Byløvene

Mat for gatesmarte

Street Food. Food Court. Mathall. Kjært barn har mange navn, og i Oslo er det etter hvert blitt mange av dem. Se oversikten her:

Det er unektelig vår i lufta, og for første gang på lenge kommer den yrende årstida uten restriksjoner og nedstengninger. Når folk tar byen og gatene i bruk ligger de ulike mathallene og såkalte Street Food-stedene på rekke og rad, fra det svært rocka og uhøytidelige til det mer eksklusive. Men felles for alle er at de er blitt populære møteplasser og spisesteder for den kjappe gatematen fra alle verdenshjørner, eller for sosiale treff over mange retter og kanskje en konsert eller et annet arrangement på de stedene som byr på noe mer enn bare langbord og raske måltider.

Køene i barene kan dessuten være lange. Oslo er blitt kontinentalt, og de mange store hallene og lokalene som samler ulike kjøkken rundt felles sitteplasser, viser at byen ikke gjør noe halvveis på dette området heller. Her er et knippe steder som innbyr til mat, drikke og sosialt samvær.

Barcode Street Food

Barcode Street Food

Hvor: Dronning Eufemias gate 14

Hva: Dette er det nyeste tilskuddet til alle gatemat-stedene i Oslo, beliggende midt i Barcode og sentralt plassert i forhold til knutepunkter som Oslo S, Munchmuseet og Deichman Bjørvika, for å nevne noen. Når varmen kommer er det også et naturlig stoppested på vei til og fra den nye bystranda og Sørenga. Et stort lokale med mange rom og 14 ulike kjøkken, og mange sitteplasser for den som velger å spise inne og ikke ta med maten videre. Som flere av de andre mathallene blir også Barcode Street Food et klubblokale på helgekveldene, med DJs og annen musikk på scenen.

Hvem: 14 utsalgssteder, blant dem gjengangere som Der Pepper’n Gror, det veganske junkfoodstedet Dirty Vegan, Taquitos, Duck and Dim Sum, Aji Nikkei med sitt peruansk-japanske kjøkken, samt bacalao på portugisisk vis, sushi, falafel og alt det andre man kan forvente.

Oslo Street Food

Oslo Street Food

Hvor: Torggata 16

Hva: Oslo Street Food er et pulserende midtpunkt i det som må kalles Oslos nye hovedfartsåre, beliggende i gamle Torggata Bad. Dette er med god margin den største «mathallen» med sin 1.800 kvadratmeter, 15–16 utsalgssteder fra alle verdenshjørner, og store barer i tillegg, som Den siste dråpe og Låven. Det store «Bassenget» som rommer sitteplass for de fleste spisende og drikkende til daglig forvandles til nattklubb på kveldene og nettene fredag og lørdag. Oslo Street Food framstår som det mest allmenne stedet av alle gatematsamlingene i Oslo, lavt under taket og med mat for ethvert hjerte. Frityrlukta ligger tung over det hele, det summer godt fra lunsjtider og utover og på enkelte kvelder er dette stedet hvor alle samles.

Hvem: Kimchi, Tunco, Der Pepper’n Gror, Shady’s Burger, Crepes and More, Tacos Al Pasta, Buddha Ramen, Viva La Pasta og Silk Road er bare noen eksempler på alt du kan finne i de mange bodene. Sjekk gjerne innover i korridorene, kanskje finner du favorittmaten din bak et hjørne.

Vippa

Vippa

Hvor: Akershusstranda 25, Vippetangen

Hva: Vippa har holdt det gående en fem års tid allerede siden åpningen i det gamle havnelageret som formelt heter Skur 40, og er godt innarbeidet som møtested med relativt høy hipsterfaktor. Mange sitteplasser inne, stor bar og et stort uteområde med byens beste fjordutsikt. Her er det også en rekke arrangementer i tillegg til et celebert utvalg matboder, og det bys på både ølsmaking, quizkvelder, filmvisninger og konserter. Et mye brukt sted for diverse innleide arrangementer i tillegg til at de selv har et høyt aktivitetsnivå for blant annet familier i påsken for eksempel.

Hvem: Aleppo Bahebek er Vippas mest besøkte utsalg, med autentisk syrisk gatemat og en berømt kyllingshawarma. I tillegg populær fish’n’chips fra Fra Dypet og Vippa-klassikere som Soup Kitchen, Marrakech og asiatiske Kinakål.

Via Village

Hvor: Munkedamsveien 29

Hva: Også en nykommer under pandemien, som nå mange har muligheten til å oppdage. Beliggenheten i Vika, midt mellom Aker Brygge og Tjuvholmen og Vikaterrassen gjør nok sitt til at Via Village har lagt seg på et litt høyere nivå enn mange av de andre gatematstedene, både når det gjelder interiør og inntrykket de skaper, og hvilke kjøkken som er invitert inn. Også her finner vi Der Pepper’n Gror, men også en rekke restauranter vi ellers kjenner som svært gode, og som tar noen av sine enklere retter hit. Her er det dessuten vinbar, noe mange av de andre mangler.

Hvem: En god stige av spisesteder, med The Golden Chimp, Guttas Sjømatbar, Funky Fresh Foods, OmakAsia by Tri Ky, Prik (fra folkene bak Løkka Deli og Katla), Der pepperen gror og Lucky Bird.

Mathallen

Hvor: Vulkan 5

Hva: Denne behøver knapt noen nærmere beskrivelse. Den er godt innarbeidet, et populært sted for de som jobber eller går på skole rundt Vulkan og de som vil handle noe ekstra hos de mange utsalgene av ost, kjøtt, pølser, fisk, kafé, sjokolade og is, for å si det enkelt. Men her er også en rekke spisesteder, egne restauranter som Hitchiker og Smelteverket. Her finner man dessuten populære utsalgsboder og små restauranter som har noen bord selv, eller hvor man kan kjøpe med seg mat og sette seg i felleslokalet midt i hallen, eller «Torget» som det heter. «Torget» er også navn på den store felles baren i lokalet, som suppleres av blant annet ølbaren Hopyard.

Hvem: Atelier Asian Tapas, Breddos, Hongs Ba Bao, Bistro Budapest, Pizza Vino og Sjømatbaren og en rekke andre.


Oversikten er med forbehold om endringer og utskiftning av spisesteder og tilbydere.


Mer fra Dagsavisen