Byløvene

Herlig fra Margaux

Ukens viner har absolutt ingenting med Bordeaux-distriktet Margaux å gjøre.

Tvert imot er det snakk om herlige pinotviner fra Lucy Margaux som holder til i Adelaide Hills i Australia. Mannen bak det hele, Anton Van Klopper, startet opp i 2002, sammen med kona Sally og datteren Lucy, etter at han hadde jobbet hos flere vinmakere i Tyskland, Oregon og New Zealand. Siden har det bare gått oppover med naturlige viner med strålende kvalitet laget av egne og kjøpte druer.

Tre av disse har kommet på polet nå i januar og i tillegg til en sangiovesevin er det snakk om to ganske så forskjellige pinotviner, begge i 2015-årgangen. Village of Tiers har kvalitet som gjør at den danker ut langt dyrere viner fra Burgund – og jeg ville garantert ha gått dit hadde jeg smakt vinen blindt.

Monomeith Estate Pinot Noir er i en helt annen gate. Uklar, vill og mer naturvinsaktig enn Village of Tiers, men for en vin!

Rossoen til Innocenti, som holder til i Montepulciano i Toscana, er oppført som 2009, men det er 2013-årgangen som gjelder. Vinen anbefales på det varmeste dersom du liker rustikk og kraftig sangiovese – og prisen er det ikke noe å si på.

Ukas anbefaling

6

2867201 The Liberator The Francophile Chenin Blanc 2015 (Stellenbosch, Sør-Afrika) kr 150,-

Laget av 100 prosent chenin blanc-druer fra gamle buskvin-stokker i kjølige vinmarker i Bottelary Hills. Druene er videre spontangjæret og modnet i ståltanker og store fat. Nokså lys gulfarge og lukter av sitrus, honningmelon og urter. Lett og delikat smak der det går i sitrus, tropisk frukt og urter. Bra syrlighet i avslutningen. Mye vin for pengene. (86)

Øvrige

6

6875601 Lucy Margaux Village of Tiers 2015 (Adelaide Hills, Australia) kr 324,50

Nokså lys rødfarge. Deilig lukt av moden og syrligsøt jordbær- og kirsebærfrukt sammen med noe floralt og mineraler. Herlig smak av myk pinotjordbærfrukt sammen med mineraler. Forsiktige tanniner og meget bra syre. (91)

6876001 Lucy Margaux Sangiovese 2015 (Adelaide Hills, Australia) kr 279,90

Nokså lys rødlilla farge. Lukter av søte kirsebær sammen med lyse blomster og urter. Bra konsentrasjon, og smak av syrlige kirsebær/moreller sammen med krydder og en god dose mineraler. Forsiktige tanniner og svært bra syrlighet i avslutningen. (89)

3433901 Innocenti Rosso di Montepulciano 2013 (Toscana, Italia) kr 179,-

Middels kraftig rødlilla farge og lukt av forsiktig utviklet mørk kirsebærfrukt, tobakk og lær. Bra fylde, og smak av forsiktig utviklet mørk kirsebærfrukt sammen med tre og lær. En god del tanniner og bra syrlighet i avslutningen. (88)

5

6876201 Lucy Margaux Monomeith Estate Pinot Noir 2015 (Adelaide Hills, Australia) kr 379,90

Lys, forsiktig uklar rødfarge. Fantastisk lukt av jordbær, hyllebær, rabarbra og lyse blomster. Bra fylde, og smak av syrlig bærfrukt sammen med rabarbra og urter. Forsiktige tanniner og praktfull syrlighet i avslutningen. (92)