5
Restaurant teatro
Stortingsgata 16
Tlf: 90 22 00 50
MAT 5
MENY 5
MILJØ 5
SERVICE 6
PRISNIVÅ 5
– Her så vi mye eksperimentell film den gangen det fortsatt het Filmteatret. Ikke rart at nettopp dette lokalet innbyr til pizza toppet med løyrom eller gravet kveite.
Byløvene er på Teatro, på gamle tufter som er blitt helt nye. Man skulle kanskje tro at Oslo hadde nok av pizzarestauranter, men så kommer Teatro med en meny og smaker du ikke engang visste at du lengtet etter, men som allerede etter første bit føles som en ren nødvendighet. Dermed er det bare å slå fast at Ole Jonny Eikefjord har greid det igjen, slik han har gjort tidligere med Restaurant Eik, Fjord og Eik Annen Etage. Innenfor en radius på noen få hundre meter har restaurantgründeren med Teatro skapt et litt mer overkommelig konsept. Pizza er hovedingrediens og baren finner byløvene seg umiddelbart til rette imens maten får vente litt.
– Hvis ikke denne baren har potensial til å bli et nytt in-sted i Oslo, er det noe alvorlig galt, slår Byløven fast, «dypt» nede i kjelleren der trappen opp mot de store vinduene utgjør en fasade for seg.
Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!
Borte er forhåpentligvis kommersielle showfadeser som etter noen gode år gjorde Christiania Teater overflødig etter at det tok over lokalene fra Filmteatret som ble nedlagt i 2005. Nå har restaurant Teatro lagt seg over hele tre etasjer, med bar i kjelleren og foaje og vinbar på gateplan inn mot det nye boutique-konseptet Hotel Christiania Teater. I andre etasje ligger selve hovedrestauranten, i lokaler som huser hundre års kulturhistorie, for det meste filmrelatert. Den dyprøde teatersalen som er en av byens fineste står der ennå, og er servitøren i godlune kan det hende hun gir en liten omvisning. Man kan bare ane hvilket kulturhus Teatro og Christiania Teater kan bli hvis konseptet er det riktige, enten for film, slik man prøvde igjen med sommerkino for et par år siden, eller noe teaterrelatert.
Samtidig har restaurant Teatro eksistert noen måneder allerede, uten å ha satt nevneverdige spor etter seg. I det siste har eiergruppen imidlertid gjort noen små justeringer for å høyne «in»-faktoren og for å få et yngre klientell inn i lokalene, som er overdådig designet med møbler og farger som er dels svært innbydende, dels litt groteske og overdimensjonerte. Men det er orden og harmoni i fargeeksplosjonene, og til sammen skaper de fantasieggende kombinasjonene både intimitet og uhøytidelig ramme. Servitørene er noe av det mest profesjonelle og imøtekommende vi har opplevd på lenge, med gode forslag til drikke, små overraskelser i glasset hvis man antyder et ønske og er generelt osende av naturlig vennlighet uten å bli påtrengende.
Ut og spise? Les restaurantanmeldelser her
Forrettene forsterker inntrykket av en restaurant som vil sine gjester vel. Trøffelchipsen feier alt annet «potetgull» av banen, mens en nydelig snacksfjøl med skinker, oster og annet overbeviser både presentasjons- og smaksmessig. Alt er dermed duket for kveldens «langfilm», pizzaer fra en meny som består av en rød og en hvit del. Kan den konkurrere med allerede godt etablerte steinovnssteder som Lofthus Samvirkelag (inkludert Tranen), Villa Paradiso og større kjeder som Olivia?
Svaret er ubetinget ja. Pizzamenyen til Teatro kan sikkert framstå som en smule original i ordets rette forstand, med ingredienser og råvarer som knapt er brukt til formålet tidligere. Men dette er matkvalitet og kombinasjoner på et høyt nivå, som smaker oppimot fantastisk og som prismessig konkurrerer med blant annet Tranen, altså en snittpris på mellom 180 og 190 kroner for en stor porsjonspizza.
– Dere må smake på løyromen, sier servitøren skråsikkert. – Det er min favoritt, forsikrer hun, og rådet skal vise seg å være godt begrunnet, bokstavelig talt. På en «hvit» pizza serveres løyrom, altså den svenske gourmetrognen av lagesild som eksploderer mot ganen, her servert med blomkål og dill. Ja, det høres unektelig ut som en pussig kombinasjon, men smaken er himmelsk, karakteristisk og ikke minst balansert. Byløvene forsøker også to andre varianter. Fra den røde menyen plukkes spansk Chorizo med osten Fjelldronning fra Avdem gardsysteri på Lesja, toppet med rødløk & oliven. En smaksbombe hvor osten i høyeste grad utfordrer den spanske pølsen om å spille hovedrollen. Andre fristende pizzavarianter på den røde menyen skilter med ingredienser som speket italiensk Bresola eller Trøffelsalami, mens vegetaralternativet kommer med blant annet blomkål og potetchips. Imidlertid blir det ett dykk til i den hvite menyen. Den framstår et par grader mer sofistikert og spennende på papiret, med valg som gravet kveite eller laks med pepperrot, eller rett og slett byløvenes valg av steinsopp med Mor Åse og hvitløk. Peer Gynts mor er i denne sammenhengen en kittost, også den fra Avdem, og med den aldeles fantastiske steinsoppen blir resultatet en pizza som virkelig kombinerer det tradisjonelle med det uvante nyskapende.
Alt dette bidrar til at Teatro er det perfekte stedet før teatret, etter kinoen eller rett og slett uten annet påskudd enn svært god mat, fantastisk stemning og retter man gjerne blir sittende og diskutere i lang tid etterpå.
Les også: En av byens mest særegne restauranter