5
Sapporo Ramen bar
Maridalsveien 17
Mat 5
Meny 4
Miljø 3
Service 5
Prisnivå 5
Masaru Inage fra den japanske byen Sapporo, som etter sigende er hjembyen til ramen, gikk lenge og ønsket å åpne en ekte ramenbar i Norge. Ramen er vel ikke akkurat det vi har vært best på her på berget. Det norske serveringssteder har klart å servere Masaru Inage, har i hvert fall vært veldig skuffende, har han uttalt til Dagens Næringsliv.
For rundt en måned siden tok han skjeen i egen hånd og åpnet Sapporo Ramen bar i Vulkan depot, det lille kjøpesenteret ved Mathallen. Ramenbaren ligger på gateplan ved Maridalsveien. Her forsøker Masaru Inage å gjenskape den tradisjonelle japanske nudelsuppen med nudler han importerer fra Sapporo.
Han har truffet en tidsnerve. Ramenstedene har sprettet opp som popkorn i internasjonale storbyer de siste par årene. Restauranten Hitchhiker, også den på Mathallen, har fanget trenden og disket opp med ramen som en del av sin meny en stund allerede. Kanskje ramenbølgen nå når Oslo for fullt når vi har fått en rendyrket ramenbar.
Ramen er kraft med nudler og med topping av grønnsaker og/eller kjøtt. Det kan kanskje høres enkelt ut, men det legges ned mye arbeid og tid i å lage en god kraft, og hvert ramensted har sin egen vri på kraften.
[ Følg Dagsavisen Oslo på Facebook! ]
Lokalet til Sapporo Ramen bar er enkelt og nedstrippet. Du kan sitte i baren ansikt til ansikt med kokken eller langs et langt, barlignende bord med barstoler på begge sider.
Hun som står i kassa, kommer straks fram langs sida av disken og stiller seg på eget initiativ ved siden av oss for å forklare menyen. Den er – som interiøret – enkel: Ramen med soyasausbasert kraft, kalt shoyu. Ramen med misobasert kraft – miso er basert på blant annet soyabønner. Og til sist en sterkere variant av misoramen. Alle til 125 kroner bollen.
Vi går for én shoyuramen og én vanlig misoramen.
I tillegg får vi tilbud om dumplings med oksefyll og dipp.
– 25 kroner for tre stykker. Vil dere ha, begge to, så blir det seks stykker til sammen?
Den elskverdige i kassa er prisverdig klar og tydelig. Og prisen er like strålende som vårsola. Selvsagt vil vi ha.
– Hva har dere å drikke, spør byløven.
Hun spretter fram til kjøledisken like ved og trekker fram tre forskjellige flasker fra samme produsent: Japansk boblevann uten smak, med melonsmak eller med jordbærsmak. Vi prøver den lysegrønne med melonsmak – skal det være japansk, så skal det være japansk – og stålsetter oss for sukkersjokk.
Vi setter oss til rette ved bordet og prøver å åpne flaskene. Bruksanvisningen viser at vi skal sprette av plasten rundt korken, dytte midterste del av korken ned så den stikker ut og slå den mot toppen av flaska. Hæ?
Vår blide hjelper kommer straks ilende og viser hvordan det skal gjøres. Noen harde slag, så er glasskula i flaska slått ned, og vi kan smake på det grønne fluidumet.
Det smaker søtt og kunstig, men setter oss i rette, sukkersøte Japan-stemning. Kula stopper brusflommen – en sånn en burde det være på all brus, så varer drikken lenger.
Det går kun kort tid, så roper kokken at skålene våre er klare. Den misobaserte nudelsuppen er gyllen på farge og lukter nydelig, mens shoyuen er en klar, brun kraft. I begge ligger store mengder nudler, tynne skiver av kokt svinekjøtt, bambusskudd, tynne skiver av purreløk og et helt, bløtkokt egg.
Misoen er en smakseksplosjon der den perfekte hvitløksmengden kiler oss i ganen. Shoyuen er enklere i smaken, men solid og god. Nudlene har perfekt konsistens, mens kjøttet har litt mye fett etter løvens smak. Vi bruker den tradisjonelle, asiatiske porselensskjeen til å slurpe i oss kraften, mens vi skyfler innpå den faste delen av måltidet med spisepinner. Det er mye mat, og vi klarer ikke å tømme begge skålene helt.
[ Flere restaurantanmeldelser finner du på Dagsavisen.nos temaside Byløvene ]
Dumplingene er gode på smak, men litt harde i kantene. Men til den prisen er vi villige til å overse det.
En kunde kommer inn og spør kokken hvilken ramen som er best.
– Miso! roper kokken kontant.
Vi er enige. Innholdet i begge de to vide, dype skålene er godt, men misoen er mest særegen og vår favoritt. Den sterkeste misoen har vi altså ikke smakt.
Sapporo Ramen bar selger også bentobokser – japanske matpakker – med sushi og maki. De har tatt videre konseptet fra Obento Box inne på Mathallen, som Masaru Inage og familien også driver, der de selger lunsjbokser med japansk mat.
I tillegg selger Sapporo Ramen bar fiskefileter, skalldyr og kobebiff for den som vil lage maten hjemme. Det har vi ikke testet, men ramen kan vi trygt anbefale for den som vil ha en solid og mettende, rask og billig middag.