Byløvene

En tvers gjennom fin Fyr

Oslo har fått en restaurant og et utested som serverer fantastisk mat i et innovativt og lavmælt lokale. Men musikken må du tåle.

Dagsavisen anmelder

Bilde 1 av 2

5

Fyr Bistronomi & Bar

Underhaugsveien 28

Kontakt: fyrbistronomi.no

Mat            5
Meny         5
Miljø          5
Service      6
Prisnivå     4

Byløvene tar sjansen på at høsten blir varm og solrik under trekronene på Oslos nyeste restaurant- og barkonsept, og tar plass i hagen til Fyr. Nå etter sommeren har de også åpnet med meny inne, men utemenyen er en glimrende introduksjon til et sted som allerede er blitt svært populært. Kall det gjerne et in-sted, men med langt mer allmenn trivselsfaktor enn de stedene som kramper seg sammen i byens nye pressområder, enten vi snakker om Grünerløkka eller den etablerte vestkantløypa.

Les også: Ja, vi elsker denne maten

I krysset av handelspulsåren Hegdehaugsveien og Josefines gate ligger en liten park, og ovenfor denne ligger Fyr som et peilepunkt i et ellers litt trist område rent kulinarisk sett. I det gule huset der et smått eksklusivt svensk klesmerke holder hus, er kjelleren gravd ut, og inn har det kommet kobber, stilfulle møbler i brunt og hvitt mot de rå mursteinsveggene og kobber så langt øye kan se både i baren, lokalet og det du spiser på. Høstens farger er med andre ord jord og kobber, mens maten blir en fargeeksplosiv kontrast til det hele. Ordet «bistronomi» som ligger i navnet spiler også på dette, inspirert av bistronomique-trenden i Frankrike for noen år tilbake, da velrenommerte kjøkkensjefer opprettet avleggere litt i periferien av bykjernene med gastronomiopplevelser til i lavterskelmiljø med matchende priser. Fyr Bistronomi & Bar har nok ikke vært lavterskel for gründerne akkurat, snarere tvert imot. Men stedets atmosfære – om den da ikke blir ødelagt av champagnetrekkfuglene fra vaglepinnene på Solli Plass – er slående avslappet og imøtekommende, med hyggelige, avslappa servitører og bartendere som strekker seg det lille ekstra uten å virke masete.

Les også: Det smaker av fugl

Lavterskel betyr ikke at det ikke er mye å se på. Et muntert bursdagslag med et par svært kjente musikere har trukket ned mot parken, mens storfamilier rekapitulerer ferien og eldre ektepar ikke lar seg skremme av varmen denne ettermiddagen, men bestiller blodig entrecôte. Greier stedet å holde på denne naturligheten, vil det fort bli et av byens beste, slik det allerede nå framstår.

– Skal vi ikke begynne med østers?

Byløven ser seg rundt, og sommeren er åpenbart ikke over før Aperol Spritz-flaskene er korket for godt. Baren er et sentrum på Fyr, ved siden av kjøkkenet der kokken har fartstid fra blant andre Renaa og Feinschmecker. Det merkes på menyen, som ute er sommerlig og lett, likevel preget av den friskheten i konseptet som gjennomsyrer hele stedet. Blåskjell fra Jospergrillen, skaten som er fiskehovedrett er stekt på samme innretning, mens brødet som kommer både som introduksjon og til blåskjellene er knasende, mørkt og grovt, stekt på grillen det også. Saftig knusk og en åpenbaring. Byløvenes valg av vin ender på en anbefalt Albarinho, en lett og utrolig frisk spansk drue i en flaske til 600 kroner. Det er verken dyrt eller billig på et sted der prisene legger seg litt i overkant av snittet selv for dette vestkantområdet å være. At stedet ikke har noe så enkelt som en vanlig pils tappet på glass, men kun håndverksbrygg på flaske, sier noe om ambisjonene såvel i smakstilbud som i hvilke gjester de ikke ønsker å tiltrekke seg. Det blir det nok forandring på.

Les også: Topp høyt opp

– Eplegranité på østersen, det har jeg ikke smakt før, men for en fantastisk idé!

Bordfølget er storøyd fornøyd allerede før blåskjellene har inntatt bordet, og bedre skal det bli. Mumling om de beste blåskjellene hun har spist høres gjennom stedets nennsomt tilpassede rytme, bakgrunnsmusikken som fyller lokalet både ute og inne slik duftene av maten gjør det med henblikk på en annen sans.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Menyen inne, som spiller på lokalets iboende rustikk, er en bredere variant av den man får ute, som svinenakke og grillet langtidsmarinert okse blant de mange mellomstore rettene som gjør det naturlig å kombinere flere eller dele. Mange av rettene går igjen både ute og inne, som en fantastisk smakfull råmarinert ørret med fennikel og hylleblomstbuljong. Fennikelen går også igjen i skatevingen, her forkullet på grillen.

De små sammenstøtene av smaker på tvers av paletten gjør maten oppfinnsom, rik på opplevelser og rett ut nydelig. Her er raffinement uten jåleri, og geografisk plasserte råvarer vitner om norsk iver og sans for det jordnært spektakulære. Som stedet selv.