Byløvene

Den beste maten på Øya 2023

Variert, eksotisk, litt eksperimentell - men hvor i all verden er knivene?

Dagsavisen anmelder

Anmeldelsen er oppdatert. Vi er veldig mette.

Det er august, det er Øyafestivalen, og Dagsavisens anmeldere – Byløvene – er nok en gang på plass for å gi sin dom til årets festivalmat. I år som i fjor stiller flere gamle favoritter, mens andre er her for første gang. Mens været skifter nærmest hvert femte minutt, og himmelen byr på både sol og noen gode dråper regn, har Dagsavisen «ofret» seg for å smake seg gjennom årets mattilbud på Øya.

Butter chicken fra peppern

---

5

Der pepper’n gror

Hos Der pepper'n gror får du chana masala og butter chicken

Matområdet

---

Vi spiste: Butter chicken

Pris: 170 kroner

Konklusjon: Nydelig butterchicken. Mild, aromatisk saus og mør kylling. Grenser ikke til tikka masala som mange bc gjør. Ålreit porsjon, men storspisere kan nok slite litt med å bli mette. Anbefaler da å bestille nanorør, som denne byløven sto over. Vi savnet kniv!

Les alle sakene om Øya 2023

Mushroom tacos fra Breddos

---

4

Breddos Tacos

Hos Breddos Tacos får du barbecue chicken tacos, mushroom tacos og corn chips og salsa.

Matområdet

---

Vi spiste: Mushroom tacos

Pris: 149 kroner

Konklusjon: Gode tacos med passe spicy fyll. Synes imidlertid soppsmaken og konsistensen fremstår litt fet. Pluss for varme maistortillas som er glutenfrie. Skal dette være middag, anbefales det å bestille chips eller mer tacos.

Ceviche classico fra Ayamara.

---

4

Ayamara Ceviche

Hos Ayamara Ceviche kan du velge mellom Ceviche Classico med sei og Ceviche Nikkei med torsk.

Matområdet

---

Vi spiste: Ceviche Classico

Pris: 195 kroner

Konklusjon: For oss som kjenner Ayamara er dette velkjente, gode smaker. Nydelig fisk i en syrlig saus kombinert med sprø chips og maiskorn. Størrelsen på porsjonen gjør at retten minner mer om poke bowl enn ceviche. Du må være glad i ceviche, for du får en stor porsjon. Kanskje det hadde vært bedre med mindre retter til rimeligere priser?

Chili sin carne fra The Hateful Geit

---

3

The Hateful Geit

Hos The Hateful Geit får du klassikeren chili sin carne med tortilla chips og signaturretten marokkansk kjegryte.

Matområdet

---

Vi spiste: Chili sin carne

Pris: 179 kroner

Konklusjon: Smakfull, mild, chili sin carne, men noe tynn i konsistensen. Minus for kalde, trolig ferdigkjøpte nachos. Du blir mett, men får lite matopplevelse for pengene. Denne byløven skulle ønske hen heller kunne bestille kjegryte.

Argentinske empanadas er absolutt verdt en test!

---

4

De mi tierra

De mi tierra serverer to ulike varianter av argentinske empanadas: BBQ kikerter og blåmuggost & karamellisert løk.

Matområdet

---

Vi spiste: Combo Mixto med smoked spicy sauce

Pris: 149 kroner for empanadas og 12 kroner for sausen

Konklusjon: Empanadaene er akkurat så sprø som de skal være. Varianten med blåmuggost, som vi var ekstra spente på, overrasket positivt. Uten å noen gang ha smakt blåmuggost i en empanada før, var smaksopplevelsen svært god. Smaken av blåmuggost er sterk, men mindre enn forventet, da den karamelliserte løken nøytraliserer det hele. Fyllet smelter i munn, men OBS: det er veldig varmt.

Varianten med BBQ kikerter overrasker mindre, og er kjedeligere. Det smaker som noe man har smakt før, men med det sagt er opplevelsen også her god. Den spicy sausen er både smokey og sterk, slik at det akkurat svir litt på leppene. Noe mer enn det ville dominert for mye. Alt i alt – argentinske empanadas innfrir, men trekkes for pris, da man kun får to små empanadas, som ikke metter sulten.

---

6

Fiskeriet

Fiskeriet serverer fish & chips, fiskekaker og pommes frites.

Matområdet

---

Vi spiste: Fish & chips

Pris: 189 kroner

Konklusjon: Fiskeriets fish & chips innfrir også i år. Frityrlaget er akkurat passe tykt, ikke for fett og heller ikke for sprøtt. Fisken er perfekt mør, og langt ifra tørr. Å dyppe den i den grønne syrlige, men milde sausen, topper opplevelsen. Fiskeriets fish & chips kan fort gjøre engelskmennene sjalu. Anbefales!

Fish & chips fra Fiskeriet anbefales.
Mushroom tacos fra Breddos

---

2

Momo Chhe

Momo Chhe serverer dumplings og chilled cucumber.

Matområdet

---

Vi spiste: Cabbage shiitake momo

Pris: 140 kroner

Konklusjon: Dumplinsene, fra Momo Chhe skuffer dessverre. Denne matboden fikk terningkast 1 av Dagsavisen, og det var derfor med forventninger vi bestemte oss for å prøve igjen, for å se om stedet hadde forbedret seg. Men dumplingene, med saus av ristede soyabønner og sesam, er rett og slett kjedelige, og svake på smak. Sesamsausen er for så vidt grei, men tar over mye av smaken, muligens fordi fyllet ikke smaker stort.

En Oslotoast full av ost (og salt).

---

3

Coop Mega

Coop Mega serverer i år to ulike surdeigstoaster. «Oslotoast» med kremet østerssopp, parmesan, økologisk norvegia og østavind, toppet med syltet jalapeño og kepaløk, og «Tøyentoast» med karamellisert sellerirot, økologisk norvegia og østavind, toppet med urtepesto, hvitløk, chili og sitron.

Matområdet

---

Vi spiste: Oslotoast

Pris: 140 kroner

Konklusjon: At soppen er kremet er det ingen tvil om. Fyllet er fløyelsmykt, og sterkt preget av ost – mest dominerende er parmesanen, som gjør smaken hakket mer spennende. Toasten er alt i alt helt ok på smak, men verken jalapenosen eller løken smakes, og helhetlig er smaken veldig salt – og litt kjedelig.

Bønneburger fra Gammelgården Lysklæt skuffer noe.

---

4

Gammelgårdet Lysklæt

Gammelgården Lysklæt serverer en norskprodusert, økologisk burger laget av favabønner og grønnsaker, med salat, rødløk og hjemmelaget dressing. Mulig å bestille både ost og bacon i tillegg.

Matområdet

---

Dette spiste vi: Bønneburger med ost og bacon som tilvalg.

Pris: 189 kroner for burgeren, 19 kroner for osten og 23 kroner for bacon.

Konklusjon: God konsistens, burgeren er myk inni og sprø utenpå. Mild, fyldig smak og bønnene gjør burgeren mektig, men smaken er litt for salt. Baconet er godt, men ellers gjør tilbehøret lite ut av seg. Savner noe syrlighet. Man får mye mat, men vil man ha både ost og bacon blir det dyrt.


Baccalao til folket

---

3

Bacalao til Folket

Bacalao til Folket er nykommere på Øyafestivalen i år, med bacalao direkte fra Tustna. De tilbyr også surdeigsbrød og kalamataoliven, samt en vegansk bacalaovariant.

Caltexløkka

---

Vi spiste: Bacalao

Pris: 189 kroner

Konklusjon: Stor porsjon! Selv om prisen nærmer seg 200 kroner, får du mye mat for pengene. Derfor er det en smule skuffende at fisken, hovedrollen (!) i denne tradisjonsrike retten, er tørr. En store fiskebit var såpass seig at det ble vanskelig å tygge. Tomatsausen er syrlig og akkurat passe spicy, på god vei til nøyaktig slik en tomatsaus skal smake, men også her er det noe som dominerer: salt. Selv om bacalao er en rett av det salte kaliber, oppleves det litt i overkant denne gangen.

Elgbab

---

6

Breheimen

Her får du elgbab i pita og vegertarbab med sopp.

Caltexløkka

---

Vi spiste: Elgbab

Pris: 189

Konklusjon: Dette må være byens beste kebab! Mørt kjøtt som smelter på tungen. Vilt og tyttebærrømme gir den perfekte kombinasjon av hytte og uteliv – og den smaker nydelig, selv uten alkohol innabords. Anbefales på det varmeste. Denne blir du også mett av.

Samosa hos Mamas.

---

5

Mamas

Mamas serverer samosas med erter, poteter og diverse grønnsaker

Handlegata

---

Vi spiste: Samosa

Pris: 145 kroner

Konklusjon: Disse samosaene er autentiske og bærer preg av å være hjemmelaget. Litt upraktisk at grønnsakene ligger løst og ikke er most i en paste. Yoghurtdippen med koriander frisker opp den ellers litt sterke smaken og passer utmerket i kombinasjon med den friske paprikaen i fyllet. Porsjonene er store, og du får to samosaer når du bestiller. Dette blir du mett av!

Steinsopppasta hos Felloni og Piersante.

---

1

Felloni og Piersante

Felloni og Piersante serverer pasta med reker, paste med steinsopp eller bokhvetepasta med chili

Ekstraområdet

---

Vi spiste: Steinsopp-pasta

Pris: 189 kroner

Konklusjon: Søren heller, her ble vi ordentlig skuffa. Første soppbit er kald. Altfor kald. Pastaen er for hard og i tillegg lunken. Deler av retten er varm, andre deler lunken, noen deler veldig kald. Det virker nesten som den bare har blitt varmet opp i siste liten, og ikke blitt rørt ordentlig i? Det skal litt til å lage dårlig pasta, spesielt med en god soppsaus, men denne var kjip.

Pizza margerita hos Snippen pizza.

---

4

Snippen pizza

Her har du ett valg, og det er en klassisk margheritapizza.

Biblioteket

---

Vi spiste: Margherita

Pris: 240 kroner

Konklusjon: For en litt liten margherita er dette litt dyrt, men pizzaen er absolutt god på smak. Perfekt bunn, litt spicy saus (som kunne inneholdt litt mer salt). Noe popper i munnen, og kommer til syne i form av små, svarte frø på toppen av pizzaen. Kan det være valmuefrø? Denne pizzaen verken overrasker eller skuffer. Men NB: Det er litt vanskelig å finne frem til pizzaboden.

---

4

Norwegian Shores

Her serverer de pepper king crab, østers naturell , krabbeburger og ferske reker

Munchløkka

---

Vi spiste: Østers naturell

Pris: 90 kroner

Konklusjon: Østers på Øya? Litt uventa! Og servert på papp? Selv om østers skal nytes med champagne, var dette godt. Fin liten forrett, men kjøp gjerne bobler først!

Østers hos Shores.