Byløvene

Disse restaurantene er åpne på mandager

Vanskelig å finne restauranter som er åpne på en mandag, sier du? Sjekk denne lista.

Mange restauranter holder mandagsstengt, men disse holder åpent. Oversikten er basert på restauranter som Dagsavisens matanmeldere, Byløvene, har anmeldt de siste årene.

Fyr Bistronomi & Bar er raffinement uten jåleri.

Fyr Bistronomi & Bar

Underhaugsveien 28

Kall det gjerne et in-sted, men med allmenn trivselsfaktor. Maten er oppfinnsom, rik på opplevelser og rett ut nydelig. Her er raffinement uten jåleri. Stor uteservering.

Kafe Oslo - Litteraturhuset

Wergelandsveien 29

Menyen er fyldig, moderne og smaksrik uansett om du kommer til lunsj eller middag. På Litteraturhuset er kanskje maten halve føda, men det er kun de beste bøkene som kan måle seg med den i kvalitet.

Arakataka

Mariboes gate 7

Har vært en del av Oslos restaurantjungel i årevis og holder fortsatt høy standard. I tillegg til smaksmenyen i restauranten, har de en matbar samme sted hvor du kan kjøpe småretter.

Trattoria Popolare

Trondheimsveien 2

En av Oslos beste italienske restauranter med stor uteservering på et torg som myldrer av byliv og minner om en italiensk piazza. Svært mye god mat og drikke for pengene. God plass både ute og inne, selv om du kan måtte vente litt for å få bord på uteserveringen på de flotteste solskinnsdagene. Kjent for sin oksehaleravioli.

Trattoria Popolare: Italienske klassikere på en solfylt piazza som kan spare deg for en flybillett til Italia. FOTO: ARNE OVE BERGO

Salome

Henry Mürers gang 1

Et lite stykke Venezia. Her får du italienske småretter, pasta, pizza og retter av kjøtt og fisk. Luftig lokale tvers over gaten for Operaen. Gjestfritt og god mat. Romslig uteservering.

Nedre Foss gård

Nordre gate 2

Hovedbygningen til Nedre Foss gård er opprinnelig fra 1802 og er Grünerløkkas eldste bygning. Klassisk fiskebeinsparkett, lamper og palmer gir en følelse av svunnen tid. Deilig mat og god atmosfære.

Sanguine Brasserie

Kirsten Flagstads plass 1 (Operaen)

Ligger bak Operaens foajé med fjordutsikt. En perle av en restaurant med nydelig mat til en pris som slett ikke er så avskrekkende som enkelte av Operaens billetter, selv om de ligger noe over gjennomsnittet på enkelte retter og vinutvalg. Stort lokale.

Sanguine Brasserie ligger i Operaen.

Stock

Dronning Eufemias gate 14

Ligger midt i Bjørvikas indrefilet, men har likevel rolig bydelspub-preg. Serverer både middag og lunsj. Maten er forseggjort ujålete av høy kvalitet. Lunsjen byr blant annet på vanlige travere som burger og cæsarsalat, og en treretter. Solid mat som du blir mett av.

Pizza Crudo

Karl Johans gate 39 (Paleet)

Under jorda midt på Karl Johan ligger en fullblods pizzarestaurant det er verdt å besøke. Selv om den ligger i kjelleren på kjøpesenteret Paleet, er det sydende liv og skapes en illusjon av å være et helt annet sted. Her får du svært gode og annerledes pizzaer, men også klassikere.

Villa Paradiso

Pizzakjede som startet på Grünerløkka, men nå har filialer også på Frogner, Majorstua, Lilleborg og Munch Brygge. Sistnevnte har kapret kanskje Oslos beste restaurantbeliggenhet, med orkesterplass til det nye Munchmuseet. Litt kjedepreg, men gode pizzaer.

Theka

Olaf Ryes plass 10

Indisk gatemat av høy klasse. En restaurantopplevelse med én fot i gatekjøkkenet.

Baltazar Ristorante & Enoteca

Dronningens gate 27 (inngang fra Domkirkeparken)

Uhøytidelig restaurant som i alle år har vært regnet som en av de ypperste italienske i Oslo.

Avskjermet: Stille og skjermet, men likevel sentralt. Det er stikkord for Baltazars uteservering. FOTO: HILDE UNOSEN

Engebret Café

Bankplassen 1

Tradisjonsrikt sted fullt av historie. Ikke gå glipp av kakene.

Köd

Tollbugata 15

For kjøttkjennere er dette himmelen, men det koster.

Peloton

Torggata 35

Kombinert restaurant og sykkelsjappe som serverer gode pizzaer, har stort ølutvalg og også er gode på vin.

Listen to Baljit

Frognerveien 1

Moderne indisk «streetfood» i et hyggelig lokale. Her får du også klassiske og kjente indiske retter.

Delicatessen

Tapaskjede som i tillegg til den opprinnelige restauranten på Grünerløkka, har avdelinger på Majorstua og Aker brygge. «Familiemat» med smaker som skal gjøre alle til lags. God mat, men det er trygt og uten sterke inntrykk. Råvarene er det ingenting å utsette på.

Delicatessen i Vibesgate holder koken, mest på grunn av gammel vane og smaker for enhver gane. FOTO: MIMSY MØLLER

Kverneriet

En av de opprinnelige stjernene på Oslos burgerhimmel. Filialer på Majorstua og Solli plass.

Lucky Bird

Vulkan 7 (Mathallen)

Amerikansk mat med et hjerte for frityr og vekt på kylling, spareribs og hamburgere. Godt og ærlig. Bokstavelig talt et førsteklasses grisete måltid.

Rent Mel

Prinsens gate 6A

Kombinert bakeri og pizzeria med blikket rettet mot norske råvarer. Pizzaen er noe av det bedre vi har fått i Oslo. Åpner allerede klokka 7 på hverdagene og 8 i helgene.

Asian Box

Sporveisgata 35B

Gatemat som kan minne om asiatiske «tapas» plukket fra et helt kontinent. Oppturene er mange, selv om smakene er litt flyktige. Prisene er heller ikke avskrekkende.

Girotondo

Youngs gate 19

Oslo har mange gode pizzasteder, og dette er et av dem. Ligger i andre etasje i Youngskvartalet. Ta høyde for at du kan havne på langbord med ukjente.

Café Sara

Hausmanns gate 29

Solid pubmat med raushet og kjærlighet til langt på natt.

Brasserie France

Øvre Slottsgate 16

Fransk restaurant med mange rom over flere etasjer. Fantastisk mat og atmosfære som er vel verdt prisen, som uansett ligger langt under hva det koster å reise til originalene i Paris. Serverer middag, men ikke lunsj mandager.

Brasseri France er en gammel traver som ikke firer på kravene og kvaliteten. En perfekt restaurant nå når høsten kommer.

Festningen

Myntgata 9

Klassiker med nydelig utsikt, men opplevelsen av stedet har variert. På sitt beste er det eventyrlig bra.

Lorry

Parkveien 12

Tradisjonene sitter i veggene på dette vannhullet som har historie tilbake til 1870-årene. Et til tider glimrende spiseri med vekt på sesongmat, husmannskost og norske tradisjoner. Stort utvalg i øl.

Larsen Restaurant

Sørkedalsveien 1B

Et brunt sted, men også et middagssted der kjøkkenet serverer real mat til rimelig pris. Husmannskost i store porsjoner, og det smaker godt. Dessuten er det verdt besøket alene å overhøre stamgjestenes samtaler over bordene.

Larsen restaurant på Majorstuen er kanskje ikke så gammel som skisportens vugge, men tradisjonene sitter fortsatt i veggene. Bokstavelig talt.

Sapporo Ramen bar

Maridalsveien 17 (Mathallen)

Ekte japansk ramen. Smakfullt, mettende og godt å varme seg på i vinterhalvåret. Stedet ble startet av Masaru Inage fra Sapporo – ramensuppens hjemby.

Habibi

Storgata 13

En mezeklassiker som har holdt det gående siden 90-tallet. Dette kan de. Det er bare å sette seg ned og nyte Midtøstens versjon av tapas.

Tijuana

Thorvald Meyers gate 61

Byløvenes måltid her var rett og slett «sabla godt». Nå er det lenge siden vi anmeldte Tijuana, men vi har slengt innom flere ganger siden da, og går alltid tilfredse ut herfra. Pluss for stor bakgård om sommeren.

Fyret

Youngstorget 6

Klassiker på Youngstorget. Høyt skattet av de innvidde, men absolutt til glede også for nye gjester. Dekorert med maritime snurrepiperier, malerier, gamle avisutklipp, slagord og skipsmodeller. Egg og bacon-frokost serveres uansett tid på døgnet, og Skipperburgeren er legendarisk. God tradisjonsmat.

Fyret på Youngstorget. Byløvene.

Statholdergaarden

Rådhusgata 11

Bent Stiansens Statholdergaarden har stjerne i Michelinguiden på 25. året. Det er nordisk rekord. Her er det hvite duker og lysekroner, men på ingen måte stivt. Et besøk her bør man prøve å unne seg ved en spesiell anledning. Statholderens Mat & Vinkjeller har ikke mandagsåpent.

Tekehtopa

St. Olavs plass 2

De gamle lokalene bærer fortsatt preg av at de huset Rikshospitalets Apothek i nesten hundre år. Hyggelig lokale med sus av gammel storhet. Maten er nydelig til både lunsj og middag, med italiensk inspirasjon i bunnen.

Tekehtopa er blitt ny igjen, like hyggelig og sjarmerende som før, og med mat som frister i lange baner. FOTO: MIMSY MØLLER

Vaterland

Brugata 9

Tungmetall og pizza i skjønn forening på et av byens beste pizzasteder. Her er det også konsertscene. Fin uteservering.

Mirabel Sørenga

Sørengkaia 163

Utsikt til Sørenga sjøbad, Vippetangen, et kneisende nytt Munch-museum og Barcode. Kjederestaurant som minner om en eksklusiv utgave av Olivia, men vi håper kjøkkenet har funnet tonen siden sist.

Ristorante Ferro

Maridalsveien 13 (Vulkan)

Midt i veien-sikker italiensk restaurant. Pizza og andre italienske retter til en akseptabel regning.

Generasjonsbaren

Torggata 13

Tidligere kjent som Gunnars Generasjonsbar. Stedet er sympatisk og prisene i den smilende enden. Her skal ingen føle seg skremt, uansett generasjon, selv om kjernepublikummet er dem som gjerne er først ute med å prøve det siste. Serverer lunsj og middag.

Tatakii Asian

Middelthuns gate 25

Nydelig mat inspirert av den japanske izakaya-tradisjonen, det vil si japanske drikkebuler som serverer sake og småretter som kan deles. Henter inspirasjon også fra andre asiatiske matkulturer.

Tatakii Asian har overtatt lokalene etter Nodee på Majorstuen i Oslo.

Park 29

Parkveien 29

Ligger i et vakkert hus fra 1847 som påstås å være byens eldste trevilla. God mat, men vi håper servicen er blitt bedre.

Heim

Colletts gate 33

Store, dype båser og en meny som burde passe de fleste som finner seg til rette i gastropub-betegnelsen. Rett ved St. Hanshaugen.

Maaemo

Dronning Eufemias gate 23

Restauranten med tre stjerner i Michelin-guiden minner om en nøye koreografert ballett der smaker, presentasjon, design og service går opp i en høyere enhet.

Munchies

En av Oslos høyest skattede burgerkjeder med filialer på Grünerløkka, Frogner, Youngs og Munch Brygge. Her får du smaksbomber til rundt hundrelappen, dryppende av oster, karamellisert løk og klissent perfekte sauser, pakket inn i ujålete gråpapir og med store porsjoner fries eller løkringer som sideordrer. Dip og sauser tilpasset ethvert ønske.

Kolonialen

Sofiesgate 16

Bydelskro og bistro med umiskjennelig fransk uttrykk. Elegant, men usnobbete. Svært god mat til fornuftige priser, samtidig som det er mennesker og liv – og kanskje litt høyt lydnivå.

Bydelskroa: Kolonialen har lykkes med å skape et lokalt lavterskeltilbud av høy kvalitet.

Der peppern gror

Indisk gatemat, grill og curry. Her kan du kjøre trygt med kjente retter eller prøve ut noe helt nytt. Har restauranter både på Rådhusplassen (Fritjof Nansens plass 7) og i Bogstadveien 1.

Mano Pizza

Pizzaen her har tynn, sprø og seig bunn av de helt sjeldne. Har filialer i Frognerveien 2 og Markveien 46. Selger pizza i metervis, og en kvart meter tilsvarer en liten porsjonspizza. Hektisk, urban stemning.

Szechuan Chengdu Restaurant

Trondheimsveien 64

Etter flere gode anmeldelser er Szechuan Chengdu Restaurant blitt en snakkis som det er vanskelig å besøke spontant. Her bør du bestille bord. Ser ut som en klassisk kinarestaurant, men er en liten lomme av autentisk kinesisk mat midt i Oslo. Be om «den andre menyen», den som ikke er tilpasset norske ganer.

Kung pao-kyllingen hos Szechuan Chengdu har rene, klare smaker. Men ligg unna chilien.

Frenchie

Henrik Ibsens gate 100

Fransk restaurant på Solli plass, dels inspirert av klassiske bistroer og brasserier, men med løsere sjangersnipp og åpning for eksperimentering. Intimt, selv om det er romslig, med høye barstoler, frynser, krystall, rotting og dype sofaer. Stor og fin uterestaurant.

Sushibar+Wine

Bogstadveien 58

Tar mål av seg å være Norges første CO₂-nøytrale restaurant, særlig bygget på hvordan de får tak i råvarer. Alt koster litt mer enn på ditt gjengse sushihjørne, men ikke mye. Har to filialer i Oslo, og bare denne på Valkyrie plass har mandagsåpent.

St. Lars

Thereses gate 45

Her får du et realt kjøttmåltid,. Uteservering har de også, om man liker å kikke på bytrikken. En tidløs klassiker, i et lokale som leder tankene til en mellomting mellom fransk bistro og amerikansk texmex. Signaturretten er den 36-timers lammebogen som er så mør at kjøttet sklir av beinet, men likevel fast og motstandsdyktig.

St. Lars er sommerens ubestridte grillkonge. Foto: Mimsy Møller/Byløvene

Tjuvholmen Sjømagasin

Tjuvholmen Allé 14

Sjømatrestaurant, om enn ikke fullblods, som har en liten perle av en plassering. Er blitt pusset opp siden sist vi var der, og vi håper de har klart å utnytte sitt potensial. Her kan du få en sjuretters meny med sjømat og kjøtt kombinert eller velge fritt fra menyen.

Olivia

Østbanehallen, Eger, Aker brygge, Hegdehaugsveien, Tjuvholmen. Lista over Olivas restauranter i Oslos er blitt lang, og alle holder mandagsåpent. Maten er god og pizzaen på høyde med de beste man får i langt mindre, familiedrevne restauranter, til tross for at det er en kjede.

Teatro

Pizzakjede med to avdelinger. Den eldste heter Restaurant Teatro, ligger i Stortingsgata 16 og regnes blant de beste pizzastedene i byen. Den nyeste, Teatro Terrasse i Dronning Mauds gate 1, har stort sett samme meny, men åpner allerede til lunsj og har en uteservering med gode solforhold. Løyrompizzaen bør prøves.

Smalhans

Waldemar Thranesgate 10

Mandager har de åpent kun til middag, ikke lunsj. Serverer «dagens husmann» de to timene mellom klokka 16 og 18. Deretter er det kveldsmenyen som gjelder. Har fått utmerkelsen bib gourmand i Michelinguiden, som vil si at dette er et sted inspektørene mener gir god kvalitet og mye for pengene.

Restaurant Schrøder

Waldemar Thranes gate 8

Et brunt landemerke som har fått kjendisstatus som stamstedet til Jo Nesbøs romanfigur Harry Hole. Det har bidratt til et svært blandet klientell, med turister, yngre folk og stamgjester i skjønn forening. Schrøder er tradisjon, for gammel som for ung. Her får du solid husmannskost.

Freddy Fuego burrito bar

Hausmanns gate 31a

Her bestiller du mexicanske burritos i disken og hugger innpå. Enkelt og greit, billig og mettende. Og smakfullt.

Freddy Fuegos burritos er et godt alternativ når du er sulten i sentrum. 
FOTO: FRØYDIS FALCH URBYE

Tranen

Waldemar Thranesgate 70

Åpent Bakeri på dagtid og pizzarestaurant – Lofthus Samvirkelag – etter klokka 16. Pizzaene til Lofthus Samvirkelag går det gjetord om over hele byen, og filialen på Tranen er ikke et unntak.

Døgnvill

Populært burgersted med avdelinger på Vulkan, Tjuvholmen og Bjørvika. Menyen byr på en lang rekke spennende burgere med mulighet for tilvalg.

Prima Fila Ristorante

Fridtjof Nansens plass 5

Stor italiensk restaurant midt i et av Oslos mest besøkte turistområder. Her er det stor sannsynlighet for å få bord. Maten er gjennomgående god, og den kommer raskt, selv om stedet ikke helt gir den genuine, småromantiske italienske opplevelsen.

Fjøla

Ø (Østbanehallen)

Skandinavisk gastropub med både enkeltretter og ukas treretter. Et sted det er lett å like. Fin stemning under det høye taket og de buede vinduene.

Fjøla holder hus i Østbanehallen. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Taverna’n

Youngstorget 1

Et spise- og drikkested med grov moderne design og en italienskpreget meny som løfter fram pasta og tradisjonelle kjøttretter, men også klippfisk og ikke minst pizza, som her i huset kommer på fjøl og lyder navnet «skorpe». Kjølig nordisk med et anstrøk italiensk rustikk. Lunsjbuffeten pleier å gi valuta for pengene.

Nydalen bryggeri og spiseri

Nydalsveien 30 A

Gastropub hyggelig plassert ved Akerselva. Stort lokale med god plass, og maten er rik både i omfang og på smak.

Kafé Celsius

Rådhusgata 19

Byens eldste bevarte bygning. Delen av innearealet der den gedigne åpne peisen står, ble påbegynt i 1626. Maten er god og allmenn, men her blir du neppe overrasket. Standard kafémat.

Få steder i Oslo er så sjarmerende som Celsius når gradestokken våkner til liv. FOTO: ARNE OVE BERGO

Nabo Kitchen & Bar

Essendropsgate 9

Ligger vis-à-vis Colosseum kino. Hverdagsrestaurant med rimelige priser og imøtekommende personale. Asiatisk tvers gjennom, med et rikt sortiment av ulike kjøttsorter, scampi og kamskjell.

Barcode Street Food

Dronning Eufemias gate 14

Ligger midt i Barcode og sentralt plassert fra som Oslo S, Munchmuseet og Deichman Bjørvika. Stort lokale med mange rom og 14 ulike kjøkken, og mange sitteplasser for den som velger å spise inne og ikke ta med maten videre.

Oslo Street Food

Torggata 16 (gamle Torggata bad)

Matboder fra alle verdenshjørner på rekke og rad fordelt på 1.800 kvadratmeter. Her er det lavt under taket og mat for ethvert hjerte.

Via Village

Munkedamsveien 29

Mathall i Vika, midt mellom Aker Brygge, Tjuvholmen og Vikaterrassen. Har lagt seg på et litt høyere nivå enn mange av de andre gatematstedene. Her er det dessuten vinbar.

Vippa

Akershusstranda 25

Mathall med elleve utsalgssteder rett ved Oslofjorden. Et nydelig sted å nyte sola.

Vippa heter den nye mathallen på Vippetangen i Oslo, et havneskur omgjort til gatematparadis og kulturåsted med konserter, foredrag eller rett og slett bare rekreasjon for matens og hyggens skyld.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: