Byløvene

Burgund briljerer

Klassiske røde burgundere har aldri vært hottere enn akkurat nå. De er ikke billige, men ofte verdt pengene.

Dagsavisen anmelder

Av Knut-Espen Misje

Pannestekt, mager brosme har flott struktur og passer godt til kremet pasta og sprø, salt svinekjake. Både hvite og røde viner kan drikkes til dette, fordi fisken har såpass lite fett. Men personlig ville jeg nok valgt hvitvin åtte av ti ganger. Men ikke denne uken!

Jeg er nemlig blitt forført av en stilig rød burgunder, en vin som virkelig fikk retten til å skinne. Få viner kan matche elegansen, bløtheten og friskheten til en vellaget Pinot Noir fra en fornem adresse i Burgunds indrefilet, Cotes de Nuits.

Vinene fra den lille landsbyen Chambolle har rykte på seg for å være det vi gamle dager kalte feminine (i dag heter det elegante) og meget gode. Her lages det i all hovedsak rødviner fra tettplantede vinmarker på nivåene kommune, Premier Cru og Grand Cru. Ukas vin er en utrolig god kommunevin fra den store, velrenommerte, biodynamiske produsenten Joseph Drouhin.

Chambolle-Musigny 2013 (varenr. 7478301, kr 419,00, butikkategori 5) er ungdommelig, med nyanserte dufter av markjordbær, bringebær og frisk sopp, og et avdempet preg av rått kjøtt. Disse luktene veves sammen med rettens symfoni av sopp, smørstekt fisk, meieri og sprø grisekjaker. Men det de først og fremst i munnen vinens egenskaper virkelig kommer til sin rett. Ingen vintyper kombinerer lettbeint eleganse med smakskraft på samme måte som Pinot Noir fra Burgund. Vinens sødmefulle og syrlige frukt, sammen med den spenstige syren og de utrolig finmaskede, nesten silkeaktige, tanninene, både omfavner fisken og kutter gjennom rettens innslag av fett og protein. Parmesanens diskrete smak av umami løfter fram vinens behagelige ettersmak. En stilig, harmonisk og balansert kombinasjon!