Byløvene

Hurtigmat i toppklasse

Lunsj ved elvebredden? Da byr Noodles på langt mer enn varme og vindusplass mot Akerselva.

Bilde 1 av 2

5

Noodles
Kristian IV’s gate 7, Oslo
Tlf: 22 82 60 00
Mat                 5
Meny              5
Miljø               4
Service           4
Prisnivå          5

Det har etter hvert kommet en rekke habile lunsjsteder i Oslo, som har skjønt verdien av at matpakka er på vikende front. De beste og smarteste av stedene har også skjønt at lunsj i Norge fortsatt er en tariffbestemt halvtime, og selv om mange etter hvert kan strekke halvtimen i oval retning, kan ikke kjøkkenet tillate seg en tjue minutters tilberedningstid på de enkleste retter. De smarteste har dessuten valgt å servere asiatisk, som med de rette forberedelsene er hurtigmat i toppklasse.

– Men jeg skulle jo tro at Mathallen en travel ukedag myldret av folk som ville spise lunsj? Hvordan kan disse stedene i det hele tatt overleve?

Byløven ser seg rundt i den glisne Mathallen, et mye omtalt fyrtårn for den nye matvaretrenden i Oslo der alt skal være kortreist, økologisk, hipt og unikt. Denne dagen er det god plass, også på de ulike spisestedene som omkranser «torget» med spesialforhandlere. Her er flere asiatiske valg, her er Hitchhiker, pizza, sjømat og Champagneria, en velkommen blanding av merkerestauranter og små «hull i veggen». Byløvene ser imidlertid etter en bestemt, Noodles, etter en velbegrunnet anbefaling. Den ligger i det ene hjørnet av hallen, har en lang «bardisk» langs kjøkkenet og et utvalg bord ved de høye vinduene som vender ut mot Akerselva. Vi kaprer det siste av bordene med utsyn over elva og gjenreisningen av nedre Foss gård, og kommenterer at dette er et av de få stedene i Mathallen som faktisk tegner til å bli ganske travel denne dagen. Det kan man forstå når man får menyen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det er aldri feil med vårruller, med koreanske «steamed buns», med ramen og pekingand servert på gatevis og likevel i omgivelser som gir anledning til refleksjon eller samtale, alt etter som. Byløvene har lyst på alt, men klok av skade velger vi heller et representativt utvalg som kan deles. Selvsagt må vi ha vårruller. Det er selve syretesten. En naturlig deletallerken er to typer buns, den ene med kylling og den andre en koreansk burgervariant med langtidsstekt svin og hoisinsaus. En ramen, altså den japanske noodlesuppen, også den med det samme langtidstilberedte svinet, frister på en kald dag. Så avsluttes det hele med pekingand, med «pannekaker» og klassisk tilbehør. Når menyen er blinket ut, gjenstår det bare å få bestilt.

– Det er visst lettere sagt en gjort, sukkes det på den andre siden av bordet.

Byløven har vært bort til disken i den tro at det kanskje måtte gjøres der, siden ingen kom til bordet. Der fikk han beskjed om å gå tilbake til bordet og vente. Så da gjør vi det, og det er ikke akkurat lunsjvennlig, norske matpauser tatt i betraktning. Men når servitøren først kommer, den ene som åpenbart betjener hele spisestedet, blir det fart på sakene. Først kommer en porsjon friterte calamaris, smakfulle, ikke for fettede og med god og avdempet hvitløksaioli. Vårrullene serveres med edamamebønner, chilisoya og sjøgress, og selve rullene er knasende sprø og saftige, med japanske edamamen som gledelig tilbehør, en «maulerett» av en forrett – samt en fusjonsrett som lover godt for fortsettelsen. Den innfrir til fulle.

Både «buns» og ramen viser hvilken omtanke som ligger i tilberedelsen av kjøttet. Den kyllingbaserte kraften i suppa har på nydelig vis trukket inn i nudlene, og kjøttet er mørt og fullt av safter og smaker. I en by der ramen ikke er helt vanlig, er dette stedet å gå. Pekingand er en fantastisk rett, både sosial og god, hvor man selv plukker ingredienser og fyller pannekakene. Noodles’ pekingand, hvor hovedingrediensen er fra Holte gård, er av en klasse god gatematkvalitet man ellers sjelden får uten at man går på langt dyrere steder. Sånn sett innfrir Noodles med gode smaker, et bredt og variert utvalg asiatiske munnfuller og et tempo som er mulig å slippe unna med også for den som skal tilbake på jobb. En anbefaling vel verdt å lytte til.