Byløvene

Polets beste kjøp

De rimelige vinene til Burgenland-produsenten Meinklang må være blant polets aller beste kjøp.

Stor var overraskelsen da jeg nylig smakte Meinklang Burgenland Red 2014. Vinen koster bare 142 kroner, men i motsetning til veldig mye annet i dette prissjiktet er Meinklang svært bra.

Vinen er laget av 60 prosent zweigelt 30 prosent blaufränkisch og 10 prosent St. Laurent og er også i salg på papp.

Ordet herlig gjelder også grüner veltlineren som i disse dager kommer i 2015-årgangen på tre liters pappkartong. En perfekt hvitvin til alt og ingenting.

Begge vinene er også å få på de aller fleste av landets polutsalg.

Samtlige av Meinklangs viner er økologiske og i tillegg drives det økologisk gårdsdrift med blant annet 800 anguskyr.

Blant ukens viner er også en biodynamisk riesling fra Alsace-produsenten Bott-Geyl. Meget bra nå, men kanskje enda bedre om et år.

Georges Duboeuf regnes som kongen av Beaujolais. Han lager også en pinot noir vin som tappes på papp. Ingen stor vin, men en helt ålreit pinot til en hyggelig pris.

Ukas utvalgte

5

3761801 Charles Heidsieck Brut Réserve (Champagne, Frankrike) kr 428,90

Charles Heidsieck lager meget bra champagner og dette er en av dem. Består av 40 prosent chardonnay og resten pinot noir og pinot meunier. Lys gulfarge med svakt grønnskjær. Lette og fine bobler som stiger langsom opp av glasset. Modne epler, bakst og eplekjerner i lukten. Lett og delikat smak av eple og sitrus sammen med meget bra autolysepreg. God og syrlig avslutning. (91)

Øvrige

6

5202401 Meinklang Burgenland Red 2014 (Burgenland, Østerrike) kr 141,30

Lys rødlilla farge. Lukter av syrlige bær sammen med innslag av søte blomster. Lett og deilig og fruktig smak der det går i bringebær sammen med krekling og noe urteaktig. Forsiktige tanniner og meget syrlighet i avslutningen. (87)

438006 Meinklang Grüner Veltliner 2015 (Burgenland, Østerrike) kr 429,90 (kartong)

Middels kraftig gulfarge. Lukter av tropisk aprikosfrukt sammen med nype og søte blomster. Middels fylde og smaker av aprikos sammen med sitrus og noe urteaktig. Avslutter med svært bra syre. (86)

5112901 Bott-Geyl Les Elements Riesling 2014 (Alsace, Frankrike) kr 209,90

Middels kraftig gulfarge. Lukter av lyse blomster og tropisk frukt. Middels fylde og smaker av appelsinsitrus og tropisk frukt sammen med forsiktige mineraltoner. God og syrlig avslutning. Vil vinne på lagring noen år. (88)

5

3044006 Georges Duboeuf Pinot Noir (Burgund, Frankrike) kr 389,90 (kartong)

Nokså lys rødfarge. Lukter av svakt søt jordbærfrukt sammen med noe blomsteraktig. Lett og delikat smak der det går i søtlig jordbærfrukt sammen med noe urteaktig. Nesten ikke tilstedeværende tanniner og helt ok syre. (82)