Byløvene

Lave skuldre hos Stock i Bjørvika

Vil du ha en stille lunsj og finne roen blant signaturbygg og glassfasader, bør du teste ut Stock. Men ikke forvent de store sprellene.

---

4

STOCK spiseri + drikkeri

Dronning Eufemias gate 14

Nettside/booking: https://www.stockoslo.no/

Mat 4

Meny 4

Miljø 5

Service 4

Prisnivå 4

---


«Vi tar treretteren.» Blikket glir opp mot den milde servitøren som står i dagslyset på Stock. Bjørvika surrer og haster forbi utenfor de enorme vinduene. Tidlig Oslo-sommer lyser inn fra gulv til tak. Formiddagen er roligere her inne enn vi kunne drømme om i Bjørvika. Den lave, rolige musikken sildrer inn i øregangen.

Bare en håndfull gjester har funnet veien til restauranten som ligger i hovedpulsåren Dronning Eufemias gate. Rene, skinnende glass strutter på bord etter bord. Det er litt som å ha listet seg inn i festlokalet før festen starter. Som om hele stedet venter på middagsserveringen.

Vi skal få bekreftet at det ikke er så langt unna sannheten.

Stock bidrar til å senke skuldrene i Bjørvika, med fargerike stoler og blomster utenfor.

Tradisjonell tartar

Men, altså, treretteren. Den koster 435 kroner. Det kan vi strekke oss til for det som forhåpentligvis er en velkomponert rekke retter fra kjøkkenet. Menyen for øvrig byr på klassikere som cæsarsalat og burger, men også lysing med persillesmørsaus og fiskesuppe. Mens middagsmenyen er en god del mer omfangsrik og byr på større fristelser.

Forretten i vår treretter er tartar. Dette er en tradisjonell variant med eggeplomme, kapers, rødbeter og løk. På toppen: Sprø, tynne staver av noe fritert og upresentert som gir en fin sprøhet mot alt det myke. En klassisk, god tartar. Den overrasker ikke, men skuffer heller ikke. På siden: Grønn salat som har fått snurre seg i en god vinaigrette.

Ned i glasset har det rent Riesling, uten noen videre introduksjon. Helt upretensiøst, men litt vinkunnskap ønsker vi gjerne å få meddelt. Vi vil tro det er annerledes til middag.

Klassisk tartar med eggeplomme, rødbeter, kapers og rødløk. Pluss det lille, sprø elementet på toppen vi liker så godt.

Hovedretten er leverpostei på toast. Det høres litt rart ut som hovedrett, men kunne ha vært en spennende vri på en velkjent rett.

Det er det ikke.

Men de er gavmilde med leverposteien sin her på Stock. To tykke skiver er dandert på den sprø, deilige toasten. På toppen krøller to sprø baconskiver seg. Tilbehøret er rødbeter, pickles og salat vendt i vinaigrette. Ganske overraskende, når det er nesten akkurat det samme tilbehøret som vi fikk til tartaren. Leverposteien er en mild, tradisjonell variant. Vi savner noe som sprudler og sparker i denne retten. Noe vi ikke hadde ventet oss. Det er solid og smaker godt, men er likevel dørgende trygt.

Kombinasjonen av tartar til forrett og leverpostei til hovedrett er dessuten tung og mettende. Det er et rart valg, særlig med tanke på at dette er en lunsjmeny.

Det spares ikke på leverposteien hos Stock.

Vi innvilger oss en pause før desserten, slik servitøren foreslår. Den rause leverposteien ligger tung i magen. Men når vi er klare – og raskt får desserten servert – er den måltidets høydepunkt. Sjokoladeganache med salt karamell, bringebærsorbet og kakesmuler er både pent og dyktig sammensatt. Ganachen er mørk og skinnende som en velfrisert herrelugg i Bjørvika, den friske sorbeten er rosa som en Chanel-leppestift, og den salte karamellen har samme passelig seige konsistens som ganachen og smaker hjemmelagd julekaramell. Stock får ikke prisen for årets nyvinning her heller, men det smaker veldig godt.

Stock presenterer seg selv som et sted med «topp råvarer, røft tilberedt – og servert med signatur». Men det er nettopp signaturen som mangler ved denne lunsjen. Det vi derimot liker godt, er at de har klart å beholde bydelspub-preget vi likte så godt da vi var her til middag: Det som gjør stedet attraktivt også for andre enn dem som innimellom Birken-ritt og skiøkter over Kikut er på jobb i de høye kontorbyggene i Barcode. Her er det fristende å sitte lenge og bare trekke inn utsikten til bylivet og de grønne trærne utenfor.

De store vinduene gir utsikt til Bjørvikas grønne trær og hovedpulsåren Dronning Eufemias gate.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenNyeste fra Dagsavisen.no: