Byløvene

Bra brunch ved Akerselva

Bare lokalene i seg selv gjør det verdt å stikke innom Nedre Foss Gård.

Dagsavisen anmelder

---

4

Nedre Foss Gård

Nordregate 2

Nettside/booking: www.nedrefossgaard.no/

Mat 4

Meny 4

Miljø 6

Service 5

Prisnivå 5

---

Å trå over dørterskelen på Nedre Foss Gård kjennes som å ta steget inn i et privat herskapshus. Ventetida før noen kommer og tar oss imot er også såpass lang at det kan kjennes som om vi har gått inn uten lov, eller i hvert fall på et tidspunkt da det ikke passer å få besøk. Men det er mye å se på mens vi venter. Fra den vakre fiskebeinsparketten på gulvene, til takene – som er ulike i de forskjellige delene av restauranten. Til de store hyllene med mengder av vinflasker. Her er det grønne planter, lyst skinn, treverk og gull som sammen skaper harmoni for øyet.

Inngangen til restauranten i Nedre Foss Gård er staselig. I tillegg huser bygningen vinbar, cocktailbar, bryggeribar og selskapslokaler.

Det er formiddag, og brunchen til 395 kroner per person frister. Da får vi seks småretter, kaffe og dessert. Alternativet er en tynn lunsjmeny med bare tre valgmuligheter, pluss østers.

Hovedbygningen til Nedre Foss gård er opprinnelig fra 1802 og er Grünerløkkas eldste bygning.

Brødet tar kaka

Før rettene kommer på bordet, får vi et sjenerøst antall skiver luftig landbrød med pisket smør. Helt nydelig.

Så fylles bordet opp av fristelser. Vi smaker først på røkt laks med sennepsfrø og strimler av eple. Sistnevnte bidrar med fin friskhet. De syltede sennepsfrøene er milde på smak, og fisken hadde kledd mer salt. I sum blir retten litt fattig på smak.

Speltrisottoen med grønnkål kunne gjerne også hatt mer smak. Men det vi tror må være ristede speltgryn – det ble litt mye informasjon på en gang da maten ble presentert – gjør retten mer interessant, gir den litt kant og dessuten fin tyggemotstand.

Brunchen består av seks retter. Øverst fra venstre: Chevre med honning og rødbeter, laks med eple og sennepsfrø, polentakake med sopp. Nederst fra venstre: Tomater med burriata og mandler, kyllingsalat og speltrisotto med grønnkål.

Så kaster vi oss over den fristende, gule kaka av polenta. Den har kantarell på toppen, med en sterk, søtlig, syltet smak. På toppen slynger det seg en stripe soppmajones. Polentaen er nydelig sprøstekt. Til nå er dette den retten som stikker seg fram med mest smak og egenart, men det er likevel fort gjort å gå lei.

Mør kylling og sprø chèvre

Den kremete kyllingsalaten blir raskt en favoritt blant rettene. Selv om kjøkkenet også her har holdt igjen litt for mye på saltet, etter vår mening, gjør kyllingens myke konsistens at dette blir godt. Stangsellerien bidrar med smak og tyggemotstand.

Burrata med norske tomater og røkte mandler er en frisk avveksling. Vi kunne ha ønsket oss mer mandler for å få variert smaksbildet, men burrataen – som er en italiensk ferskost, en slags mykere variant av mozzarellaen – er fløyelsmyk og fin, og tomatene har frisk og fin smak og konsistens.

Aller best liker vi chèvre med honning og rødbeter. Honningen er smurt på toppen av geitosten, som deretter er stekt, slik at den har fått et sprøtt lokk. Her får vi smaksintensiteten vi har jaktet på gjennom hele måltidet: Skarpheten og saltet fra osten, kombinert med sødmen fra honningen og mykheten fra rødbetene gjør dette til en veldig vellykket rett.

Norske tomater med burrata i front. Øverst til venstre er vår favoritt, chevre med sprøtt honninglokk og rødbeter.

En fin ramme

Etter all denne maten – som vi ikke har klart å spise opp – kommer det seilende enda en asjett. Det er desserten, en luftig sjokolademousse på nøttebunn. Vi setter stor pris på at det er litt størrelse på nøttebitene i bunnen. Det gir god konsistens, og desserten smaker rett og slett nydelig. Utseendemessig glir den elegante søtsaken rett inn i stilen på vakre Nedre Foss Gård.

Til tross for litt tamme smaker på flere av rettene, var maten dyktig tilberedt, den så fristende ut, og råvarene var gode. Servitøren var avslappet, oppmerksom og hyggelig, med en litt kjølig og høytidelig tilstedeværelse som på en eller annen måte kler stedet. Nedre Foss Gård er i seg selv verdt å oppleve, og herfra er veien kort både til Mathallen og alt det som skjer på Grünerløkka. Om vi savner litt smak og trøkk i maten, gjør atmosfæren dette til et nydelig sted å innta lunsjen.

Luftig sjokolademousse på nøttebunn er en nydelig avslutning på måltidet hos Nedre Foss Gård.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen