Byløvene

Et amerikansk pommes-frieri

Først setter vi tennene i pommes frites-en. Så setter vi øynene i hverandre.

Dagsavisen anmelder

5

Pinerolo Americano

Henrik Ibsens gate 60A

Tlf. 22 55 00 47

MAT                      5
MENY                   4
MILJØ                   5
SERVICE             5
PRISNIVÅ            5

– Disse var gode!

De gylne, sprø stripene er overstrødd med parmesan og dryppet med trøffelolje. De er fritert til perfeksjon og noen av de beste – kanskje de beste – pommes frites vi har spist i Oslo.

Og det er mer enn nok av dem i den lille bøtta vi har fått hver.

Pinerolo Americano ligger på Solli plass, passelig nok like ved den amerikanske ambassaden. Mens søsterrestauranten Pinerolo Cantina i Josefines gate er inspirert av Italia, tar Pinerolo Americano utgangspunkt i USAs østkyst.

Lokalet er lyst og lett med hvite pinnestoler og lyst tregulv. På veggen henger lappeteppeimitasjoner – typisk amerikansk, mener byløven – og vinduer på tre vegger sørger for mye lys inn i hjørnelokalet.

– Jeg får litt møbelbutikk-følelse, sier løvinnen.

Men samtidig er det noe hjemmekoselig over det.

Da vi kom, ble vi ønsket velkommen med hjemmebakte knekkebrød med peppersmør. En fin kombinasjon og godt for jobbsultne mager.

Matvalget på Pinerolo Americano kan gjøres ganske enkelt hvis du lar alt være opp til kjøkkenet og kjøper Boston-meny til 445 kroner. Da setter kjøkkenet sammen tre forretter til deg, du velger selv hovedrett og får tilbehøret bestemt av kjøkkenet. Eller du kan slenge på en hundrelapp til og få New York-menyen, der du velger en dessert i tillegg.

Byløvene velger å sette sammen menyen selv. Servitøren anbefaler å velge tre forretter på deling, men byløvene begrenser seg likevel til to, noe som skulle vise seg å være nok.

Den pepperglaserte blekkspruten til løvinnen er en stor og kraftig forrett. Utradisjonelt nok har den fått preg fra land, ikke vann, med peppersausen som tradisjonelt serveres til kjøtt, i stedet for det friske sjøpreget man gjerne forventer. Men med en frisk sellerirotpuré og thaipreg fra korianderblader er det veldig vellykket.

Løvens roastbiffskiver er mer tradisjonelle med stekt løk, rødbeter og et sjenerøst parmesandryss. Men det smaker godt.

Servitøren bifaller vinen løven foreslår, en amerikansk Pinot Noir fra Washington State. Den viser seg å være veldig god – fruktig, men rund og fin. Vinen er slank, men passer godt til kjøttet uten å ta over smaken helt.

For til hovedrett er det stort sett kjøtt vi kan velge mellom. Valget står mellom entrecôte, luftmodnet entrecôte, indrefilet, kyllinglår og dagens fisk.

Løven går for indrefileten. Den kommer rett fra grillen, innhyllet i en avsindig deilig grillaroma. Et tykt og godt stykke, perfekt mørt.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

I tillegg til de himmelske pommes frites-ene bestiller løven maiskolbe. Han får to halve kolber, innsmurt med småsterk chilimajones og overstrødd med parmesanspon. For en genial måte å servere maiskolber på!

I tillegg bestiller løven en skål med oransje chipotlemajones, med god, rund smak av tørket og røkt chili.

Løvinnen bestiller grillet kyllinglår. Kyllingbitene serveres med en hel hvitløk som er delt i to og grillet mør. De lett svartbrente feddene sprer aromaen sin over mot den anonyme, smakssøkende kyllingen. Stekingen av kyllingkjøttet er det ikke noe å si på, men skinnet er dessverre ikke sprøtt.

Urte- og oljesausen chimichurri eller chipotlemajones var servitørens foreslåtte sauser til kyllingen. Begge fungerer godt, konstaterer løvinnen som sniker til seg en prøvesmak av løvens chipotlemajones. Siden løvinnen også bestiller asiatiskinspirert brokkoli og rosenkål med ponzusmør, bidrar chimichurrien ytterligere til å gi den ellers anonyme kyllingen et kledelig thaipreg.

Der ingen skulle tru at nokon kunne få plass til noe særlig mer mat, tar byløvene sats og ber om dessertmenyen. Amerikanske desserter pleier å være spekket med alt som er godt, så vi kan bare ikke motstå fristelsen. Vi har valget mellom tre desserter. Løvinnen plukker seg umiddelbart ut snickers-kake, mens løven lander på den fristende tiramisu-ostekaken.

Snickerskaken serveres med en kule lakris-is med perfekt dosert lakrismengde. Selve kaken er også en innertier av en søt, solid kaloribombe.

Løvens ostekake faller litt igjennom. Den er helt grei, men er ikke mer enn en ganske tradisjonell ostekake.

Løven konstaterer:

– Denne vant du.

Oppsummert er totalpakka Pinerolo Americano litt av en premie å kose seg med for oss begge. Kveldens førsteplass går til pommes frites-en, men også indrefileten scorer høyt på tilfredshetsskalaen. Hit må vi tilbake.