Byløvene

Den nyeste vinen

Luke Lambert og Tom Shobbrook er den nye generasjonen av australske vinmakere. De lager begge kanonbra viner.

Luke Lambert har i tillegg til å være vinmaker for et større firma i Yarra Valley, startet sin egen virksomhet. De egne vinene er distinkte og relativt lette i australsk målestokk og lages så naturlige som mulig. Begge vinene hans er laget av syrah, den dyreste er en enkeltvinmarksvin og best, mens vinen med navnet Crudo er det beste kjøpet.

Tom Shobbrook har tatt det enda lenger og lager biodynamiske naturviner i Barossa med marginal tilsetning av svovel før tapning. Vinen med navnet Tommy Ruff er laget halvparten hver av syrah og mourvedre – og den eneste av vinene hans som er å få tak i på polet. Samtidig er den en herlig, lettdrikkelig vin med forsiktig naturvinspreg.

Ifølge Shobbrook er vinen «laget for å åpnes på bussen på vei hjem fra jobb», skjønt det er vel stor sannsynlighet for at det vil fungere bedre i Australia enn her hjemme i Norge.

På tampen tar vi også med Audoins Marsannay Clos du Roy som har kommet i ny årgang. En lett, delikat og vellaget burgunder til en anstendig pris.

Ukas anbefaling

6

4512601 Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2013 (André Brunel, Rhône, Frankrike) kr 339,90

Har nettopp kommet i 2013-årgangen og er kanonbra. Middels kraftig rødlilla farge. Nydelig lukt av syrligsøte mørke bær sammen med nåletre, vanilje og nøtt. Stor konsentrasjon, og smaker av kreklingfrukt sammen med tre og en god dose mineraler. Relativt heftige tanniner, strålende syre og i det hele tatt perfekt balanse. Kan drikkes nå, men vil vinne på lagring. (92)

Øvrige

6

517001 Luke Lambert Crudo Yarra Valley Shiraz 2013 (Yarra Valley, Australia) kr 239,90

Nokså kraftig rødlilla og forsiktig uklar farge. Lukter av mørke og søte bær sammen med lær, vanilje og forsiktig fatpreg. Bra fylde, og smaker av mørk og syrlig bjørnebærfrukt sammen med forsiktig fatpreg og mineraler. En del tanniner og bra syrlighet i avslutningen. (88)

688001 Shobbrook Tommy Ruff 2012 (Barossa, Australia) kr 229,90

Nokså lys rødbrunlilla farge. Oser av lyse blomster, søt lakris, kirsebær og forsiktig naturvinspreg i lukten. Middels fylde og smaker av syrlig kirsebærfrukt sammen med en tøtsj av blomster, rabarbrakompott og noe bitterhet. En god del tanniner og kanonbra syrlighet i ettersmaken. (89)

5

684001 Luke Lambert Syrah 2012 (Yarra Valley, Australia) kr 349,90

Spontanfermentert og tappet uten filtrering. Nokså kraftig forsiktig uklar farge. Lukter av mørk og syrligsøt bærfrukt sammen med en tøtsj vanilje og pepper. Bra fylde, og smaker av bjørnebær/krekling sammen med forsiktig fatpreg. Noe tanniner og bra syrlighet i ettersmaken. (90)

5078101 Audoin Marsannay Clos du Roy 2013 (Charles Audoin, Burgund, Frankrike) kr 319,90

Middels kraftig rødfarge. Syrlig jordbærfrukt sammen med mineraler i lukten. Middels fylde og smaker av syrlige jordbær sammen med en tøtsj av fat. Fine tanniner og bra syrlighet i avslutningen. (88)