Byløvene

Kultviner fra sør

Vinene til Duncan Savage har allerede rukket å få kultstatus.

Etter 14 år som vinmaker på Cape Point Vineyards i Sør-Afrika har Duncan Savage startet opp for seg selv. Første årgang var 2013 og i november har rødvinen og hvitvinen hans kommet på polet.

Druene er innkjøpt fra lokale dyrkere og begge vinene er laget av blandingsdruer. Rødvinen er en slag Rhône-miks, mens hvitvinen er laget sauvignon blanc/semillon og diverse andre druer. Og det er sistnevnte som er best av Savages viner.

Nytt i november er også Mother Rocks vin laget av mourvedre-druen som er saftig og herlig vin med syrlig bærfrukt. Også Mother Rock er blant Sør-Afrikas nye stjerner og dette er virkelig en vin som gir mye for pengene.

Ukens siste vin er fra Yarra Valley i Australia og er signert William (Bill) Downie. Druen petit verdot, er mest kjent for å ha blitt brukt til å gi struktur til viner fra Bordeaux. I dette tilfellet fungerer den også kanonbra som endruevin som er herlig vilt og vintermat.

Ukas anbefaling

6

4362401 Eric Louis Sancerre Rouge 2014 (Loire, Frankrike) kroner 192,70

Den røde sancerren til Eric Louis er en perfekt vin til både juletorsken og ribben. Lys rødfarge og lukt av modne jordbær sammen med kål, røyk og mineraler. Lett og delikat smak der det går i syrlig jordbærfrukt sammen med jordaktige mineraler og forsiktig eik. Noe tanniner og meget bra syrlighet i avslutningen. Er å få in de aller fleste vinmonopolutsalg. (87)

Øvrige

6

5486901 Mother Rock Mourvèdre 2015 (Swartland, Sør-Afrika) kr 234,70

Nokså lys rødfarge og lukter av syrlige røde bær sammen med noe blomsteraktig. Middels fylde og smaker av syrlig morellfrukt sammen med urter og forsiktig naturvinpreg. En del tanniner og svært bra syrlighet i ettersmaken. (88)

5898901 William Downie Bill Downie Petit Verdot 2015 (Yarra Valley, Australia) kr 209,50

Kraftig rødlilla farge og lukt av mørk bærfrukt sammen med blyant og tang. Bra fylde og smaker av mørke bær sammen med urter og tre. Avslutter med heftige tanniner og meget bra syre. (88)

5

5372901 Savage White 2015 (Duncan Savage, Western Cape, Sør-Afrika) kr 299,90

Middels kraftig gulfarge. Lukter av honningmelon sammen med tropisk frukt, krydder og tørket gress. Svært bra fylde og det i munnen. Smaker av syrlig eple, tropisk frukt og sitrus. Bra syrlighet i avslutningen. (89)

5372801 Savage Red 2014 (Duncan Savage, Western Cape, Sør-Afrika) kr 299,90

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av skogsbær sammen med noe krydder og lyse blomster. Bra fylde og smaker av modne bær sammen med krydder og hint av sjokolade. Noe tanniner og svært bra syrlighet i ettersmaken. (88)