Byløvene

Grådi god lunsj på Tøyen

Denne nabolagskafeen har kvaliteter som bør tiltrekke seg flere enn naboene.

---

5

Grådi

Sørligata 40B

Nettside/booking: https://graadi.superbexperience.com/

Mat 5

Meny 5

Miljø 5

Service 5

Prisnivå 4

---

Det er surt og vinterstengt på uteserveringen til Grådi, på Sørli plass mellom Tøyen og Enerhaugen. Vi skimter St. Hallvard kirke bakerst i utsikten. Rett over gata troner den robuste pipa til en gammel knekkebrød- og kneippfabrikk. I gamle dager snirklet det seg trange smug i dette området. Her bodde noen av byens fattigste i iskalde trehus uten innlagt vann.

Vi er så heldige, 60 år etter saneringen av Enerhaugen, at vi kan gå inn på en varm bydelsrestaurant og legge vinteren bak oss. En overstrømmende servitør er øyeblikkelig på pletten, lar oss velge bord og tipser omtenksomt om at vi bør bestille samtidig for å få maten på likt. Bestillingen skjer via QR-kode, som vi er blitt vant med. Interiøret er nøkternt og uformelt. Pinnestoler og enkle trebord. Noen få, lave stemmer fra andre gjester blander seg med behagelig musikk på lavt volum.

Knasende sprø kylling og vaffel.

Brønsjmenyer

Grådi har en liste over alkoholfrie drinker som er full av fristelser. Valget faller på Jomfrua på Tøyen. Den oppmerksomme servitøren kommer raskt til bordet med det som er en forfriskende og veldig god drink.

Maten kommer akkurat så raskt som en lunsj, eller brønsj som de kaller det her, bør serveres. Vi har gått for brønsjmenyene, der en valgfri rett kombineres med en pannekakestabel med pasjonsfruktsaus til dessert. En annerledes og morsom måte å gjøre det på, synes vi. Det er mye som frister på menyen, men vi ender opp med en kimchikrabbe og en kylling og vaffel.

Det kjølige krabbekjøttet er formet som en rund, flat kake og lagt på en smørstekt brioche. Byløven slipper et «ah» da den runde, deilige smørsmaken brer seg i munnhulen. Det knaser i stekeskorpen på den ellers myke briochen. Med kimchimajones og søt, syltet chili får kjøkkenet fram både en fin sødme og et godt sting. Dette er knallgodt.

Kylling og vaffel kan være en tung og mektig rett og ganske uspennende, men Grådi har tatt noen grep som hever spenningsnivået mange hakk. Det knaser godt i den friterte kyllingen, og vaffelen er sprø og søt. Litt kiling på tunga fra chilien, frisk koriander og et hint av sødme løfter denne retten opp til noe mer sofistikert enn originalen, samtidig som kylling- og vaffel-entusiaster fortsatt vil kunne kjenne seg igjen. Dette er det lett å like.

GRÅDI. Restaurant på Tøyen. Byløvene.

Pasjonsdominans

Dessertene kommer på bordet samtidig med hovedrettene. Men det gjør ikke noe, siden desserten ikke skal være verken rykende varm eller isende kald. En stabel med tre små amerikanske pannekaker er overøst med gul pasjonsfruktsaus og toppet med det vi gjenkjenner som hakket, stekt, hvit sjokolade og tre blåbær. Pannekakene er luftigere enn man får dem de fleste steder i Oslo. De er slett ikke verst, men likevel ørlitt mer kompakte enn det vi mener skikkelige amerikanske pannekaker bør være. Pasjonsfruktsausen er frisk, søt og god, men etter de første tyggene skiller byløvenes oppfatninger seg. Den ene byløven mener at mengden saus gjør at den sterke smaken dominerer fullstendig, slik at det blir ganske ensformig i lengden. Pasjonen for pasjonsfruktsaus strekker ikke til. Den andre byløven synes dette holder hele veien ut til siste tygg.

Pannekakestabel med gul pasjonsfruktsaus.

Mengden mat er fin, synes vi. Ingen av rettene er veldig store, men til sammen utgjør de en passelig lunsj. Prisnivået er imidlertid litt i høyeste laget: Vi betalte 280 kroner for hver av lunsjmenyene.

Likevel: Grådi er et sted det er lett å bli sjarmert av. Hovedlunsjrettene er helt klart noe å komme tilbake for, og menyen er fristende. Selv om lokalet er enkelt, er omgivelsene fine, og om sommeren må det være deilig å sitte på uteserveringen her. På toppen av det hele utmerker Grådi seg med en vennlig service der vi føler oss ivaretatt og høyst velkomne.

GRÅDI. Restaurant på Tøyen. Byløvene.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen