Byløvene

På jakt etter fransk restaurant i Oslo? Sjekk denne oversikten

En helt annen norsk by blir kalt Nordens Paris. Men når det kommer til antallet gode franske spisesteder, er det få byer utenfor Frankrike som slår Oslo.

Her er Byløvenes favoritter blant byens mange brasserier og bistroer med fransk tilsnitt.

6

Brasserie Ouest

Frogner

Høstens beste nykommer åpnet i Elisenbergveien. Brasserie Ouest er best i vest.

Brasserie Ouest i Elisenbergveien 19 er noe langt mer enn en touch av Frankrike. Fantastisk mat til rimelige priser gjør sørget for at Byløvene ble bergtatt allerede ved åpningen i 2017, da den første østersen smalt inn med intenst velsmakende kuler av frossen pepperrot i knall grønn persilleolje. Kjøkkensjef Matthias Bernwieser har bakgrunn fra den forlengst avviklede Michelin-restauranten Ylajali, og det kunne gått rett vest når det gjelder skyhøye skuldre og stiv snipp, men nettopp mangelen på selvhøytidelighet kombinert med skyhøy kvalitet er det beste med Ouest. Menyen er som ved et finere fransk brasseri, elegant, men likevel rustikk, og med innslag av blant annet friterte froskelår servert som barsnacks. Spisekartene ligger på dukfrie bord som hos en gastropub, men små og større retter laget på lokale råvarer med fransk tilsnitt forteller en annen historie. Gjennomgående skinner den internasjonale erfaringen i kjøkkenet gjennom og skaper en kombinasjon av overraskelse, overdådighet og likevel enkelthet som finner gjenklang i prisene.


La Fable

6

Sentrum

La Fable til Byløvene

La Fable har overtatt det store, ovale lokalet vis-à-vis Stortinget som lenge huset Christiania. Vi er ikke bare hensatt til Paris, men til et av de mange hemmelige stedene man vet finnes der, hvor maten er av en annen verden. Nærmere fransk perfeksjon kommer man ikke. Her er alt man kan drømme om av fransk «snacks», som blåskjell, oster, panisse og østers. Briochen i klassikerretten egg benedict er så luftig og lett at den kan forveksles med en heliumballong. At det er mulig å overraske så totalt med en rett som man i dag tar for gitt på ethvert fransk brasseri! På toppen av det hele er La Fable et hyggelig og gjestfritt sted. Serverer både lunsj og middag.

Chez Colin

5

Fredensborg

Chez Colin i Fredensborgveien. Restaurant. Byløvene

Chez Colin byr på ekte fransk bistrofølelse. Det er bare den gode servicen som avslører at vi er i Fredensborgveien i Oslo, og ikke på Montparnasse i Paris. Menyen skifter med årstidene, men noe ligger fast, som østers, tartar, entrecôte og fois gras. Bli heller ikke overrasket om du finner andeconfit, piggvar eller skogsdue, alt ut fra sesong, og vi har såpass tiltro til en bedre norsk restaurant at man tar for gitt at den holder seg med leverandører som utviser en viss etisk standard. Sist Byløvene var innom var piggvaren en fest i seg selv, og konklusjonen var at dette måltidet var noe av det beste franske de har fått servert i Oslo, en by som med en rekke brasserier etter hvert har tatt den store kontingenten av frankofile på alvor. Uansett hva man velger, er Chez Colin en sikker vinner, et sted der trivselen sitter i veggene og i kjøkkenets omsorg, forvaltet av servitører som vil deg det aller beste.


Brasserie Rivoli

5

Bjørvika

Brasserie Rivoli. Restaurant i Bjørvika. Byløvene

Nesten vegg i vegg med det nye Munch-museet har Kari Innerå etablert sitt nye palass i Operagata 3, med det Byløvene har beskrevet som lave skuldre, hverdagseksklusivitet og nydelig franskinspirert mat. Menyen endrer seg med årstidene og holder skyhøy klasse til overkommelige priser. Servicen er til fingerspissene, og her kan du være akkurat den du vil være og er like velkommen uansett. Menyen skifter med årstidene, men er selvfølgelig også forsynt med klassiske retter fra det franske kjøkkenet. Den lyse og åpne restauranten er nydelig innredet med hint til Munch av Sverre Bjertnæs, og stemningen gjør det naturlig å la en liten håndfull fines de claire-østers åpne et måltid fra en stram og nøktern meny som likevel har flere fristelser enn magemålet orker. Akkurat nå er dåhjort, vintertorsk og sjøtunge blant hovedrettene. Et sted man bare kan droppe innom, til lunsj i Bjørvika eller til middag i Oslos nye og raskt framvoksende bydel, men bordbestilling lønner seg alltid.

Brasserie France

5

Sentrum

Brasseri France er en gammel traver som ikke firer på kravene og kvaliteten. En perfekt restaurant nå når høsten kommer.

Du behøver ikke dra til Paris for å oppleve det gode franske måltidet. Det holder å dra til Øvre Slottsgate 16. Brasserie France er et restauranthus med mange rom over flere etasjer og med skyhøy trivselsfaktor langs veggene med de sammenhengende lærbenkene og de små, hvitdukede bordene som på ekte fransk maner må trekkes ut for den som sitter innerst. Og der vil man jo helst sitte, med utsikt over det hele, et rikt sortiment av gjester, servitører som løper i et kontrollert kaos og vognen med oster og desserter som særlig på kveldstid skrangler sjarmerende over de brokete flisene på gulvet. Her blir man transformert til Paris’ brede boulevarder gjennom en restaurant som spiller sin rolle til perfeksjon i alle ledd. Det gjelder også maten. De fleste forbinder Brasserie France med kveldsmåltider i full mundur, med østers og kalvelever, foie gras og store, saftige entrecôte-stykker. Men det viser seg at Brasserie France også har en av byens bedre lunsjer, med en meny som både er rikholdig og for enhver smak.


Le Benjamin

5

Grünerløkka

Le Benjamin.

Le Benjamin nederst på Grünerløkka er noe så sjeldent som en helt sikker vinner og et sted man alltid kommer tilbake til. Grunnen er veldig enkel: Du er garantert høy kvalitet på alt – mat, drikke og service. Når det toppes med en hyggelige priset treretter, er det et nærmest uimotståelig restauranttilbud. De høye skinnsofaene langs veggene, de nesten klisjéaktige, overdrevent franske plakatene med tango og Edith Piaf, og de klassiske bistro-stolene, er selvsagt en slags rekonstruksjon av det franske, men det er elegant gjort og setter den rette stemningen. På vei ut er det egentlig én bare en ting å si, til Le Benjamin: Au revoir!


Frenchie

4

Solli plass

Frenchie er allerede blitt et populært turmål på Solli plass, og akkurat nå langt mer tilgjengelig enn Paris. Alle foto: Mimsy Møller og Byløvene

En høyrøstet og avslappet bistro som framstår med mye sjarm og energi. Frenchie ligger sentralt i Henrik Ibsens gate 100, i et område som er kjent for høy bobleføring og fredag hele uka. Stedet er dels inspirert av de klassiske franske bistroene og brasseriene, men med løsere sjangersnipp og åpning for eksperimentering. Frenchie er startet av de samme eierne som står bak Olivia-kjeden og har ett og annet snev av «kjede»-preg når det gjelder meny og dekorativ utforming. Likevel har Frenchie særpreg og er ikke like striglet som Olivia. Menyen gjør det verdt å ta turen både til lunsj og middag.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen