Byløvene

Tid for utetid

Sommeren er over oss, og utendørslivet og uterestaurantene kaller. Her er et knippe hyggelige steder for et lett måltid med mer.

Fyr Bistronomi

Underhaugsveien 28, Nettsted/booking: https://www.fyrbistronomi.no/

Om det er solrik eller lettere overskyet er oasen under trekronene på restaurant- og barkonseptet Fyr Bistronomi et must. Det har etter hvert alle skjønt, så på ekstra travle dager eller i helgene med finvær i vente lurt å booke bord, noe man også kan gjøre på den store uteserveringen. Fyr er på mange vis blitt et in-sted som ligger bare et gjerdesmett inn fra Bogstadveien, men med langt mer allmenn trivselsfaktor enn de stedene som kramper seg sammen i byens nye pressområder. Og de har en meny som du lengter tilbake til, med en av byens beste tartarer på topp, samt østers, Moules Frites, Okse-«Skirt Steak» og kveite grillet på beinet, de to siste fra Jospergrillen.

Kafeteria August

Kafeteria August

Universitetsgata 9, Kontakt/nettside: kafeteriaaugust.no

En av nykommerne denne sommeren i det nye Tullinkvartalet serverer smårobust og velsmakende mat nærmest døgnet rundt. Bakgården er i ferd med å komme seg, selv om den bærer preg av at selve kvartalet fortsatt er litt uferdig, og her er det svalt og godt å sitte når sola virkelig skrur seg på. At det er Esben Holmboe Bang fra Maaemo, Vanderlay og nå Augusts nyåpnede nabo Mon Oncle som også driver denne “kafeteriaen”, bør ikke skremme noen. Her er terskelen langt lavere, og man kan skritte over den allerede til frokost klokken 09.00 og ellers komme og gå dagen og kvelden gjennom. Menyen er stram men gjennomtenkt, og råvarene løfter det enkle til noe man gjerne kommer tilbake til. Et litt slitt stikkord kan være husmannskost, som makrell, tartar eller et stykke Comté-ost og mange salater litt utenom allfarvei, preget av Bangs visjoner og daglig leder Joanne Sørheim, som ble hentet fra Mohn. Det sier seg selv at det også er et supert vinutvalg.

Vespa & Humla ligger i en rolig gate rett ved Sofienbergparken.

Vespa & Humla

Københavngata 2c. Nettsted: https://www.vespaoghumla.com/

Vespa & Humla er en italienskinspirert nabolagsrestaurant ovenfor Sofienbergparken på Grünerløkka. Den ligger i den rolige Københavngata med et møbelverksted som nærmeste nabo. Vespa var opprinnelig Café Vespa, i et lokale med sjarmerende marokkanske fliser på gulvet. Så utvidet de og åpnet restauranten Humla i lokalet vegg i vegg. Uteserveringen strekker seg langs hele veggen, og her kan man spise både frokost, lunsj, middag og alt imellom, og menyen byr på surdeigspizza, forskjellige lunsjplanker og pølser, skinker og salater blant svært mye annet som hever trivselsfaktoren.

Tekehtopa

Tekehtopa

St. Olavs plass 2, Nettsted: https://www.tekehtopa.no/

En av byens hyggeligste tradisjonsbærere ligger på St. Olavs plass, en uformell restaurant også innendørs med et italienskbasert kjøkken til lunsj og kvelds. Ute er det flere bord under fasaden på bygården som Hamsun plasserte Ylajali i, og der i ly av trekronene kan man ta et glass og bokstavelig talt kikke på verden som går forbi. Det er ikke spiseplikt, men vi anbefaler gjerne villsvinsraviolien, stedets risotto og dagens pasta som pleier å være god, eller helgrillet dorade på kveldstid.

Skansen

Café Skansen

Rådhusgata 32. Nettsted: https://cafeskansen.no/

Café Skansen ligger som en folkelig perle mellom Christiana Torg, Kontraskjæret og Akershus festning. 1800-tallsbygningen huser en av byens brune på vinterstid, som på ingen måte er like gammel som bygningen selv om eierselskapet Akershusgruppen har gjort sitt for å skape trivsel også på innsiden. På sommeren blir Café Skansen i tillegg en stor og blomstrende uterestaurant med på alle vis høyde under taket. Her sitter turister og Oslo-folk side om side, det skummer i gylne kortvokste halvlitere som får ytterligere gjenskinn av den gule murveggen som lyser gyllent gjennom løvverket. Servitørene beveger seg mellom bordene breddfulle drikkefat og fat basert på en stor meny skandinavisk husmannskost. Maten er helt ok konkluderte Byløvene ved forrige besøk, men beliggenheten trumfer det meste.

Stock bidrar til å senke skuldrene i Bjørvika, med fargerike stoler og blomster utenfor.

STOCK spiseri + drikkeri

Dronning Eufemias gate 14, Nettside/booking: https://www.stockoslo.no/

Vil du ha en stille lunsj og finne roen blant signaturbygg og glassfasader, bør du teste ut Stock i Bjørvika. Men ikke forvent de store sprellene. Lunsjen byr på blant annet på vanlige travere som burger og cæsarsalat, og en treretter som da Byløvene besøkte Stock besto av klassisk tartar med eggeplomme, rødbeter, kapers og rødløk, leverpostei på toast med sprø baconskiver og tilbehør som rødbeter, pickles og salat. Samt dessert, sjokoladeganache med salt karamell, bringebærsorbé og kakesmuler.

Mohn

Mohn

Filipstadveien 5 (Mohn-gården), Nettsted: https://www.mohnoslo.no/

Et valfartssted for opplevelseshungrige som vil et steinkast bort fra Aker Brygge og Tjuvholmen. Mohn har navn etter den store forretningsgården den ligger i, og et rustikt indre rammes inn av stor uteservering som er minst like rustikk og ufiltrert som stedets foretrukne drikke. Menyen har skiftet til portugisiske «Tascas» siden Byløvene besøkte stedet under den første koronasommeren, men det betyr mye småretter av kylling, kanin, reker og annen sjømat og grønnsaker på portugisisk tapasvis, for å kalle det det. Mohn gjør byen hakket mer kontinental, en restaurant og bar med en hjemmesnekra uteplass som åpenbarer seg midt på industriområdet på Filipstad, et sted som kunne vært hvor som helst i verden, Hackney i London, havna i Helsingfors eller i Berlins ytre randsone.

Villa Paradiso Munch Brygge

Operagata 1, nettsted: https://www.villaparadiso.no/restauranter/munch-brygge

Folk valfarter til det nye Munch-museet for kunst og matopplevelser, men bortsett fra «Munch» selv er det en gammel kjenning som har kapret det mest iøynefallende lokalet på Munch Brygge. Villa Paradiso med orkesterplass til nye Munch har kanskje Oslos beste restaurantbeliggenhet. Maten har imidlertid ingenting til felles med høyhuset. Den er fortsatt helt flat. Akkurat denne Villa Paradiso-avdelingen er i tillegg inspirert av kanaler, vannveier, havnebasseng og kunst, og har fått et venetiansk preg. At den er en del av en kjede og dermed felles innkjøp bærer likevel det italienske vinkartet preg av. Men her er også mye mozzarella og burrata, Cicchetti, de små venetianske «tapasene» og den venetianske rørspagettien Bigoli. Pizzaene er gjengangere, så mens du sitter og glor øynene ut av deg på det som vil være et av Sommer-Oslos mest besøkte steder, kan du trygt bestille vegetarfavoritten «Primavera», Gorgonzola- og fikenvarianten «Ai Formaggi», «Salsiccia e spinaci» eller en saftig «Nduja».

https://www.dagsavisen.no/oslo/bylovene/2019/06/22/gyllent-pa-skansen/