Byløvene

Pent fra Portugal

Luis Pato lager herlige rødviner av bagadruen i Bairrada.

Etikettene til Luis Pato har fuglemotiver og toppvinene hans er knallbra. FOTO: TORE BRULAND

I gamle dager gikk det aller mest i viner med svært lang lagring fra de portugisiske vindistriktene Bairrada og Dão. I overgangen til nyere tider var en del av vinene herfra smaksbomber av dimensjoner, skjønt nå virker det som om ting er i ferd med å komme på plass ved at en bare lager god vin – uten for stor konsentrasjon og uten for mye eik.

Luis Pato er en av produsentene og attpå til lager han svært god vin.

Samtlige viner har et eller annet fuglemotiv på etiketten og blant toppvinene hans, Vinha Barossa og Vinha Pan er det førstnevnte som tar prisen. Barossa er laget av druer fra vinstokker som begynner å nærme seg 90 år og det er bare produsert 1333 flasker av vinen.

Pan er nesten i samme gate, men det mangler det lille. Begge vinene er betydelig bedre enn Vinhas Velhas som er noe rimeligere og i dette tilfellet får en langt mer vin for pengene ved å gå opp i pris.

Nytt i januar var også malbecvinen Imperfecto fra den Argentiske garasjeprodusenten Tres 14. En voldsom vin som er meget bra, men noe i det dyreste laget.

Ukas anbefaling

5

630604 Churchills White Port Dry (Churchill Graham, Douro, Portugal) kr 89,90 for 0,2 liter

De små flaskene med hvit og rød portvin fra Churchill Graham er meget praktiske når man bare skal ha litt. I tillegg er også innholdet meget bra og den hvite varianten er den beste. Ravgyllen farge og lukter av rosinfrukt sammen med tørkede aprikoser. Bra fylde og smaker av rosin, nøtt, tropisk frukt og hint av sitrusskall. Svært moderat sødme og god og syrlig avslutning. (88)

Øvrige

6

5301501 Luis Pato Vinha Barrosa 2012 (Bairrada, Portugal) kr 309,-

Kraftig rødlilla farge og nydelig lukt av lyse blomster og lett og frisk bærduft sammen med en undertone av eik og mineraler. Stor konsentrasjon og smaker av kirsebærfrukt med innslag av kirsebærkjerner, mineraler og fint integrert eik. En god dose tanniner og knallsyre i avslutningen. (92)

4786601 Luis Pato Vinha Pan 2010 (Bairrada, Portugal) kr 309,90

Nokså kraftig rødlilla farge. Mørk og syrligsøt morellfrukt sammen med lyse blomster og nøtt i lukten. Meget bra fylde og smaker av syrlig kirsebærmorellfrukt sammen med forsiktig fatpreg og en god dose mineraler. Tilstedeværende tanniner og meget bra syrlighet i ettersmaken. (91)

5

4678601 Luis Pato Vinhas Velhas 2009 (Bairrada, Portugal) kr 224,90

Nokså kraftig rødlilla farge. Mørke bær sammen med røyk og noe vegetalt i lukten. Bra fylde og smaker av mørk og syrlig bærfrukt sammen med mineraler og noe forsiktig vegetalt. Godt med tanniner og bra syre. (87)

4

3396201 Tres 14 Imperfecto 2011 (Mendoza, Argentina) kr 599,90

Ekstremt kraftig rødlilla farge. Mørk morellfrukt sammen med sjokolade, buljong og fat i lukten. Stor konsentrasjon og smaker av mørk og syrligsøt bærfrukt sammen med innslag av vanilje, nøtt og tre. Betydelige mengder tanniner og meget bra syre.