Byløvene

Oslos fineste fyr

Skipperburgeren fra byssa på Fyret seiler opp blant Youngstorgets aller beste tradisjoner.

---

5

Fyret Mat & Drikke

Youngstorget 6

Telefon: 22 20 51 82

Nettsted/booking: www.fyretmatogdrikke.no

Mat 5

Meny 4

Miljø 5

Service 4

Prisnivå 5

---

En klassiker til glede for nye lesere, her det gjerne i de gamle Donald Duck-bladene, når gullet fra arkivene ble trykket opp på nytt. Noe av det samme kan man si om denne klassikeren på Youngstorget. Fyret er høyt skattet av de innvidde, men stedet vil absolutt være til glede også for nye gjester. Den lille restauranten gjør ikke så mye av seg nå man står nede på torget og ser opp under de gamle basarhallenes bueganger, men kommer man først inn den trange døren åpner det seg en hel verden av maritime snurrepiperier, malerier, gamle avisutklipp, slagord, skipsmodeller og avkroker eller «lugarer» hvor man kan trekke seg tilbake fra verden.

– Her var det rustikt, sier bordvennen som aldri før har vært på Fyret. Øynene vandrer rundt i hele lokalet, fylt til randen med fyrhistorie, spor etter stamgjester og «noe til båten», som stedet faktisk også heter på papiret. Det var trommeslager og jazzmusiker Gunnar Moreite, som gjennom et helt liv spilte med kremen av norske swing- og jazzband, som i 1997 åpnet Fyret Mat & Drikke - og noe til båten AS. Han er fortsatt inne på eiersiden, og kan med andre ord se tilbake på 25 år som krovert på Youngstorget, selv om det nå er langt yngre krefter som holder styr på kjøkkenet, gjestene og det som sies å være Norges største utvalg av akevitter. Nesten 450 forskjellige flasker, svært mange av dem norske merker, skal visstnok inneholde akevitt ifølge Fyrets nettside. Vi tror det så gjerne når vi ser veggen bak baren, som åpenbarer seg som et brunt eldorado for akevittelskere.

Fyret på Youngstorget. Byløvene.

Selvsagt serverer Fyret mat til akevitten også, inspirert av dansk kromat med smørbrød som spesialitet. Uansett hva de toppes med koster smørbrødene 175 kroner, og her kan man fråtse i håndverksmat som for eksempel grov leverpostei servert på rugbrød, toppet med bacon. Ålen ser dessverre ut til å ha blitt fredet også av Fyret, men tartarsmørbrødet og rødspetten med reker og hvit asparges er blant stedets klassikere som fortsatt er på menyen. Det samme kan man si om pariserbøffen, et kraftmåltid av en karbonade med stekt løk og speilegg som fungerer som sikringskost for politikere og byråkrater som skal holde ut lange møter i nabobygninger som Folkets Hus eller Folketeaterbygningen.

Hvis de da ikke blir sittende på Fyret i stedet og diskutere politikk over glass med skummende og lys Hvaler-pils, som gjennom Fyret har fått landlov også i Oslo. Det er gjerne den veien det går på Fyret. Har man først kommet inn, eller på en varm dag funnet seg et bord i skyggen utenfor under buegangene der man har utsyn over alt som skjer på torget, er det veldig lett å bli sittende. Og da er også akevitten farlig nærme.

Fyret på Youngstorget. Byløvene.

Man kan imidlertid nøye seg med akevittsilden, som er blitt til i samarbeid med Vinmonopolets mat- og akevittnestor, destillatøren Halvor Heuch. Eller den kremete tunfisken som er laget på en oppskrift medbrakt fra 42. Street i New York i 1961. Det var på den tiden Moreite arbeidet på amerikabåten Stavangerfjord og tråkka Broadway, før han begynte å spille med norske hedersfolk som Big Chief Jazzband, Kjell Karlsens Orkester, Bjørn Stokstad og Magni Wentzel for å nevne noen. Det som i starten ble kalt en akevittbar på Youngstorget var det ikke mange som hadde tro på, ifølge et intervju restaurantgründeren gjorde med Aftenposten for mange år siden. 25 år etter er Fyret en institusjon på et torg som ellers ingen ser ut til å ta ordentlig ansvar for, og hvor andre restauranter og barer har kommet og gått igjen. Fyret er kanskje ikke en del av det kule nye Youngstorget, men har en stayerevne som er sterkere enn de fleste nykommerne.

Dette er dessuten stedet å gå også dagen etter. Egg og bacon-frokost serveres uansett tid på døgnet, og ikke minst er Skipperburgeren fortsatt legendarisk, og det til tross for at nye og mer rendyrkede burgersteder som Illegal Burger og Munchies og serveringssteder som Glør, Gunnars Generasjonsbar, Tavernaen, Youngs og Kulturhuset spiser seg innpå. Fyret holder uansett egne tradisjoner ved like uten å skule til andre, men også her har de blitt flinkere til å hente råvarer fra de beste produsentene, og øl- og vinkartet har vokst de siste årene med et særlig utvalg av Lervig, Nøgne Ø og Kinn, og et sortiment på vinsiden med et prisspenn fra 455 til 655 kroner. Det må sies å være sympatisk.

Fyret på Youngstorget. Byløvene.

– Kjøttet er fra Strøm Larsen, ja, det pleier jo å borge for kvalitet, sier bordvennen og går for Skipperburgeren.

– Og gjerne med manchego-ost, legges det til ved ettersyn av tilleggslista med ulike gode ingredienser man kan velge som tilbehør. Mye frisk salat, godt og grovt brød og en saftig burger med den gode osten rennende langs sidene kommer snart på borde. Den smaker akkurat slik den skal, og en burgerelsker har lagt et nytt sted til lista over favorittsteder.

Fyret på Youngstorget. Byløvene.

Byløven går for smørbrød. Silden er et must, en salt brottsjø over en sommereng med karve, mens en landbrødskive på størrelse med en middels livbåt er så toppet med ferske og saftige reker at det renner over. Med majones, agurk og dill står ikke dette tilbake for signatursmørbrødene på restauranter lenger vestover der man fort må regne med å betale veldig mye mer for mindre porsjoner. Og vår vennlige, men litt fraværende servitør, purrer oss selvsagt ved måltidets slutt, og frister med dessert. Valget står mellom crème brûlée fra Ek Gård, eller dagens kake. Eplekake, viser det seg, og da blir det vanskelig å takke nei. Den er også helt nydelig, saftig, laget på gode epler og karamellisert med matglede. Den er som det meste på Fyret solid håndverk, god tradisjonsmat for de av oss som innimellom setter pris på at det man ser også er det man får. Nå har folk i alle aldre peilet inn stedet i 25 år, og Fyret må gjerne holde lykta tent i 25 til for vår del.


Nyeste fra Dagsavisen.no: