Byløvene

Grå og dystre januardager lyser opp med takeaway-sushi fra denne restauranten

Lekrere og bedre får man knapt hjemkjørt sushi enn den som serveres i takeaway-eskene til Sushibar + Wine. Men vinen må man ordne selv.

---

5

Sushibar + Wine

Bogstadveien 58, Valkyrie Plass

Nettside/bestilling: https://sushibarwine.com/no/oslo/

Mat: 5

Presentasjon: 5

Pris: 5

---

Jula er over enten man teller tretten eller seksten dager, og kroppen har for lengst varslet at sesongen for ribberester, riskrem og medister er passert. Når januar kommer frister det med noe lettere og renere, og stort renere enn sprellende rå fisk servert med eller uten en seng av ris fra en virkelig god sushirestaurant, blir det ikke. Men silden vil gjerne Byløven beholde litt lenger, og kanskje får han til og med ønsket oppfylt?

Hadde januar 2022 vært normal ville man kanskje markert at jula er over med å benke seg rundt et bord ute, bestille et godt glass vin og fordypet seg i menyen og spurt om anbefalinger. Det kan man selvfølgelig gjøre tross skjenkeforbudet, ikke minst for å holde restaurantene i gang. Vel å merke syns ikke alle at det er så fristende å bevege seg for mye ute når smittetrykket er stigende og masker og avstand blir en del av moroa. Men det går helt fint å studere menyen hjemme, med eller uten et glass vin til, og bestilling av take away bidrar også til at andre kan holde hjulene i gang.

Byløvene har lyst på et virkelig måltid, med både fisk, grønt og annet godt, servert så fint det lar seg gjøre i papp. Ikke klaser ris og fisk presset sammen til en uformelig masse på et plastbrett, med ingefær, wasabi og sesamfrø klasket på i hytt og vær slik det ofte blir når man velger sushi fra nærmeste hull i veggen. Alt til sin tid. Grå dager i en ekstra dyster januar blir i hvert fall ikke dårligere om man lar ganen ledes av kvalitet og ikke laveste pris.

Sushibar + Wine

Valget faller på Sushibar + Wine, egentlig en finsk restaurantkjede som i løpet av koronaårene har åpnet to restauranter i Oslo, en i Posthallen i kvadraturen i sentrum, og en på Valkyrie plass på Majorstuen. Nå i forbudstiden er det bare sistnevnte som er åpen for spising i restauranten, og for take away. Valget føles veldig riktig når boksen med Edamame-bønner åpnes, fortsatt dampende og så grønne og mørt krispy at det er en fryd som snacks mens resten danderes på plass.

Sushibar + Wine forteller på sine nettsider at de var den første karbonnøytrale restauranten da de åpnet så vel i Helsingfors som i Oslo, og grunnlaget for konseptet er ikke bare en bevisst bruk av bærekraftige råvarer, men også en idé om at den nordiske estetikken passer som hånd i hanske til sushi. Velger du å spise i restauranten er det ved bord og stoler i et kjølignordisk lokale der interiøret i hovedsak er designet av forvalterne av arven til Alvar Aalto. Hjemme gjør du som du vil, men eskene med lekkert dandert sushi, «pockets», sashimi og maki inviterer ikke til kjapp stående spising mens julepynten tas ned. Her kommer rettene pakket i separate esker med transparente lokk. Wasabi og annet tilbehør er lagt i god avstand til selve fisken. Danderingen, oppskjæringen og tilbehøret er likt det du får hvis du spiser i restauranten.

Sushibar + Wine

Menyen på nettsiden er et syn i seg selv, hvor man har lyst på «alt», enten man velger «Sets» eller plukker enkeltvis fra sushi- eller makidelen. Og her er ikke vegetar bare noe de «også» har på menyen. «Greens set» med «Stavokado», frityrstekt tofu, shiso maki og portobellosopp er en pekepinn på hva som finnes enkeltvis. Pluss i boka for at majonesen på utvalgte retter dessuten er vegansk, så vegetarvalgene er i utgangspunktet veganske. Selv «pockets» kommer som de skal, store munnfuller av «lommer» nydelig stappet med vårløk, agurk og avokado som støtter opp en valgt hovedingrediens, som for eksempel laks eller portobellosopp. Det er himmelsk – og en del av menyen som ikke er sushi, som Bowls og ulike sideretter der nevnte Edamame går inn.

Sushibar + Wine

Byløvene setter for øvrig sammen et par «sets» der vi får laksen både lettgrillet som rå – samt portobellosoppen som er nydelig dandert som Nigri sushi, samt gode og saftigferske kamskjell. Det spesielle «Nordic»-settet rommer blant annet sik, anskaffet i tråd med WWF Verdens naturfonds anbefalinger. Vi er dessuten av den oppfatning at sild kan spises året rundt, og nå er den på sitt beste. Baltic Nigri er også Sushibar + Wine på sitt beste, store sildefileter som har vært lett varmebehandlet på grillen, dandert over risen og fargelagt med hvitløksmajones, syltet løk og dill. Og den lille grønne detaljen går igjen på det meste, enten det er dill, sishoblader eller hakket gressløk. Eller smaksrike doser fennikel eller rødkål om man går for andre farger.

Laks, kveite, sik, sopp, tunfisk og tofu er førsteklasses behandlet. Risen og de ulike soyavariantene som følger med støtter oppunder helhetsinntrykket. Alt er duket for en helaften hjemme, servert med god samvittighet og sunne forsett. Og siden Sushibar for tiden opptrer uten Wine, anbefales et polinnkjøp av for eksempel en sørafrikansk Badenhorst Secateurs Chenin Blanc, en vin restauranten selv ellers har aller fremst på sin liste over passende drikkefølge.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen