Byløvene

Spytter ut maten på Petter Stordalens nye restaurant

Hvis du lurer på om tallet 13 betyr ulykke, kan Restaurant Norda muligens gi svar.

1 av 6

2

Restaurant Norda

Clarion Hotel The Hub, Biskop Gunnerus gt. 3

Telefon 23 10 80 00

Mat               2

Meny            4

Miljø             4

Service         2

Prisnivå        5

Det beste man kan si om Norda, restauranten i Petter Stordalens nyoppussede Clarion Hotel The Hub som ser ut som den er innredet og dekorert av Rod Stewart, er at utsikten er fantastisk. I 13. etasje ligger det kan bli et valfartssted for utsiktslystne, Bon Bon Bar og stor restaurant som gir utsyn rett mot Operaen og til byen fra øst til vest. Vidsyn til tross, sjelden har Byløvene blitt så skuffet som hos Norda.

– Hvilken vin var det du hadde, var det denne? Vi sier det.

Nei, det er ikke ironi. Servitøren aner ikke hvilken Riesling vi har i glasset som fortsatt er halvfullt, og gambler på at påfyllet blir riktig. En annen servitør hadde gitt «vinanbefaling» til forretter av kveite «crudo» og grillet kongekrabbe med karamellisert fløte og pepperrot. Vi spurte hva som fantes av Riesling på glass, og vedkommende ga oss valget: «Jeg liker søtt, den andre er tørr og sur, det liker ikke jeg», uten forklaring på hvilke viner det var snakk om. Wongraven må ha oss unnskyldt, men etter finlesning av kartet på egen hånd falt valget på den tørre og «sure», en finfin Boundary Breaks Finger Lakes Riesling, 2017. Da har vi ventet i nesten tre kvarter på hovedrettene, fått spørrende blikk tilbake som om det er vår feil at vi sitter med tomt bord, og når maten først kommer er kjøttretten iskald. Det er det minste problemet med retten som Byløven har bestilt, «Tørrmodnet andebryst & zeco saus».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vi regner med at andebrystet er vakuumert «sous vide» i varmebad for perfekt temperatur og mørhet, men har de glemt det i kokeren? Konsistensen er tilnærmet tyggemotstand for tannløse, hver fiber er brutt ned og smaker søtt og vammelt av det slaget som limer seg til ganen. Løvinnen får teste, og spytter diskret ut. Tilbehøret er like vondt, og det er sjelden man tenker om mat. Er det gresskarkrem? Vi aner virkelig ikke. I motsetning til det som kan være nesten irriterende faktatungt på andre restauranter, gir ikke Nordas servitører en eneste forklaring eller detalj om maten. Vi vet derfor ikke hvor østersen kommer fra, om spirer og urter virkelig er dyrket i «takåkeren» på toppen av The Hub eller hva i all verden tilbehøret er? At det ikke lar seg bestemme på smak heller, er i denne sammenhengen et dårlig tegn. Potetene i andeconfit bestilt fra sideordner-menyen er like iskalde, urtesmøret halvstivnet. Løvinnens vegetarrett blir derfor en liten opptur av sesongens grønt med steinsopp, men består i bunn og grunn bare av en halv grillet savoykål.

Les også: Ködder ikke med kjøtt

– Den er god på smak, men ikke det helt store partytrikset, er konklusjonen over det slunkne vegetartilbudet som vel å merke er varmt, i motsetning til kjøttet.

– Har andebrystet stått på disken og ventet på vegetarretten som de åpenbart hadde glemt?

Vi må lure. Det er så mye som går feil i 13. denne kvelden. Nå skal vi være forsiktige med å vurdere etter andres bestillinger, men servicens totale sammenbrudd åpenbarte seg tydelig ved nabobordet. De gjorde store øyne da de etter lang tid fikk tre retter på bordet. Den ene spør forsiktig hvorfor de får hovedrettene før forrettene, hvorpå servitørene feier de plasserte tallerkenene av bordet uten et ord til unnskylding eller forklaring. Det andre nabobordet klager over desserten. Servitøren har et avmålt svar uten forbehold: «Dere syns vel ikke geitost fra Heidal er godt da!». Alt dette kan føres opp på regningen for innkjøringsvansker i en ny restaurant, men når kjøkkenet i seg selv etter tre ukers drift er full av ulykker, er det nesten så vi synes litt synd på Stordalen. For Byløvene gikk det galt allerede ved forretten, en Kveite Crudo, japanskinspirert råmarinert fisk i yuzusitrus, med agurk. Lekkert servert, men de første bitene får smilet til å slukne.

– Kveita er gammel. Agurken er smakløs.

Det smakes på begge sider av bordet, og konklusjonen ufersk fisk blir enstemmig idet en mislykket forrett skyves nesten urørt til side.

Foto: Lene Støy Neverdal

Ulykker kommer sjelden alene. Toalettene til Norda var denne kvelden bekmørke uten vinduer. Ingen lysbryter, riktignok en elektriker i gangen men ikke noe oppslag eller forklaring på hvorfor man måtte famle seg fram i svarte natta. Et nytt besøk en time senere gjorde ikke tilværelsen stort lysere. Da krasjet løvinnen med en kokk som forundret lurte på om han hadde gått på dametoalettet? Greit med fellestoalett, men personaltoalett er vel naturlig og for Guds skyld, man henger av seg kokkeforkleet før dobesøkene!

Les også: Nytt liv for OL-hotellet fra 1952

Petter Stordalen har latt svenske Marcus Samuelsson, verdenskjent for restauranten Red Rooster i New Yorks Harlem, stå for utformingen av Nordas kjøkken på The Hub. For den som har spist på Red Rooster blir dessuten nedturen på Norda fullkommen. Mens Samuelssons cajun-amerikanske «comfyfood» i Harlem preges av saftighet, innovasjon og en særlig omtanke, er The Hubs Norda det stikk motsatte. Det kan hende Byløvene traff kjøkkenet på en særdeles dårlig dag, men når servicen heller ikke har omtanke nok til å bære det, er utsikten det eneste som står igjen som positivt minneverdig.