Byløvene

God fangst hos Aquarie

I et mørkt nattklubblokale har Oslo fått en ny fiskerestaurant det er verdt å besøke.

---

5

Aquarie

Rådhusgata 27

Nettside/booking:

https://www.aquarie.no/

  • Mat 5
  • Meny 4
  • Miljø 5
  • Service 5
  • Prisnivå 5

---

«Nattklubb» er det første som slår oss når vi står ved inngangen til Aquarie i Rådhusgata. Restaurantens navn lyser neonblått, og en trapp med gullgelender fører til etasjen over. Det er da også lokalet til den tidligere Club Skansen vi går inn i. Her har Jonathan Romano startet fiskerestaurant. Han er kjent fra Kamai og var også med på å starte Alex sushi.

Vi går fra den lyse sommerkvelden inn i et mørkt lokale der det er lavt under taket. Her står småbord side om side med store, runde. Art deco-buer pynter opp den ene veggen. Det er mørkt her inne, og den dunkende musikk­­­­en og det forholdsvis høye volumet på stemmene holder oss i nattklubbmodus. Teppegulvet demper lyden, så det er ikke plagsomt. Folk virker påfallende glade og fornøyde. Kanskje har det med den glade servitøren å gjøre, eller er det rett og slett maten?

Sprellfrisk start

Matvalget er enkelt: Her serverer de seksretteren «Full fangst». Vi vil teste ut vinpakken og setter pris på at vi får dele den, siden det er en helt alminnelig hverdag.

Aquarie ligger mellom to gateplan rett ved Oslo rådhus.

Først ut er speket kveite med aromasopp, tang og syltede og puffede sennepsfrø. Vi ser begeistret på hverandre etter første munnfull: Så godt! Det smaker mye, det er syrlig og søtt. Hvis dette setter tonen for resten av måltidet, har vi en spennende kveld i vente. Vinho verde alvarinho i glasset passer ypperlig til.

Taskekrabbe med inspirasjon fra Mexico ble en heller tam affære.

Så får vi en tacovariant, taskekrabbe på wonton tostada. Her er det to typer majones, to typer «blader» – som servitøren formulerer det – og tørket purreløkpulver. Til tross for mange ulike ingredienser som burde ha satt smak, blir det litt tamt. Sannsynligvis i forsøk på ikke å overskygge den milde krabben, er det ingen smaker som skiller seg ut. Resultatet blir at det kun smaker svakt av krabbe, ellers fint lite. Vinen er høydepunktet ved denne retten. Nik Weis St. Urbans-hof Schiefer Riesling er sødmefull, fyldig og skaper entusiasme helt på egen hånd. Hva spisepinnene vi fikk utdelt før retten, var til, forsto vi aldri. Å spise en halvstor, ristet tortilla med pinner, det går jo ikke.

Godt utført fritert skrei i en rett som likevel ble litt monoton.

En nedtur og to oppturer

Fritert sei fra Henningsvær servert med blomkålpuré, stekt blomkål og dillolje er neste rett ut. Fisken er flott varmebehandlet og har et tynt, sprøtt frityrlag med akkurat riktig knas. Men blomkålpureen smaker lite, og helheten blir litt ensformig. Alt i alt en lite utfordrende rett, synes vi.

Grillede kamskjell fra Frøya synes vi er i en annen liga. De serveres med rogn og to varianter av jordskokk: Som friterte småbiter og som puré. Nå koser vi oss, det er deilige smaker, og de sarte skjellene har fått akkurat riktig behandling. Her får vi en mineralsk champagne i glassene, Voirin-Jumel Grand Cru Blanc de Blancs Brut, som vi er enige om at er midt i blinken til denne retten.

Kamskjell med jordskokk tilberedt på to ulike måter.

Også neste rett faller i smak: Laks med nepe, løpstikkeolje og klassisk smørsaus. Hvem kan vel motstå en godt laget smørsaus? Ikke vi, i hvert fall. Vi er litt i stuss over bestikket – vi burde hatt kniv til å dele nepa med og en skje til å slurpe i oss smitt og smule av den deilige sausen. Laksen er saftig og dyktig foredlet av kjøkkenet. Med hvitvinen Evolution Chardonnay fra Oregon i USA avsluttes fiskerettene med en deilig symfoni av mat og vin.

Det søte punktum

Desserten er frisk, rund og knasende på samme tid.

Desserten er to typer is, en frisk variant med lime og en mild variant med tonkabønner. Isen er dandert med popkorn i bunnen og jordbær på toppen. Det er bløtt, det er knasende, og vi får en herlig, barnslig popkornlukt i nesa. En vellykket dessert. Saracco er en ukomplisert moscato som fungerer helt fint med denne desserten.

Maten er veldig god på sitt beste, men litt varierende. Likevel vil vi ikke nøle med å komme tilbake, for stemningen er festfylt, og det er gøy å være her.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: