Byløvene

Delikat fra Toscana

Giovanna Morganti og Padovani-søstrene lager nydelige, delikate og biodynamiske Toscana-viner.

Giovanna Morganti var forbilde og læremester da søstrene Margherita og Francesca Padovani gikk i gang med Brunello-eiendommen Campi di Fonterenza på midten av 2000-tallet. Produksjonen er biodynamisk og brunelloen de lager er definitivt i verdensklasse.

Nylig har den noe enklere rossoen deres kommet i 2009-årgangen som er nokså lett, delikat og svært bra – skjønt prisen er kanskje litt i det stiveste laget?

Nytt i september er også oransjevinen Biancospino, som har vært savnet av undertegnede i flere år etter at forrige årgang ble utsolgt.

Når det gjelder Giovanna Morganti kommer begge hennes viner i nye årganger. «5» er laget av fem druesorter og er lettere og har ingenting av naturvinspreget som flere av de tidligere årgangene har hatt.

Le Trame har alltid vært blant de aller beste vinene fra Chianti-distriktet – og også 2013-årgangen er svært bra.

Ukas anbefaling

6

5737901 Marimar Estate Mas Cavalls Pinot Noir 2013 (Torres, Sonoma, USA) kr 395,-

Marimar Torres, datteren til velkjente Don Miguel Torres, lager fantastiske pinotviner i Russian River i Sonoma. Mas Cavalls har nettopp kommet i ny årgang og har sensasjonell lukt av markjordbær, røyk, kål og relativt forsiktig fatpreg. Stor konsentrasjon og smaker av moden pinotjordbærfrukt med fint mineralpreg og nydelig integrert eik. Relativt forsiktige tanniner og nydelig syrlighet i avslutningen. (93)

Øvrige

6

9483401 Campi di Fonterenza Biancospino 2014 (Toscana, Italia) kr 269,90

Lys oransje forsiktig uklar farge. Sitrus og fersken sammen med urter og forsiktig naturvinpreg i lukten. Smaker av forsiktig bitter appelsin sammen med urter og noe forsiktig reduktivt. Noe tanniner og meget bra syrlighet i avslutningen. (88)

9863801 Le Trame 2013 (Giovanna Morganti, Toscana, Italia) kr 299,90

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av mørk og syrlig kirsebærfrukt sammen med forsiktig fatpreg og en tøtsj av fjøs. Bra fylde og smaker av mørk og syrlig kirsebærfrukt sammen fat og mineraler. Noe tanniner og meget bra syre. (90)

5147101 Le Boncie 5 2014 (Giovanna Morganti, Toscana, Italia) kr 239,90

Middels kraftig rødlilla farge og lukter av varm og mørk kirsebærfrukt sammen antydning til kjeks. Middels fylde og smaker av syrlig kirsebærfrukt sammen med noe urteaktig. Noe tanniner og meget bra syrlighet i avslutningen. (87)

5

5987101 Fonterenza Rosso di Montalcino 2014 (Toscana, Italia) kr 309,90

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av syrlige kirsebær sammen med lyse blomster, urter og forsiktig fatpreg. Middels fyldig og smaker av syrlige kirsebær, urter og tre. En god dose tanniner og bra syre. (88)