Byløvene

Her er de billigste av de dyreste restaurantene

Hvis du har noe du virkelig skal feire, bør du sjekke denne oversikten.

Det er langt fra de 3.500 kronene du må ut med for full meny på Maaemo til det sluttsummen kommer på på andre gode restauranter i Oslo.

Under 1.000 kroner

Fyr bistronomi kan du få en liten meny til 595 kroner og en stor meny til 745, med liten og stor vinpakke til samme pris som matmenyen. Det er blant de lavere prisene i byen. Fyr er omtalt i Michelin-guiden.

Veletablerte Smalhans ligger bare noen få kroner over, med sin Smalhans-meny til 620 kroner og en Krøsus-meny til 745 kroner. «Gode råvarer som tilberedes på en skikkelig måte», mente Byløvene under sitt besøk. Smalhans har dessuten fått utmerkelsen bib gourmand i Michelin-guiden.

I 17 år har Arakataka vært en del av Oslos restaurantverden. Det har gitt selvtillit og trygghet, samtidig som viljen til å prøve noe nytt fortsatt er stor. FOTO: MIMSY MØLLER

Arakataka kan du få fem retter til 725 kroner. Hvis du plusser på en vinpakke til 625 kroner, har du fått et førsteklasses måltid til 1.350 kroner. Klassikeren både overrasker og innfrir, mente Byløvene ved sitt forrige besøk, og ikke minst er Arakataka nevnt i Michelin-guiden.

Happolati ligger på nøyaktig samme prisnivå på maten og en vinpakke som ligger 200 kroner høyere. «Friheten til å leke gjør et måltid her unikt. Happolati overrasket og imponerte oss», skrev Byløvene etter sitt besøk. Michelin-inspektørene var også fornøyde da de var hos Happolati, og restauranten er nevnt i Michelin-guiden.

Til noen hundrelapper mer lar Vaaghals deg utfordre smaksløkene gjennom åtte retter. Smaksmenyen koster 785 kroner og den store vinpakken 895 kroner. Vaaghals nevnes i Michelin-guiden.

Kastellet, som åpnet høsten 2021, tilbyr åtte retter til 795 kroner. «Vi er sjarmert av Kastellet», fastslo Byløvene i sin anmeldelse.

Den lille kjellerrestauranten Hyde i Rosteds gate tar 850 kroner for sin meny i et lokale som Byløvene mener er unikt i matbyen Oslo.

Festningen tar 875 kroner for fem retter. Restauranten på Akershus festning har fått rosende ord av Byløvene for maten og en bunnsolid vinmeny med smaksprøver fra husets rikholdige vinkjeller. Den er dessuten omtalt i Michelin-guiden.

Berserks tartar av oksekjøtt som er tørrhengt i 21 dager.

For 890 kroner kan du spise den lille menyen hos Berserk, som er en videreutvikling av Bokbacka. «Noen restauranter fester seg i hukommelsen. Berserk er et sånt sted», mente Byløvene og ga en sekser.

Også Einer fikk toppkarakter ved vårt besøk. De byr på fem retter til 950 kroner. Du kan velge mellom to menyer, Botanica eller Animalia, en ren grønnsaksmeny eller en med kjøtt og fisk.

J2 tar samme pris – 950 kroner – for sin meny. «Strålende koreansk kjøkken», skrev Byløvene i sin anmeldelse.

Med J2 er endelig det koreanske kjøkkenet på plass. Foto: Byløvene

Hos Katla får du åtte retter til 995 kroner. «På Katla lages maten med vulkansk selvtillit», het det i anmeldelsen. Vi har også testet take-away fra Katla.

Hot Shop tar nøyaktig samme sum, 995 kroner, for sin meny på hjørnet av Dælenenggata og Københavngata. «Et gjennomgående strålende måltid», mente Byløvene. Hot Shop er nevnt i Michelin-guiden.

Over tusenlappen

Hvis du kan strekke deg over tusenlappen, kan du kose deg med seks retter hos Schlägergården til 1.150 kroner. «En umiddelbar schläger», skrev Byløvene og ga toppkarakter. Michelin-inspektørene har omtalt restauranten i guiden.

Eller du kan legge på 145 kroner og spise hos Plah, som tar 1.295 kroner for sin meny. Michelin-inspektørene har gått fornøyde ut også herfra og gitt Plah omtale i guiden.

Lokalet har en åpenbart nordisk følelse og kvalitet. Einer imponerer Byløvene. «Løp og spis!»

Einer og Geita tar begge 1.350 kroner for full meny og et måltid du sent vil glemme. Da får du åtte retter. «Løp og spis!», etterfulgt av toppkarakter, var konklusjonen etter besøket hos Einer. Om Geita skrev byløvene at både mat og drikke står til toppkarakter. Både Einer og Geita er nevnt i Michelin-guiden.

Hakk i hæl prismessig følger den store menyen på Berserk, med ti retter. Den koster 1.390 kroner. «At Berserk er nevnt i Michelin-guiden, er det overhodet ikke vanskelig å forstå», fastslo Byløvene.

Over 1.500 kroner

Bon Lio er ingen rimelig restaurant, men sist vi var der, sto kvelden til en sekser. «Spansk tapas i superklasse», skrev Byløvene om sitt besøk rett etter at Bon Lio hadde flyttet fra Fredensborgveien til nytt, stort lokale på Grünerløkka. Bon Lio er nevnt i Michelin-guiden.

Bon Lio har brukt sommeren på å flytte ned dumpa, over elva og til splitter nye lokaler på hjørnet av Sofienbergparken.

Palace Grill tar 1.695 kroner for en ti-retters meny. Dette er en institusjon i Oslos restaurantverden, kjent for sin uformelle stil og atmosfære.

For samme sum får du en helt annen opplevelse på Feinschmecker, en klassisk restaurant som åpnet i 1987.

Stallen smeller de til med ikke færre enn 20 til 25 retter, til 1.725 kroner. «Topprestaurant i verdensklasse», skrev Byløvene etter sitt besøk. Stallen er omtalt i Michelin-guiden.

Kritikerroste Omakase, som har en Michelin-stjerne, tar 1.850 kroner for sin meny.

A L’aise bringer til bords kokkehåndverk i verdensklasse.

À L’aise tar så vidt mer, 1.895 kroner, for ti retter. Her er det stjerner i sikte, mente Byløvene, som ga en sekser. De som deler ut stjernene, har foreløpig valgt å gi À L’aise hyggelig omtale i guiden.

Rest og Kontrast tar 1.950 kroner for sine menyer. «Maten er like god som tanken når de løfter matavfall til himmels», skrev Byløvene om Rest, som også er nevnt i Michelin-guiden. «Nå er denne restauranten helt i toppsjiktet», var konklusjonen etter besøket på Kontrast i januar 2022. Kontrast har en Michelin-stjerne.

Statholdergaarden, som har holdt det gående i over 25 år, ligger på omtrent samme prisnivå, 1.975 kroner. «Et besøk her bør man unne seg ved en spesiell anledning», skrev Byløvene. Statholdergaarden har en Michelin-stjerne.

Dyrest i byen er nevnte Maaemo, den eneste norske restauranten med tre stjerner i Michelin-guiden.

Listen er basert på restauranter som Dagsavisen har anmeldt og i tillegg restauranter som er omtalt i Michelin-guiden.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen