturrett hos Sara må det være iskenderkebaben. Dette har vært en vinner hos mange av stedets gjester, inkludert byløvene, med sine saftige kjøttstrimler, servert med bulgur, yoghurtdressing og pitabrød. Det kan best beskrives som stødig husmannskost med tyrkisk snert.

– Ah, denne har jeg drømt om.

Iskenderkebaben svikter ikke. Porsjonen er raus og maten er god.

Den andre retten vi har foran oss på bordet er også en klassiker hos Sara. Pizza Khan. En pizza med tykk bunn, toppet med marinert biff, paprika, champignon og mozzarella.

– De er fortsatt rause med biffen, slår byløven fast.

Pizzaen er saftig og fin, selv om bunnen er litt seig.

Om du er på jakt etter et gourmetmåltid er ikke Sara stedet for deg. Det betyr ikke at maten kan avfeies som billig vomfyll. Café Sara tilbyr solid pubmat til en relativt billig penge, servert i rause porsjoner, med kjærlighet og varme.

Kjøkkenet holder åpent helt til klokka 02.45 på natta.

Byløvenes mat denne formiddagen får altså følge av to klassiske pils, levert av Ringnes. Det sier mer om tradisjonstro byløver enn om drikkekartet hos Sara. Stedet er kjent for å ha et fint utvalg av øl.

Navnet er altså Café Sara. På vinduene lokker det med å være en pub. Samtidig er det altså restaurant til langt på natt. Sannheten er vel at Sara er alt dette. Og at det lykkes overraskende godt. Stedet er akkurat så raust, rufsete og uhøytidelig som det utgir seg for å være.

Mens porsjonene er like store som før, har naturlig nok prisene steget siden byløvene var her første gang tidlig nittitall.

Prisen på hovedrettene ligger nå et sted rundt 150 kroner. For to hovedretter og to pils betalte byløvene like under 500 kroner.