Byløvene

Stum av østers

Den første som spiste en østers, var en modig mann, sa forfatteren Jonathan Swift. Det kreves åpenbart mot for å åpne en østersbar i Oslo også.

---

5

EFF EFF

Fredensborgveien 22A

Nettside: https://www.effeff.no/

Kontakt: what@effeff.no

Mat 6

Meny 5

Miljø 5

Service 6

Prisnivå 5

---

Hvorvidt Jonathan Swift hadde dårlig erfaring med østersspising, vet vi ingenting om, men det vi vet er at mange nordmenn har det samme skeptiske forholdet til østers om forfatteren av «Gullivers reiser» kanskje hadde. Det er synd, for østers er en delikatesse helt utenom det vanlige, og slett ikke så eksklusiv og snobbete som mange vil ha det til. Tvert imot. Du kan plukke dem i fjæra, også langs hele Oslofjorden, eller du kan bestille dem på restauranter. Og en av de sikreste måtene å bli stum som en østers på, er nettopp å få dem servert på førsteklasses vis. Når etasjefatet kommer på bordet, med østers i ulike varianter og fra ulike farvann, er det som om alt annet stopper opp. Skjønt stum, det er en utfordring å slurpe i seg østers uten å uttrykke hvor godt det faktisk kan være. Og Oslos beste østers – i hvert fall hva gjelder dedikasjon, utvalg og servering – får du på østers- og vinbaren EFF EFF.

En egen østersbar – som i andre storbyer

På hvor sa du? Selv om stedet har eksistert en stund nå, er det slett ikke alle som har fått med seg at Oslo endelig har fått en egen østersbar. En slik som du finner mange av i Paris og London, og som selv varehuset KaDeWe i Berlin kan skilte med. I Oslo finnes det rikelig med restauranter og brasserier som serverer østers som appetittvekker med følge av bobler eller som forrett i et større måltid. Men en østersbar, der østersen dominerer menyen, har ikke Oslos uteliv vært bortskjemt med, og det til tross for at få land har så god råvaretilførsel fra havet som Norge.

EFF EFF

Det måtte en rapper fra Bergen til for at det skulle skje. Lars Vaular står bak EFF EFF sammen med blant andre eiere og drivere av restauranten Bass, og den åpnet allerede i 2019 øverst i «svingen» i Fredensborgveien. Mange har sikkert gått forbi på dagtid og ikke enset det rene betonggrå lokalet som til forveksling kan se ut som en av de mange tomme lokalene rundt omkring, men på kveldene lyser det opp med neon og lys, stål og flasker, og da er det riktig så innbydende på den måten østersbarer ofte er, med et litt «kaldt» interiør og med maten, smaken og vinen i sentrum.

Førsteklasses service

Menyen er liten og gjennomtenkt. I all hovedsak består den av østers, men vil trolig vokse litt når tilgangen på andre råvarer tar seg opp igjen etter å ha ligget dels brakk i løpet av pandemien, som også tvang EFF EFF til å stenge i lange perioder. Og lurer du på navnet, så er stedet oppkalt etter forbokstavene til Fredensborg fritidsklubb, angivelig et lydstudio som lå i lokalene tidligere. Uansett hva som lå her, er det nå bardisker, en egen disk der østers åpnes og annen sjømat trylles fram, og enkle bord, benker, stoler og krakker rundt omkring i lokalet. Nydelige salte Marcona-mandler er valgbart som snacks sammen med en liten chips, rogn og rømme-rett og lakserillete, mens menyen også forteller at de har blåskjell. Sardiner og «boquerones» serveres på tapas-vis som hermetikk. Det hele er upretensiøst, relativt «hipt», men så velkomment og varmende når man først har satt seg at man nødig vil gå videre. Vin på «tapp» senker skuldrene ytterligere.

EFF EFF

Servicen er like førsteklasses som råvarene. Anbefalinger av gode viner fra både flasker og fat sitter løst. Og østersservitøren åpner østersen som om det skulle være de mest verdifulle arkeologiske funnene hun stelte med. Det er klasse fra ende til annen, og ikke en eneste av de 24 østersene i smaksmenyen «taster pack» Byløvene valgte, hadde spor av skjell, sand eller annet grums i seg. Det er en kunst når lokalet er fullt og det åpnes østers på løpende bånd. «Pakken» med 24 ulike østers koster for øvrig 1.250 kroner, mens den med 16 stykker koster 850 kroner. Eller man kan kjøpe enkeltvis eller i antall på seks og tolv fra menyen. Og husk å be om stedets egne eddiker, de er supert følge til perlemorsmaten.

Godt vinutvalg

Med pakken denne kvelden, som endrer seg etter tilfanget, kunne vi starte med stillehavsøsters fra Arnevik Gård utenfor Grimstad som har dyrket østers og andre skjell siden 50-tallet. Men bortsett fra det de sanker, går det i franske østers, som Speciales d’Isigny fra Normandie og Utah Beach Speciale fra samme kyst, oppkalt etter strendene der de allierte landet D-dagen i 1942. Her snakker vi østers med mye smak, nesten nøttete og fete i konsistensen. Fin De Claire er alltid et hyggelig bekjentskap i den litt «magrere» enden, mens i de motsatte finner vi det tunge skytset, kjøttfulle og lekre Ideale og Royale, sistnevnte fra innerst i Biscayabukta i nærheten av La Rochelle, hvor vann og temperatur åpenbart er perfekt for en østers som tar opp i seg så mye jod at smaken blir distinkt og kjøttaktig, nesten metallisk men likevel sødmefull. Enkeltvis tar EFF EFF 70 kroner for en Royale. Står den på menyen, er det verdt å kjøpe en eller to bare for opplevelsens skyld.

EFF EFF

Vinutvalget endres også i henhold til meny og hva de har inne av flasker, men et sikkert og i sammenhengen relativt rimelig valg hvis man vil drikke champagne, er en flaske Camille Savés til 850 kroner (eller glass til 150), som bare er litt dyrere enn menyens pet nat-er eller cremanter. Arendalspils på tapp er også supergodt følge til østersen. Ut over det er det bare fantasien og lommeboka som setter grenser. Vi kan ikke si nei til et glass La Bulle de l’Ouest fra Loire-produsenten Julien Braud, til 130 kroner, bare for å nevne ett eksempel på EFF EFFs gode utvalg. Opplevelsen av å være på EFF EFF, sitte på en østersbar i Oslo på vei ut i byen eller bare som et innfall fordi man får lyst på østers, er på ingen måte synonymt med at man gjør besøket til en helkveld. På travle kvelder kan det være lurt å bestille bord, men det nydelige med steder som EFF EFF er at man bare kan stikke innom, kjøpe et par østers og ta et glass i baren og nyte det hele.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: