Byløvene

Evig populær

Det er flere grunner til at Trattoria Popolare er en av Oslo evigpopulære restauranter. Maten er naturlig nok en av dem.

Dagsavisen anmelder

5

Trondheimsveien 2

Tlf: 406 75 231

Mat            5

Meny         5

Miljø          6

Service      4

Prisnivå     5

Det er fiskesesong på nedre Grünerløkka, og øverst på menyen i hvert fall denne kvelden står kjøttfull skrei, det nordnorske gullet som ikke italienere heller takker nei takk til selv om det er sprellende fersk og ikke tørket. Trattoria Popolare tilbereder imidlertid fisken på sitt vis uansett hvor den kommer fra, og lar middelhavssmakene krydre hele bordet på en måte som minner oss om hvorfor direktørlokalene til Schous bryggeri er blitt et samlingspunkt for folk flest.

Trattoria Popolare har holdt det gående et snaut tiår, og er blitt en av de mest innarbeidede restaurantene som også hever seg i kampen blant de bedre italienerne. Dette er imidlertid ikke «fine dining», men størrelsen til tross skaper de intimitet rundt kjøkkenet og maten som står i stil til lokalet.

Les også: Anmeldelse: Hjertelig gjensyn med Happolati

Det er en grunn til at det lønner seg å bestille bord, enten man er tosom på jakt etter et hyggelig måltid eller et større lag av kolleger eller venner.

Uansett når man kommer inn i de rustikke lokalene der det ikke er mye igjen av Oslos gamle arbeidersjel, men desto mer av vårt bilde på den gjestfrie «trattoriaen», langt mindre høytidelig enn en italiensk «ristorante». Lokalet i seg selv et syn, med de karakteristiske gulvflisene, panelene, speilene og veggmaleriene.

Det syder over to plan når restauranten er full, og det blir den gjerne uansett hvilken dag i uka man besøker den. Bestiller du bord, ender du ofte blant vinskapene i den like sjarmerende etasjen opp trappen, der bordene står tett og det er farlig kort vei til de beste flaskene. På den annen side blir servitørene stadig mer fraværende etter hvert som lokalet fylles. Det er også eneste skår i gleden stedet tilbyr.

Les også: Anmeldelse: Bare nesten for Tjuvholmen Sjømagasin

Menyen til Trattoria Popolare er som skapt for milde vintre. Det er kort mellom pastaene, dagens risotto, ravioli og gnocchi som endrer seg med sesongene, særlig når det lakker og lir mot trøffeltid. Pizza kan man alltid få om man vil følge den smale sti, men kjøkkenet til Populare er best når man utfordrer det med hovedretter som man forventer det lille ekstra av. Og i denne avdelingen er det fortsatt varme i husets fremste klassiker på spisekartet, oksehaleraviolien med spinat og oregano som kan bestilles som både for- og hovedrett.

En lunere dag kan Vitello Tonnato – også en klassiker – friste noen hver, en forrett som har alt det denne kalvegjengangeren med tunfiskmajones skal bestå av, ikke minst en personlighet som man lett skjønner stammer fra restaurantgründeren Nevzat Arikans opprinnelige idé om Trattoria Popolare som et sted for italiensk husmannskost til en overkommelig pris. Prisene har kanskje forandret seg noe på de ti årene som har gått, men når «dagens» hovedretter prises etter sesongens tilfang og ender 219 kroner for «dagens fisk», er det nesten sjarmerende.

Men før det har Byløvene valgt selve signaturretten fra forrettkartet, «Antipasti Della Casa», til 189 kroner per person. Til minimum to personer. Kvaliteten på pølsene, salamien, osten og råvarene generelt i dette sjenerøse utvalget av italienske godbiter er fremragende, og det bugner sammen med focaccia som er luftig og sjelden saftig.

Les også: God, kjapp, mettende mat til en billig penge

Saltimbocca, Dorade og T-bone står mer eller mindre fast på menyen i tillegg til et utvalg «dagens» innen kjøtt og fisk. Nå på vinteren er det vanskelig å gå forbi fisken, som denne kvelden er skrei, pannestekt og servert med en god porsjon peperonatasaus, et siciliansk fyrverkeri av en tomat- og purreløksaus med nok av pepper til at den egentlig burde ta livet av fisken en gang til.

Et godt kjøkken med håndlag for nyansene sørger for at det ikke skjer, Det er rett og slett en nydelig balansert rett mellom perfekt stekt fisk og vindsterkt Middelhav.

Les også: Olivia Eger: Gir faktisk en følelse av Roma, om man tillater seg et aldri så lite selvbedrag

En rød Cupo fra Pietracupa-produsenten Sabino Loffredo er tung og mineralsk nok til å ta opp hansken med maten, og er et eksempel på at Trattoria Popolare heller ikke tar vinkjelleren sin for gitt. her er godbiter få andre har for den som vil lete både i hyllene og lommeboken. Men også vinene finner man i alle prisklasser, og husets på glass kommer til svært overkommelige 95 kroner. Det er også en grunn til at Trattoria Popolare kommer til å holde seg populært i overskuelig framtid.