Byløvene

Vår i Augusts bakgård

Med Kafeteria August har Oslo fått et heldagssted midt i kvartalet som reiser seg som et nytt sentrum i byen.

---

5

Kafeteria August

Universitetsgata 9

Kontakt/nettside: kafeteriaaugust.no

Mat 5

Meny 4

Miljø 5

Service 4

Prisnivå 5

---

Prinsen og kommandanten Christian August var visstnok så populær i Norge at folk gråt da svenskene ville ha han til regent og han forlot landet i 1809. Etter han står en gate, og nå også en kafeteria, like hip som August sikkert en gang var. Kafeteria August er blant de første av en rekke nye bar- og spisesteder som ligger langs det pulserende lyssporet som fører inn i Tullinnkvartalets irrganger av bakgårder og små smug, i det som vi kan tenke oss blir et myldrende sted når varmen kommer for fullt og de siste håndverkerne kan si seg ferdig. Allerede finner små skokker av folk fram, men man overhører også litt hjelpeløse forsøk fra sidebordet på å guide fram de som ikke finner veien. Inngangene er mange og de pulserende lysene langs bakken tar innimellom noen omveier.

Leter man opp Oslos nye kafeteria i den buede glassfasaden ut mot en av Tullinkvartalets største indre bakgårder, blir man gjerne sittende. At det er Esben Holmboe Bang fra Maaemo og Vanderlay som har åpnet Kafeteria August bør ikke skremme noen. Her er terskelen langt lavere, og man kan skritte over den allerede til frokost klokken 09.00 og ellers komme og gå dagen og kvelden gjennom. Konseptet er et lyst og åpent sted, hvor platespillerne står klare for DJ-en og de klassiske norske furu-, teak- og eikemøblene, blant dem Torbjørn Afdals lyse Krobo-variant, byr både mat- og vinelskere velkommen. Her kan man bokstavelig talt benke seg, eller finne et av de større bordene. Utover kveldene og helgene øker åpenbart loungestemningen og menyen skifter til det mer robuste.

Kafeteria August i det nye Tullinkvartalet.

Det serveres frokost fram til klokken 12.00, og da trer lunsjmenyen i kraft. Ikke et minutt før, men noen av frokostrettene og bakervarene blir med så lenge det finnes noe igjen. Byløvene kom akkurat i det sømløse skiftet mellom morgen og dag, og allerede var stedet godt fylt opp. Sene frokoster seilte gjennom bordene, mens lunsjgjester ventet på at klokken skulle bli midt på dagen. Det lønner seg å komme litt før lunsjtid, og heller vente ut sulten med litt å drikke før klokken er slagen. Dessuten er servicen – i hvert fall på dagtid mens det åpenbart er mye annet som må styres med enn gjester – like luftig som stedet. Men vennlig og imøtekommende når det gjelder, gjerne sittende på huk mens de ulike rettene på den ordknappe menyen forklares.

Kafeteria August

Menyen er stram men gjennomtenkt, og råvarene løfter det enkle til noe man gjerne kommer tilbake til. Et litt slitt stikkord kan være husmannskost, som smørbrød med makrell, tartar eller et stykke Comté-ost. Og at de serverer marconamandler som lunsjsnacks sier mer om stedet enn om mandlene. Denne dagen står ellers både vårsalat og hvit asparges & rognkjeksrogn på menyen, som trykkes opp etter hvilke sesongvarer kjøkkenet har tilgang til. Glem å lete etter den på Augusts nettside. Og glem å bestille bord, her er det «bare kom» som gjelder. Prisene er ikke avskrekkende, tvert imot. En frokost her koster mindre enn på kaffesjappa på hjørnet.

Maaemo-sjefen har initiativet, men utover det lar han de yngste og største talentene ta føringen. Kjøkkensjef er Petter Rolund Antonsen (fra Maaemo og før det Smalhans), mens driften og utviklingen av konseptet har Bang overlatt til Joanne Sørheim, som allerede har satt bumerket sitt på stedet. Hun var med å starte Mohn på Filipstad for et par år tilbake, og atmosfæren, musikken, de små rettene, delerettene og detaljene har hun tatt med seg inn i sin nye jungel av murstein, glass og innovativ arkitektur der alt virker tilfeldig, men hvor hver en farge, hver lampe og hver en plante er nøye pønsket ut. Kjøkkenet er knapt større enn disken som står foran, men August har tilgang på både råvarer og kjøkken andre steder i byen, eierne tatt i betraktning. Vårsalaten som Byløvene spiser er i så måte en herlig frisk og syrlig rett med mye grønt over en lett yoghurtblanding av pinjekjerner, nøtter, parmesan, reddik og asparges, som en pestoinspirert salatforfriskning.

Kafeteria August i det nye Tullinkvartalet.

Stedets frokosttallerken er like enkel, men rommer akkurat det den skal. Et perfekt smilende egg, noen skiver saftig rugbrød, et par skiver comtéost og en smaksbombe av et salt smør som passer perfekt til for eksempelvis ansjosen som kan bestilles ved siden av. Den er noe annet enn saltlaken fra super’n, og åpenbart en del av Augusts konsept hvor en hermetikkboks – vel å merke av ypperste kvalitet – ikke er feil om den plutselig settes foran deg. En egen rett heter rett og slett «Boksemat», og består av «high end» brisling og blåskjell fra Danmark. Blikkbokstrenden har med andre ord nådd Oslo, og det føles helt naturlig at Kafeteria August går i bresjen for noe som blant annet spanske Ferran Adrià serverte på sin Barcelona-tapasrestaurant Tickets med største naturlighet allerede for flere år siden. Tilbake til Tullinkvartalet blir reddik og et herlig dryss av karsespirer den lille prikken over det hele. Blant alternativene er grapefrukttallerkenen, mens kaker og store gylne croissanter lokker fristende fra disken når man kommer uansett hvor lite sulten man måtte være.

August viser seg allerede fra en side man gjerne vil lære å kjenne bedre, og da står middagen for tur. Det er innbydende, utilslørt hipt og til en viss grad generasjonsveiledende, men ikke fremmed for noen så lenge man mener det er helt innafor å benke seg ved et kafébord med PC og jobb i blikket mens andre spiser lunsj. Så snart det blir varmere i været vil det nok syde også utenfor glassveggene.

Mer fra Dagsavisen